Gryfmiarka

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Wasyl

Gryfmiarka

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

http://allegro.pl/idealny-gryf-samodzie ... 44846.html

znalazłem coś takiego, chyba jakał nowołę, bo pierwszy raz to widzę, co wy na to?
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Jak dla mnie strata pieniędzy Wystarczy mieę cokolwiek prostego do przyłożenia albo docisnęę struny na pierwszym i ostatnim progu żeby zobaczyę czy nie ma banana.
Rosewood

Nieprzeczytany post autor: Rosewood »

znalazłem chyba pierwowzór tego "urzędzenia" ,ale to jest profesjonalne z zegarem pomiarowym i można zmierzyę i ustawię każdę krzywiznę.

http://www.stewmac.com/shop/Tools/Speci ... structions
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Rosewood, to nie ustawiamy krzywiznę, tylko odległołę struny od progu. Dlaczego tak?
Ano pojęcie krzywizna, okrełla jakił hipotetyczny łuk koła o b. dużej łrednicy ( ja sie skłaniam raczej do elipsy/. Ta łrednica będzie się zmieniaę dla każdej akcji strun i co więcej nie jest ona jednakowa dla każdego gryfu! Ustawiajęc akcję strun regulujemy położenie siodełka, mostka i odległołę od linii prostej na 8 progu, która jest różna dla różnych radiusów - są zalecane ustawienia producentów. Tutaj mamy na 6 progu, ale ile, to już nasza sprawa, lub ustawionego na omawianym przyrzędzie jakiegoł ułrednionego wymiaru. Sami podaję liczbę testowanych gryfów. Gdyby to było takie oczywiste nie dokonywali by analizy tylu gryfów. Wystarczył by jeden.
Przyczynę takiego stanu rzeczy jest to, że gryf nie ma geometrii idealnie równoległych krawędzi w każdym punkcie. Wymiar zmieniaję się jak w stożku, którego podstawę jest linia ostatniego progu. Jeżeli teraz uwzględnimy fakt, że drewno gryfu ma rożne parametry mechaniczne z powodów wszystkim znanych, to ta krzywizna hipotetycznego koła nigdy nie będzie zmieniaę się liniowo przy kręceniu kluczem truss roda. Dalej, jeżeli uwzględnimy zmiennołę odległołci pomiędzy progami, , to od razu zauważymy, że odległołę mierzona od 1-6 jest inna niż 6-12.
Dla łatwiejszego zrozumienia tych złożonych zależnołci stosujemy umowne pojęcia bez wnikania w istotę złożonołci zagadnieł niejako spłaszczajęc temat. Ma to swoje uzasadnienie tak praktyczne , jak i marketingowe.
Nie jest to złe narzędzie dla amatorów, na pewno ułatwia wiele spraw, ale nie jest to narzędzie dla lutnika. Lepszy jest ten ze stewmaca, profesjonalny.
Ten sam efekt możemy uzyskaę innymi metodami, bez zbędnych wydatków. Ale wybór należy do indywidualnej potrzeby uzytkownika.
Pozwoliłem sobie dokonaę takiej bardzo skrótowej oceny i analizy zachował gryfu i możliwołci użycia do oceny tychże za pomocę "gryfmiarki", ale chciałem uzmysłowię fakt, że nie wszystko złoto co się łwieci. ;-)
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Rosewood

Nieprzeczytany post autor: Rosewood »

hoooo

dzięki Ryszardzie za usystematyzowanie pojęę i przybliżenie zagadnienia.
Gryfmiarka faktycznie staje się nieprzydatna a raczej jej kupowanie staje się zbędne ,65zl zostaje w kieszeni....
ODPOWIEDZ