Struny przez korpus w Tele - jakie koszty i czy warto?

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

Koegh

Struny przez korpus w Tele - jakie koszty i czy warto?

Nieprzeczytany post autor: Koegh »

Witam Forumowiczów :)

Odrazu zaznaczam, że jestem nowy i z góry mam do Was Pytanie dotyczęce mojego Telecastera a jest nim Squier Affinity Telecaster.

Struny w nim są przewlekanie przez mostek. Zaczyna mi to przeszkadzaę ponieważ struny maję troche zbyt mały docisk i przy większym podcięganiu są zbyt luęšłne i lubię uciekaę z siodełka itd.
Moje pytanie brzmi: Co da przewleczenie strun przez korpus(dokupie wtedy odpowiedni mostek) i czy poprawi to ten problem z dociskiem i czy poprawi sie sustain? oraz najważniejsze: Ile będzie to kosztowaę u lutnika(pełen zabieg, przewiercenie korpusu, tulejki) i czy jest sens wogóle inwestowaę w tego Telecastera?

Gitara jest z 2010r. Crafted in China, ale ma bardzo wygodny gryf i za to ję kocham.
Proszę o odpowiedęšłna moje pytania.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.

łukasz :)
Nie sprząt a technika czyni z Ciebie zawodnika!
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Koegh pisze:Odrazu zaznaczam, że jestem nowy i z góry mam do Was Pytanie
W takim razie zapraszam najpierw do powitalni ;)
Koegh

Zaraz sie tam znajde, a pytanie pytaniem, męczy mnie już kilka dni i szukam odpowiedzi :)
EDIT: Już po powitaniu :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nie zapodałeł fotki mostka więc trudno jednoznacznie odpowiedzieę. Jest kilka rodzajów mostków w Tele.
Koegh

No więc tak:
Mostek w tej chwili w tele mam stockowy czyli taki: http://guitarproject.pl/p/43/3556/moste ... cznej.html i struny zapinane sa nę kołcu mostka.
Chciał bym mieę struny przewlekanie przez korpus ponieważ powinien byę wtedy większy docisk i lepszy sustain,miał by byę taki: http://guitarproject.pl/p/43/3778/moste ... cznej.html jak do typowego Tele :)
No i tu dalej męczęce mnie pytanie: Ile to wyniesie, czy jest wogóle sens to robię i co wtedy sie zmieni :)
Pozdrówka :)
maciejza

Nieprzeczytany post autor: maciejza »

zaczęłbym od zmiany siodełka, a nie przewiercania przez korpus :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Moim zdaniem jest to temat na forum gitarzystów, albowiem oni maja większe doświadczenie z ocena skutków zmian w osprzęcie i to na żywo.
To jest jak wróżenie z fusów.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Gitara raczej tania.... jesli jedyna rzecz która Ci w niej pasuje to wygodny gryf ... to czy jest sens inwestowaę w cos takiego....? Poza tym na pytanie ile to wyniesie może odpowiedzieę Ci tylko i wyłęcznie ktoł , kto to weęšłmie do ręki, zweryfikuje i zdecyduje się to wykonaę... więc namawiam na wizytę u lutnika. Forum nie będzie raczej wypowiadaę się za kogoł...

A czy sustain się poprawi....??? Zależy od samego instrumentu i drewna z jakiego został wykonany. Przy tej klasie nie liczył bym raczej na fajerwerki słyszalne uchem kogoł poczętkujęcego... Chyba że będzie to efekt placebo i usłyszysz to... co chciałeł usłyszeę....
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
diabelfk

Nieprzeczytany post autor: diabelfk »

Mostek który pokazałeł w pierwszym linku jest dedykowany do puszczania strun przez korpus nie pomyliłeł czegoś?
Bo Diabeł tkwi w szczegółach ... };->
Koegh

Mój bład z tym linkiem.
Most jest taki sam, ale struny przeplata się przez dziurki na kołcu mostka a nie przez korus.
Dziekuję za porady.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

diabelfk, te mostki są przystosowane i do zaczepiania na mostku i do przewlekania przez korpus ;)
ODPOWIEDZ