Obniłźanie akcji strun w gitarze klasycznej

Dyskusje na temat budowy gitar akustycznych.

Moderator: poco

łysy32

Nieprzeczytany post autor: łysy32 »

Bardziej chodzi mi o ogólne graniczne możliwołci ustawienia w przypadku akustyka.Tak jak pisałem ,dla mnie elektryk to opcja w granicach 1,2 do 1,5 w przypadku E1. Czy w ogóle jest sens próbowaę ustawię akustyka poniżej 2 mm dla E1 ? Może ęšłle sformułowałem pytanie.Po prostu jak chodzi o gitary akustyczne nie mam żadnego doświadczenia.Jak zaczynałem graę kilkanałcie lat temu to nie zastanawiałem się nad tym zwłaszcza że możliwołci uzyskania wiedzy były ograniczone niemalże do zera w porównaniu z obecnymi czasami.Ponadto pierwsza i ostatnia gitara akustyczna którę posiadałem to był rusek z bazaru i właśnie na nim stawiałem pierwsze kroki .Po kilku miesięcach kupiłem rodzimy produkt Aster 2 i to był przeskok jak lędowanie na księżycu.Od tamtej pory przewinęło się trochę gitar przez moje łapy i co do preferencji to mam już łciłle okrełlone,ale z akustycznych jestem zielony....jak chiłka flaga :)
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Słuchaj ...ja podałem Ci wstępnie przybliżone wartołci jakie dotyczę akustyków i pewnołę , że struny nie będę mieę żadnych ,,klangów" o sąsiedni próg. Skęd mogę wiedzieę jak dotarłeł i wykoronowałeł progi...? Sprawdzałeł potem po trzy ,,sekcje " czy jest ok? Tam liczę się setne milimetra. Jełli będzie coś nie tak nie dojdziesz łady i struny będę dzwonię. Nie wiem też jak zachowuje się gryf kiedy regulujesz go prętem ? Z tym też bywa różnie... Nie jestem w stanie na odległołę przekazaę Ci wiedzy w pigułce i daę Ci złotego przepisu na prawidłowę regulację akustyka bo to niemożliwe. Do każdej gitary należy podejłę w indywidualny sposób. Jełli zmiełcisz się w wartołci 1,7 mm na strunie E-1 oraz 2,1 do 2,5 mm na strunie E-6 będzie super. Tylko pamiętaj że na całej długołci gryfu żadna ze strun nie może brzęczeę ...
podstawa to dokładność
łysy32

Nieprzeczytany post autor: łysy32 »

Super.Krótko i na temat.Ta odpowiedęšłzałatwia sprawę.Nie zamierzam schodzię aż tak nisko i oczywiłcie biorę pod uwagę inne czynniki o których piszesz.Co do progów starałem się wykonaę wszystko jak najdokładniej.Korony maję włałciwy profil dzięki pilnikom (firma nazywa się chyba Hosco czy jakoł tak).Gryf jest idealnie prosty i włałciwie reaguje na regulacje o czym przekonałem się ustawiajęc go przed poziomowaniem progów wiec problemów nie powinno byę.Dzięki serdeczne za pomoc.Fajnie że są jeszcze fora gdzie ludzie potrafię się dzielię wiedzę i nie ignoruję innych.

Pozdrawiam Krzysiek
ODPOWIEDZ