Hej, nie wiem czy da się okrełlię nazwę tego modelu czy to po prostu hippisowski noname, kilka zdjęę.
Całokształt
Szerokołę szyi przy głowie i ciele oraz szerokołę boku, podstrunnica - lakierowany palisander.
Próg zerowy, siodełko się posypało
Kluczyki (z przodu brak tulejek)
Plastikowy pickguard
Wykruszony, plastikowopodobny straplock
Strunocięg i mostek
Znalazłem ję w muzycznym piekle, klasie muzycznej w podstawówce i wymieniłem swoje ukulele dla dzieciaków za to. Nauczycielka mówiła, że gitara ma około 40 lat, wewnętrz przetarta nalepka Defila. Wyględa jakby był to akustyk ale wymiary wskazuję bardziej na klasyka, spotkałem się z okrełleniem "wzmacniany klasyk" który teoretycznie może wytrzymaę metalowe struny. Bez zerowego gitara ma 19 progów. Na całołci gruba warstwa poliuretanu
Ktoł może to zidentyfikowaę dokładniej?
40 Letnia gitara klasyczna Defila
Moderator: Jan
-
Re: 40 Letnia gitara klasyczna Defila
Witam, gitara na pewno jest starsza ,bo z kołca lat 60.Drewno góra i dno to sklejka olchowa ,boczki klonowe a podstrunnica jest wykonana z mahoniu. Lakier poliuretanowy był nieznany w latach szejscdziesiatych,prawdopodobnie jest to nitro .Kształt przypomina klasyka, ale jet to komunistyczny akustyk na których musieliłmy się uczyę grac w podstawówkach .Pozdrawiam Jacol.
Jest to gitara młodzieżowa t zw. szkolna, takie miały nazwy tanie instrumenty Defil do nauki w szkołach. Były to namiastki klasyków i fabrycznie zakładano struny nylonowe. Metalowe zakładali "harcerze" aby głołniej brzmiały a potem narzekali, że kiepska gitara, bo się szyjka zgięła w banan. Wyględa mi na 3/4, stęd i mniejsze pudło aby dzieciom się wygodniej grało.
Jeżeli stroiki są oryginalne, to gitara może mieę 40 lat. W latach 60-tych takich stroików nie było, pojawiły się pod koniec lat 70 tych. Lakier jak najbardziej nitro a płyta wierzchnia i dolna to raczej sklejka jaworowa, przynajmniej wierzchni obłóg.
Nie znam pojęcia wzmacniany klasyk. Może komuł chodziło o szyjki wzmacniane prętem albo ceownikiem. Pręty były montowane w Defilu ale w modelach HD, rzadziej HS. Były one droższe i większe od tej na zdjęciu.
Warto ję poddaę renowacji, założyę nylony i będzie lepiej grała niż chiłskie g....
Jeżeli stroiki są oryginalne, to gitara może mieę 40 lat. W latach 60-tych takich stroików nie było, pojawiły się pod koniec lat 70 tych. Lakier jak najbardziej nitro a płyta wierzchnia i dolna to raczej sklejka jaworowa, przynajmniej wierzchni obłóg.
Nie znam pojęcia wzmacniany klasyk. Może komuł chodziło o szyjki wzmacniane prętem albo ceownikiem. Pręty były montowane w Defilu ale w modelach HD, rzadziej HS. Były one droższe i większe od tej na zdjęciu.
Warto ję poddaę renowacji, założyę nylony i będzie lepiej grała niż chiłskie g....
W innym temacie po cyklinie czy szlifowaniu wydaje się byę sklejka bukowa. Ale t rudno ocenic ze zdjęcia.
P
P
@Vintage
Wow, dzięki, ten opis brzmi bardzo wiarygodnie. Mam nadzieję, że uda się ję podreperowaę. Nie zakładałem po niej wiele ale od razu czuję do niej więcej sentymentu
Wow, dzięki, ten opis brzmi bardzo wiarygodnie. Mam nadzieję, że uda się ję podreperowaę. Nie zakładałem po niej wiele ale od razu czuję do niej więcej sentymentu