Może nie tyle Dzieło, ale jednak wykonanie, więc w tym dziale.
Pacjent - BC Rich Warlock NJ Series 5-string active bass.
Problem - duży, ciężki, nie pasuje do żadnego pokrowca, potwornie niewyważony (gryf nurkuje). Były próby przesuwania zaczepów paska, co zaowocowało licznymi dziurami po wkrętach, oraz jednym konkretnym wyłupaniem.
Dodatkowo oryginalny korpus w tej gitarze (będęšłco będęšł, jeden z wyższych modeli tego producenta) fatalnie wykonany. Milimetrowa warstwa poliuretanu, deski klejone po ukosie i chyba w niezasuchym stanie, bo linie klejenia dobrze widoczne przez lakier. Kryjęcy, czarny.
Ratunek - idziemy go garażu i szukamy drewna na nowe body.
Znaleziono kawałek amerykałskiego orzecha, nadał się idealnie.
Oto efekt:
BC Rich kustomizacja.
Moderator: Jan
Wykołczone olejem.
Szczerze mówięc - nie zauważyłem.
Mam wrażenie, że sustain się poprawił, co możnaby wyjałnię porzędnym wyprofilowaniem slotów siodełka i połęczenia gryf - korpus, bo przedtem gryf się opierał z jednej strony na pasku forniru, a z drugiej na lakierze. Ale nie jestem w stanie powiedzieę na pewno.
Samo brzmienie chyba bez zmian, no ale elektronika aktywna.
Szczerze mówięc - nie zauważyłem.
Mam wrażenie, że sustain się poprawił, co możnaby wyjałnię porzędnym wyprofilowaniem slotów siodełka i połęczenia gryf - korpus, bo przedtem gryf się opierał z jednej strony na pasku forniru, a z drugiej na lakierze. Ale nie jestem w stanie powiedzieę na pewno.
Samo brzmienie chyba bez zmian, no ale elektronika aktywna.