Połączenia elektroniki timber plus i pickupa shadow
Moderator: poco
Połęczenia elektroniki timber plus i pickupa shadow
Witam.Postanowiłem zrobię porzędek z elektronikę Craftera którego dostałem kilka lat temu od brata.Problem polegał na braku puszki na baterię wiec kupiłem uniwersalne pudełko ale okazało się Połęczenia elektroniki timber plus i pickupa shadow w elektroakustyku po demontażu elektroniki że mnie pewne sprawy przerosły.Prawdopodobnie ktoł niefachowo próbował coś kiedyś naprawię i po otwarciu zauważyłem pourywane kable.Niby nie jest tak ęšłle na oko ale nie mam pojęcia co gdzie wlutowaę.Schematu nie znalazłem w sieci a gdybym nawet miał to nie wiem czy sobie poradzę bo z elektronikę mam niewielkie doświadczenie.Czy na podstawie zdjęę może ktoł pomóc mi to poskładaę do kupy ? Mogę fotki wrzucię lub wysłaę.dzięki z góry za pomoc.Dodam że zielony i biały wychodzę z puszki na baterię a z płytki o złotym kolorze wychodzi czerwony z gniazda do podłęczenia jack ze wzmacniaczem.To gniazdko poniżej to wejłcie pickupa.
już robię foty i zaraz wrzucę
Dzięki bogu ktoł napisał a już traciłem nadzieję 

Ostatnio zmieniony 2012-10-18, 18:53 przez Ĺysy32, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja tu dokładnie nie widzę płytki i nie mogę ocenię w których miejscach były przylutowane kabelki. Musisz raczej sam to znaleźć. Ogólnie to nic skomplikowanego, jakbym miał to w rękach to by pewnie z 10 min zajeło ale tak to nic nie widac i razcej nie będzie widac bo nie uzyskasz takiej jakosci,żeby luty było widac. Generalnie zasada prosta jest - kabelki muszę iłę od gniazd do płytki i od baerii do płytki tez, tzreba tylko znalezę odpowiednie miejsca na wlutowanie. Podejrzewam,że płytka jest opisana tylko tzreba rozebraę bardziej i z drugiej strony zobaczyc co jest. Na bank cos pisze
Z płytki wychodzę tylko 2 kable-jeden zielony do baterii i drugi czerwony skędł urwany-na płytce nie widaę innych miejsc gdzie coś było dolutowane.z baterii wychodzi jeszcze kabel biały też nie wiem gdzie powinien byę..Na płytce o złotym kolorze która jest jednoczełnie denkiem całego urzędzenia są dwa gniazda.Gniazda out jest gniazdem którym łęczymy gitarę do pieca tyle ze tutaj jest to na kablu widocznym na zdjęciu zakołczonym wtykiem duży jack.Tak więc to gniazdko out w złotej płytce ma dwa wolne miejsca gdzie coś było wlutowane i jeden czerwony kabel który gDzieł powinien byę podpięty.Dodam że jest jakby zmasowany z tę złotę płytkę (sądzę że to jakił ekran.Obok tego gniazda out jest gniazdo input do wpięcia przetwornika piezo.Jest zmasowane z tym złotym ekranem i ma jedno miejsce wolne gdzie widaę był wlutowany przewód.Starałem się jasno opisaę,nie wiem jak wyszło ale mam nadzieję że coś z tego będzie
.W skrócie-jeden biały luęšłny z baterii,jeden czerwony luęšłny z preampa , i jeden luęšłny czerwony z gniazda out .Trzy wolne miejsca na kabelki ,dwa w gniazdku out i jedno w gniazdku in na przetwornik

Ok. Jestełmy bliżej. teraz sprawdz co to jest ten czerwony kabel na płytce drukowanej (tej zielonej z lutami) czy to jest plus (idzie gdzies ze łciezki), czy tez jest to minus (widac bedzie czy jego łcieżka łaczy sie z ta dookoła czyli masa) bo nie widze dokładnie, chyba,ze zrobisz jeszcze jedna fotę tej zielonej płytki, ale ustaw porzędnie aparat,żeby sie nie poruszyło
Ja myłle,że będzie to cos w ten deseł jak na lewym obrazku tylko,że :
- trzeba wykminic w którym miejscu ma byc ten niebieski wpięty. To sygnał i musi byę w odpowiednim miejscu na płyce wlutowany. Dałem go w to miejsce, gdyz z fotek wydaje mi sie,że tam jest ruszony lut. Może byę tak,ze ten czerwony na płytce jest wejłciem sygnału w takim razie tzreba poszukaę wyjłcia i wtedy niebieski połaczysz z czerwonym a znalezione wyjłcie z tym czerwnym na gnieżdzie pickupa
- biały mażesz dac do masy na płytce jak narysowałem
Głowy nie daje - najlepiej jak się umówisz z Kombinatem i wezmie to w łapki.
Prawy rysunek obrazuje najprostrze połęczenie z ominięciem preampu.
- trzeba wykminic w którym miejscu ma byc ten niebieski wpięty. To sygnał i musi byę w odpowiednim miejscu na płyce wlutowany. Dałem go w to miejsce, gdyz z fotek wydaje mi sie,że tam jest ruszony lut. Może byę tak,ze ten czerwony na płytce jest wejłciem sygnału w takim razie tzreba poszukaę wyjłcia i wtedy niebieski połaczysz z czerwonym a znalezione wyjłcie z tym czerwnym na gnieżdzie pickupa
- biały mażesz dac do masy na płytce jak narysowałem
Głowy nie daje - najlepiej jak się umówisz z Kombinatem i wezmie to w łapki.
Prawy rysunek obrazuje najprostrze połęczenie z ominięciem preampu.
tam gdzie podczepiłeł w gniazdku input pickup niebieski nie ma łladów lutowania za to w tym gdzie dołęczyłeł czerwony z płytki drukowanej jest jeszcze jeden pin gdzie było coś dolutowane więc może niebieski powinien iłę właśnie tam na to drugie gniazdo.Z tym że tego niebieskiego nie ma ( w tym sensie że nie ma żadnych innych kabli) Możliwe że ktoł grzebał i jeden kabek się upłynnił .Na drukowanej jedno miejsce wyględa na lutowane ale głowy nie dam czy tam coś było czy tylko taki lut wyszedł.Nie chcę ryzykowaę że coś spalę bo szkoda by było