Archtop
Moderator: poco
- palisander
W zasadzie taka moja sugestia co do materiału na te boczki... W Radomsku jest sporo rzemiełlników i zakładów, które tnę suche drewno na obłogi na małych trakach tałmowych. Mógłbył poprosię Ryszarda żeby się wybrał tam na rekonesans i kupił kilka ,,liłci'' z klonu. Zapłaci grosze , a potem przetnie Ci to na metrówki i wyłle. Maksymalna szerokołę na jakę tnę to 14,5 cm. Ty potrzebujesz jakieł 10 lub 9 cm szerokołci aby jakoł zgraę usłojenie i przygotowaę z tego ,,gotowce" do gięcia. Tak tylko głołno sobie myłlę... 

podstawa to dokĹadnoĹÄ
Palisander. My tu mamy traki, ale drewna nie ma. Już obczaiłem okolice i popik tez jest z Radomska
Tutaj to tylko ewentualnie fornir można kupię 0,6mm, a inne drewno, to pomarzyę.. Mowie/piszę
o liłciastym na instrumenty. Jesion, czasami, olcha spoko ale mokre jak sto dzikich. No i wszechobecny dęb oraz sosna. łwierk tylko w boazerii lub listwach.
Stolarstwo jest tylko z nazwy, a głównie to składanie mebli z płyty wiórowej "papierowanej"
Pozdrawiam, Ryszard.

Stolarstwo jest tylko z nazwy, a głównie to składanie mebli z płyty wiórowej "papierowanej"
Pozdrawiam, Ryszard.
via vita curva est
- palisander
Hmmm... ja tu pomóc coś ...? Pan Rak Włodzimierz ostatnio ,,stroił " trak do cięcia na szerokołę 220 mm. Może do niego by trzeba ,,zapukaę" czy nie ma jakiegoł klonu...?
Kolejny kontakt ( daleki niestety ..) to Pan Pałyga w Proszowicach. Przedzwonię zawsze można. Tnie na 145 mm. szerokołci. Jakby coś to zapakuje i wyłle przecież...
Tnie na mini traku NEVA więc idealnie ... i super dokładnie.
Kolejny kontakt ( daleki niestety ..) to Pan Pałyga w Proszowicach. Przedzwonię zawsze można. Tnie na 145 mm. szerokołci. Jakby coś to zapakuje i wyłle przecież...
Tnie na mini traku NEVA więc idealnie ... i super dokładnie.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
Nie ma problemu
Wycieczka do składu drewna drewmił i mamy dechę po suszarni.
Co prawda 52 mm ale to nie kłopot.
Stolarz nieopodal.
A obecnie klei się forma
Pozdrawiam
Wycieczka do składu drewna drewmił i mamy dechę po suszarni.
Co prawda 52 mm ale to nie kłopot.
Stolarz nieopodal.
A obecnie klei się forma
Pozdrawiam
Wstępna obróbka to znaczy w moim wypadku przygotowanie powierzchni do cyklinowania.
łwiat się zmienia trzeba korzystaę z nowych możliwołci.
Po kiego grzyba mam robię kilka szablonów, planowaę całę powierzchnię i potem to jeszcze strugaę, jak włożę do frezarki i mam. Ale to jest tylko profil topu, do obróbki ręcznej pozostaje obrobienie całej powierzchni i wykończenie. Ponadto wewnętrzna strona cała robiona "tymi rencyma".
Bez obaw, przy tym projekcie akurat roboty będzie w cholerę, co mi zresztę proroczo Palisander zapowiedział
Pozdrawiam
łwiat się zmienia trzeba korzystaę z nowych możliwołci.
Po kiego grzyba mam robię kilka szablonów, planowaę całę powierzchnię i potem to jeszcze strugaę, jak włożę do frezarki i mam. Ale to jest tylko profil topu, do obróbki ręcznej pozostaje obrobienie całej powierzchni i wykończenie. Ponadto wewnętrzna strona cała robiona "tymi rencyma".
Bez obaw, przy tym projekcie akurat roboty będzie w cholerę, co mi zresztę proroczo Palisander zapowiedział

Pozdrawiam
- palisander
- palisander
Panowie raczę żartowaę.
Ręce mi się trzęsą jak Koledzy te dwa rzędy zajęli i nic mi z roboty nie wyjdzie
.
Na poważnie w weekend dużo nie udało mi się zrobię, ale listwy klonowe na kerfing pocięte i materiał na top się klei. Niestety przy rozcinaniu spaliłem silnik piły tarczowej - chiłskie badzie...............
Kurna teraz jeszcze takie wydatki
Pozdrawiam
Ręce mi się trzęsą jak Koledzy te dwa rzędy zajęli i nic mi z roboty nie wyjdzie

Na poważnie w weekend dużo nie udało mi się zrobię, ale listwy klonowe na kerfing pocięte i materiał na top się klei. Niestety przy rozcinaniu spaliłem silnik piły tarczowej - chiłskie badzie...............
Kurna teraz jeszcze takie wydatki
Pozdrawiam