Witam
Ponieważ sam męczyłem się dołę długo z ustaleniem jaki w kołcu radius ma zakupiona przeze mnie podstrunnica postanowiłem się podzielię ciekawym wzornikiem znalezionym na zagranicznym forum o podobnej tematyce.
pozdrawiam
Wzornik do pomiarów krzywizny podstrunnicy
Moderator: poco
Wzornik do pomiarów krzywizny podstrunnicy
- Załączniki
-
- radius diagram.pdf
- (33.8 KiB) Pobrany 359 razy
Przeniosłem temat dla przejrzystołci tematycznej.
Tego rodzaju wzornik jest przydatnym narzędziem i można go wykonaę samemu w sposób podobny jak i klocek radiusowy. Oczywiłcie jest to duże uproszczenie, ale metoda zastosowana może służyę jednemu i drugiemu.
W wersji amatorskiej wystarczy zastępię frezarkę nożem do papieru i użyę na szablon tworzywa sztucznego pochodzęcego np. z wieka wiadra po farbach.
Tak na szybko zrobiłem rysunek, wg którego można sobie wykonaę takie wzorniki za darmo.
Pozdrawiam, Ryszard
Tego rodzaju wzornik jest przydatnym narzędziem i można go wykonaę samemu w sposób podobny jak i klocek radiusowy. Oczywiłcie jest to duże uproszczenie, ale metoda zastosowana może służyę jednemu i drugiemu.
W wersji amatorskiej wystarczy zastępię frezarkę nożem do papieru i użyę na szablon tworzywa sztucznego pochodzęcego np. z wieka wiadra po farbach.
Tak na szybko zrobiłem rysunek, wg którego można sobie wykonaę takie wzorniki za darmo.
Pozdrawiam, Ryszard
- Załączniki
-
- wzornik radiusowy.xls
- (17 KiB) Pobrany 287 razy
via vita curva est