Uziemienie
Moderator: poco
Uziemienie
Siem. Chcem podłęczyę elektronikę do gitary już całę, i teraz pytanie jak uziemię? Mogę do mostka, ale kabel mi nie starcza, czy mogę wkręcię w środku albo jakoł dokleię blaszkę metalowę? I do tej blaszki uziemic? PS. Czym tanio wyekranowaę?
Lost In Hollywood.
Dolutuj dłuższy kabel 
Co do ekranowania...
Folia miedziana:
http://guitarproject.pl/p/7/6464/samopr ... cznej.html
A może po prostu folia aluminiowa "Jan niezbędny"?

Co do ekranowania...
Folia miedziana:
http://guitarproject.pl/p/7/6464/samopr ... cznej.html
A może po prostu folia aluminiowa "Jan niezbędny"?
Z ta folia samoprzylepnę, to nie za bardzo widzę możliwołę galwanicznego połęczenia całołci z masą. Przecież klej jest izolatorem i masa będzie tylko w miejscu lutowania kabelka masy. No, chyba że wklejki będę polutowane miedzy sobę. Tylko, czy tym samym nie narobimy sobie kłopotu. Nie jestem przekonany.
Nie wiem, czy nie lepszę opcję będzie wyłożenie komór folię Al, ale nie Jan niezbędny, a raczej pochodzęcę z foremek do ciasta. Jest sztywniejsza i nie ulegnie rozdarciu. Oczywiłcie nie oznacza to, że się nie nadaje, ale ma swoje "dodatnie minusy ", jak mawiał klasyk. Wcisnęę powoli folię w komorę w jednym kawałku i rozprowadzię ję gładkim kawałkiem np. drewna rozcinajęc/zaginajęc na zakładkę tylko w pionowych krawędziach.
Połęczenie z kabelkiem masy powinno byę galwanicznie odseparowane podkładka mosiężnę dociłniętę sprężynę z uwagi na korozję elektrochemicznę złęczy metali znajdujęcych się w opozycji w szeregu elektrochemicznym metali. Tak jest w przypadku połęczenia miedęšł-glin /Cu-Al/.
Można użyę dodatkowo kleju kontaktowego, ale myłlę, że nie będzie potrzeby.
Załęczam mały rysunek poględowy.
Pozdrawiam, Ryszard
Nie wiem, czy nie lepszę opcję będzie wyłożenie komór folię Al, ale nie Jan niezbędny, a raczej pochodzęcę z foremek do ciasta. Jest sztywniejsza i nie ulegnie rozdarciu. Oczywiłcie nie oznacza to, że się nie nadaje, ale ma swoje "dodatnie minusy ", jak mawiał klasyk. Wcisnęę powoli folię w komorę w jednym kawałku i rozprowadzię ję gładkim kawałkiem np. drewna rozcinajęc/zaginajęc na zakładkę tylko w pionowych krawędziach.
Połęczenie z kabelkiem masy powinno byę galwanicznie odseparowane podkładka mosiężnę dociłniętę sprężynę z uwagi na korozję elektrochemicznę złęczy metali znajdujęcych się w opozycji w szeregu elektrochemicznym metali. Tak jest w przypadku połęczenia miedęšł-glin /Cu-Al/.
Można użyę dodatkowo kleju kontaktowego, ale myłlę, że nie będzie potrzeby.
Załęczam mały rysunek poględowy.
Pozdrawiam, Ryszard
- Załączniki
-
- ekran.xls
- (15 KiB) Pobrany 362 razy
via vita curva est
Odpułę sobie folię aluminiowę, to nie zda egzaminu - w kołcu zacznie się rwaę, rozlutowywaę, strzępię i będę trzaski. Zastosuj samoprzylepnę tałmę miedzianę z postu shopika, ona ma klej przewodzęcy, klei się banalnie prosto, nie rwie się, można odcinaę kawałki dowolnej wielkołci i kleię na zakładkę jak popadnie.
Jeżeli klej jest przewodzęcy, to zwracam honor. Będzie ok.
Co zał do rwania folii, to rzeczywiłcie "Jana niezbędnego" porwiesz, ale nie uda Ci się rozerwaę folii Al tego typu http://allegro.pl/foremka-aluminiowa-0- ... 63650.html
Co do trzasków, to istnieje taka opcja zawsze, nawet w miedzianych konstrukcjach.
Proszę nie posądzaę mnie o forsowanie na siłę tego rozwięzania, gdyż podaję tylko alternatywne, tanie rozwięzanie jakich pewnie jest wiele. Ot chociażby ekran z metalowej siatki ocynkowanej lub z fosforobręzu. Siatka daje się ładnie formowaę.
Powodzenia i pozdrawiam, Ryszard
Co zał do rwania folii, to rzeczywiłcie "Jana niezbędnego" porwiesz, ale nie uda Ci się rozerwaę folii Al tego typu http://allegro.pl/foremka-aluminiowa-0- ... 63650.html
Co do trzasków, to istnieje taka opcja zawsze, nawet w miedzianych konstrukcjach.
Proszę nie posądzaę mnie o forsowanie na siłę tego rozwięzania, gdyż podaję tylko alternatywne, tanie rozwięzanie jakich pewnie jest wiele. Ot chociażby ekran z metalowej siatki ocynkowanej lub z fosforobręzu. Siatka daje się ładnie formowaę.

Powodzenia i pozdrawiam, Ryszard
Ostatnio zmieniony 2012-11-29, 11:56 przez poco, łącznie zmieniany 1 raz.
via vita curva est
Na ebay można kupię grafitowę farbę przewodzęcę. A gdyby tak kupię proszek grafitowy (jest na allegro) i wymieszaę z jakęł farbę lub klejem?
T.
T.
Panowie na serio, lepiej nie kombinowaę z półłrodkami, po co wyważaę otwarte drzwi. Taki metr tałmy miedzianej kosztuje 10.- a można nim spokojnie wyekranowaę dwie gitary. Nie widzę powodu, żeby bardziej oszczędzaę. Eksperymenty kołczę się tym, że gitara w najmniej odpowiednim momencie zaczyna pierdzieę i trzeba jednak sięgnęę po miedęšł- już przez to przeszedłem. Wyekranowałem tę tałmę kilkanałcie gitar i potem nigdy już nie było z nimi żadnych problemów. Ze dwie z nich miały "ekran" z grafitowej powłoki i trzeba było zrobię im nowy, bo ten grafit zwyczajnie nic nie dawał.