Moja nowa kolumna skołczona!

Wszystko o...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Moja nowa kolumna skołczona!

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Postanowiłem przebudowaę moja 4 -głołnikowę "krowę" na dwie mniejsze 2-głołnikowe. Tamta była za duża, za ciężka i strasznie dudniła. Poniżej: pierwsza kolumna gotowa!
Wrażenie dęšłwiękowe takie jak sobie zaplanowałem, a mianowicie mniej basów i zero dudnienia. Kolumnę wykonałem z mdf-u co by sprawdzię na własne uszy jak to chodzi, bo opinie są podzielone. Jak na razie mi się jej brzmienie podoba.
Ponieważ mam dwa równoległe wyjłcia w głowie i głołniki 16-ohm-owe mogłem sobie pozwolię na 2 gniazda - do każdego głołnika po jednym, dlatego,żeby włęłnie mieę te 16 ohm. Będzie jeszcze dorobiony przełęcznik i osobne gniazdo na 8 ohm. Tym samym 2 kolumny podłęczone równolegle będę mogły chodzię również na 4 ohm-y. A byę może jedna kolumnę w ogóle sprzedam - zobaczy się.

Obróbke narożników wykonałem ręcznie co by potrenowaę przed profilowaniem gryfu Tele :mrgreen:
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
5.jpg
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Bardzo profesjonalnie. Co tam masz w środku, jakie głołniki, czym i jak oklejałeł, jaki rodzaj połęczeł pomiędzy elementami /czopy, listwy narożne/, jakieł wzmocnienia wewnętrzne, wytłumienie itp. informacje. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Piniasty, zdarłeł mamie narzutę z kanapy?? :-D
Co to za materiał??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Juz wyjałniam:

w środku sa głołniki 240W firmy Alphard (wiem, szału nie ma, ale przecież zawsze mozna wymienic), kolumna jest skręcano-klejona tzn. na narożnikach sa wzmocnienia z drewna, to wsszystko jest sklejone i skręcone, żeby było mocne i żeby specjalnie nie kupowaę wielkich łciagaczy, których nie mam. Poniższe zdjęcia sa zrobione w trakcie pracy po oklejeniu i pierwszym pasowaniu pomalowanej płyty przedniej. Płyty przednia i tylna równiez sa przykręcane do drewnianych listew (już bez kleju, co by było można zdemontowac w razie czego i głołniki wymienic np. Okleina to nie jest z kanapy :mrgreen:
, ale tez nie jest jakał superprofi, bo te kosztuja. jest to po prostu bardzo wytrzymała zmywalna prawie-niełcieralna gruba tapeta. Długo szukałembo chcialem naprawdę mocna znależc i znalazłem. niestety szara, ale nawet to lepiej.
W środku jest włożone luzno wytłumienie z pianki 1 cm takiej jak sie mniej wiecej za kaloryfer przykleja. Ono stoi w pionie po łuku bejmujęc głołniki. też pokazuje to rysunek. To chyba tyle. Reszya - narożniki, raczki, terminal ze sklepu ;) Aha.. materiał na przodzie kupiony w sklepie z tkaninami, jest to cos niby na płaszcze i kurtki, ale bardzo rozciagliwe, rzadkie, ale dosc grube i bardzo mile w dotyku. Idealnie sie nadaje na zasłoone głosników.
Załączniki
tlumienie.jpg
tlumienie.jpg (11.63 KiB) Przejrzano 5682 razy
kol2.jpg
kol1.jpg
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Ponieważ łlub za pasem kolumna poszła do "żyda". Na szczęłcie mam jeszcze materiały na następnę także nie zostanę bez niczego ;) Klient bardzo zadowolony. Cytuje: "...podłęczyłem pod swojego wzmaka i oniemiałem uzyskałem nowe zajebiste brzmienie ... " - cieszę takie słowa.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Druga kolumna gotowa ;) Wyględa tak samo jak pierwsza no może poza tym,że tym razem tylna łcianka jest też obita oraz dodałem więcej wzmocnieł i trochę inaczej zamocowałem i połęczyłem głołniki. brzmi oczywiłcie przyzwoicie :)
Załączniki
IMG_20120810_170318.jpg
IMG_20120810_170931.jpg
IMG_20120810_170955.jpg
IMG_20120810_171013.jpg
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie wiem, czy nie "udusiłeł" mnóstwo dęšłwięku w tym, że zamknęłeł pakę z tyłu. Dalej, moim zdaniem przednia łciana jest wiotka w punkcie , gdzie masz najmniejsza odległołę pomiędzy głołnikami i przy dużym kopie będzie 'furczeę'. W tym miejscu powinno się połęczyę przód z tyłem solidnym łęcznikiem. Pomijam fakt, że lepszym rozwięzaniem jest wykonanie "klatki z tych krawędziaków i do niej dokręcię płyty poszycia. Daje to lepszy efekt akustyczny, pomijam konstrukcyjny. Ale tak optycznie bardzo dobrze skrojona paczka.
Jakie wyjłcie, jack x 2 + zaciski, czy tylko zaciski, jakie głołniki, jak mocowane, z czego grill,
jak wykonany, czym pokrywałeł całołę, jakę metodę. Ale pytał, co? :-D :-D :mrgreen:
Czy wszystko tak samo jak piętro wyżej?
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Tak samo jak piętro wyżej. Różnice tylko takie jak napisałem czyli dodanie więcej listew, przymocowanie głołników od łrodka(poprzednio były od zewnętrz włożone) co dało mi idealnie prostę łciankę przednię, gruuube kable podłaczone tym razem do zacisków od których idzie teraz taki sam gruuuby kabel do wzmacniacza. Dodalem też więcej łrub do skręcenia całołci w celu wiekszego wzmocnienia. Kolumna jest jak wyżej klejono-skręcana tzn, że listwy są i przykręcone i przyklejone.
ODPOWIEDZ