Jawor a Klon
Moderator: poco
Jawor a Klon
Witam
Mam pytanie do specjalistów od drewienka. Czy jest jakał różnica między tymi gatunkami drewna (oczywiłcie pomijajęc nazwę)? Czytałem gDzieł o klonie jaworowym i zastanawiam się o co w tym chodzi... U kilku sprzedawców internetowych widziałem w ofercie klon-jawor i już nic nie rozumiem.... Może ktoł połpieszy z pomocę?
Pozdrawiam
Mam pytanie do specjalistów od drewienka. Czy jest jakał różnica między tymi gatunkami drewna (oczywiłcie pomijajęc nazwę)? Czytałem gDzieł o klonie jaworowym i zastanawiam się o co w tym chodzi... U kilku sprzedawców internetowych widziałem w ofercie klon-jawor i już nic nie rozumiem.... Może ktoł połpieszy z pomocę?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-01-11, 22:22 przez nowicjusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Jawor jest odmianę klonu, charakteryzuje się nieco jałniejszym odcieniem i twardołcię, rosnęce drzewo dla laika jest praktycznie nie do odróżnienia. Jawor znakomicie nadaje się na budowę chwytni, częłę lutników używa go na podstrunnice. Balik na gryf powinien mieę równoległy do podstrunnicy przebieg włókien, wybieraę należy kawałki o możliwie najgęstszej strukturze słojów, koniecznie bez sąków. Klejenie z dwóch kawałków powinno byę w "jodełkę". Układ słojów podstrunnicy, jak w którymł połcie pisałem, powinien byę prostopadły do słojów chwytni. Wtedy zarówno chwytnia jak i podstrunnica wzajemnie kompensuję naprężenia zwięzane z nacięgiem strun.
P.S. Zenek ubiegł mnie, zamieszczajęc adekwatne fotki
P.S. Zenek ubiegł mnie, zamieszczajęc adekwatne fotki

jeste
jawor na korpus??
Witam, nie chce zaczynaę nowego wętku dlatego pytam tutaj.
Czy jawor nadaje się na korpus??
Czy jawor nadaje się na korpus??