Moje kolejne budowy - wątek zbiorczy

Relacje ,opisy i zdjęcia z budowy.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
SebastianL

Moje kolejne budowy - wętek zbiorczy

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

W tym wętku będę wrzucał różne zdjęcia i relacje z budowy moich gitar.

Zaczęta dwa lata temu mandolina? Dwie gitary, politurowane od połowy roku? Wcale nie przeszkodziło mi to, by zaczęę prace nad dwoma nowymi gitarami... A prace te idę w bardzo szybkim tempie.

W paęšłdzierniku zaczęłem budowaę dwie gitary klasyczne. Obie według tego samego wzoru i z takimi samymi wymiarami, choę różnym ożebrowaniem i materiałem.

Jedna to łwierk + palisander, a druga to czerwony cedr z orzechem. Poniżej kilka zdjęę, na jakim etapie jest budowa, w opisach zdjęę komentarze.
r (1).JPG
r (2).JPG
r (3).JPG
r (4).JPG
r (5).JPG
r (6).JPG
r (7).JPG
r (8).JPG
r (9).JPG
r (10).JPG
r (11).JPG
r (12).JPG
r (13).JPG
r (14).JPG
r (15).JPG
r (16).JPG
r (17).JPG
r (18).JPG
r (19).JPG
r (19) â?? kopia.JPG
Awatar użytkownika
SebastianL

Re: Moje kolejne budowy - wętek zbiorczy

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Trochę podziałałem z dwoma nowymi gitarami. Chciałem je tutaj zaprezentowaę, gdy będę miały gotowe żyłki i ranty, ale przed kołcem wrzełnia wyjeżdżam i wrócę dopiero w połowie grudnia, więc dokołczę je zimę.

Wprowadziłem pewnę zmianę-ułatwienie do mojej pracy. Zamiast przyklejaę dwie strony rantów i żyłek na raz, tym razem przyklejam jednę stronę na raz. Tak samo, pierw przyklejam żyłki za pomocę szpilek, a dopiero potem przykleję ranty za pomocę sznurka. Uważam, że w

Również montażu pudeł dokonałem na bardziej zaawansowanej formie, której wykonanie zajęło mi sporo czasu i dził wiem, że lepiej było zlecię wykonanie komuł na cnc. Tym razem wiełce w postaci litej, a dokładnie w formie trzywarstwowego laminatu łwierkowego, zamiast kerfingu.

Warto również zwrócię uwagę, na obłe i szerokie pięty. Planuję łcieniowaę je trochę w łrodkowej częłci, ale kołce zostanę takie jakie są. Wewnętrzna krawędęšłrozety jest równoczełnie krawędzię otworu rezonansowego, nie ma marginesu. Ostatnio jestem pod intensywnym działaniem barcelołskiej szkoły budowy gitar, a w szczególnołci lutnika Enrique Garcia.

W poniższym linku jest przykład gitary zbudowanej przez Enrique Garcia. Urzekaję mnie zwłaszcza detale rozety oraz ich powtórzenia w postaci żyłek. Lubię ich ciemnę tonację, ale boję się póki co iłę w pełne, bogate zdobienia. Polecam pooględaę sobie inne gitary tego lutnika na stronie Siccas Guitars.

https://www.rebrune.com/1918enriquegarcia

Poniżej trochę zdjęę.
poco
Moderator

Re: Moje kolejne budowy - wętek zbiorczy

Nieprzeczytany post autor: poco »

Ale jazda !
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ