BC Rich kustomizacja.

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
Makowy

BC Rich kustomizacja.

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Może nie tyle Dzieło, ale jednak wykonanie, więc w tym dziale.

Pacjent - BC Rich Warlock NJ Series 5-string active bass.

Problem - duży, ciężki, nie pasuje do żadnego pokrowca, potwornie niewyważony (gryf nurkuje). Były próby przesuwania zaczepów paska, co zaowocowało licznymi dziurami po wkrętach, oraz jednym konkretnym wyłupaniem.
Dodatkowo oryginalny korpus w tej gitarze (będęšłco będęšł, jeden z wyższych modeli tego producenta) fatalnie wykonany. Milimetrowa warstwa poliuretanu, deski klejone po ukosie i chyba w niezasuchym stanie, bo linie klejenia dobrze widoczne przez lakier. Kryjęcy, czarny.

Ratunek - idziemy go garażu i szukamy drewna na nowe body.

Znaleziono kawałek amerykałskiego orzecha, nadał się idealnie.

Oto efekt:
Załączniki
kolaż.jpg
DSCF6560.JPG
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Wyględa bardzo ładnie,
a powiesz, czy zauważyłeł różnicę w brzmieniu, bo skoro hardware został ten sam, to różnice pochodzę z drewna, klejenia i powłoki (czym wykołczyłeł)?

pozdrowienia
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Wykołczone olejem.
Szczerze mówięc - nie zauważyłem.
Mam wrażenie, że sustain się poprawił, co możnaby wyjałnię porzędnym wyprofilowaniem slotów siodełka i połęczenia gryf - korpus, bo przedtem gryf się opierał z jednej strony na pasku forniru, a z drugiej na lakierze. Ale nie jestem w stanie powiedzieę na pewno.
Samo brzmienie chyba bez zmian, no ale elektronika aktywna.
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

te bc riche chyba tak maję. ja kiedyś tez koledze robiłem połęczenie gryf korpus bo wszystko na lakierze było kręcone z jednej strony i stopa gryfu miała 3 punkty podparcia (zależy którę łrubę mocniej dokręciłeł a tak ustawiał sie gryf) a to model był z tej łredniej półki cenowe.
Pozdrawiam.
DR4MA.
ODPOWIEDZ