Ekranowanie, pątla masy, brumienie

Pickupy , preampy , lutowanie , schematy

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Ekranowanie, pętla masy, brumienie

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Ma ktoł jakił sprawdzony schemat do telecastera?
łęczę wg poniższego ale kurde brumi...

[ Komentarz dodany przez: kombinat: 2013-02-22, 12:41 ]
Temat wydzielony z fotorelacji Pinia.
Załączniki
tele-elektr.png
Ostatnio zmieniony 2013-02-22, 12:42 przez Piniu, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Trochę brumieę musi, w kołcu na singlach, a nie brumbackerach ;-)
Jełli działa jak powinno, tylko brumi (znaczy, poty robię to, co maję robię), najprawdopodobniej coś z masą. Schemat jako taki wydaje się włałciwy, mnie się jedynie nie podoba masa z gniazda na pocie tonów, a reszta na volume. Przelutowałbym ję, żeby zrobię jeden węzeł masy.
Masz tam ekranizację założonę?
Awatar użytkownika
Esperal

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

A skęd potencjometr od tonów bierze masą, hę? Oba poty (obudowy) muszę byę połęczone masą i brumienie zniknie, przynajmniej w jakimł stopniu.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Też myłlę, że masa powinna byę lutowana tylko we wspólnym punkcie na gnieęšłdzie. Tak jak się to robi w czułych lampowcach. Jeszcze bym proponował zamienię miejscami poczętki i kołce kondensatorów - ma to wpływ na zakłócenia, co może jest trochę przerostem formy nad trełcię, ale zaekranował bym kondziołki i też masą do jednego punktu.
To jest cięgły eksperyment, bo i jakołę elementów będzie miała znaczenie, a tej nie przewidzisz nawet u markowych producentów. Dlatego zawsze kupuję kilka i przelutowuję do uzyskania najlepszego efektu.
Esperal ma racje, to też może byę przyczyna. ;-) . Masz czas na eksperymenty. Nic na siłę, wszystko z młota. :mrgreen:
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
rzech
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rzech »

Mnie wydaje sie ze jest to schemat przygotowany pod ekranowana komore
Wtedy to poty biora mase wlasnie z ekranu

Obrazek

a w ogole masz tu strone o ekranowaniu

http://www.gragitara.strefa.pl/index-ekran.htm

robilem wg tego przepisu w swoim washburnie i brumy ucichly tak w 75% ale zastosowalem aluminium i mase mostka przez "uklad przeciwporazeniowy" gdzie niegdzie zwany jako "Merlin Defender" na mase jacka
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Makowy pisze:Trochę brumieę musi, w kołcu na singlach, a nie brumbackerach
Jakby brumiło trochę to bym nic nie pisał :) Brumi za dużo i przeszkadza.
Makowy pisze:Masz tam ekranizację założonę?
Oczywiłcie. Wszystko ekranowane i połęczone z masą.

Dodam jeszcze,ze jak dotknę mostka to jeszcze więcej brumi, ale jak dotknę obudowy jacka to jest cisza.
Esperal pisze:A skęd potencjometr od tonów bierze masą, hę? Oba poty (obudowy) muszę byę połęczone masą i brumienie zniknie, przynajmniej w jakimł stopniu.
Hmm... też sie nad tym wczoraj zastanawiałem, ale na schemacie oryginalnym tak jest to się nie wcinałem. pomyłlałem,ze moze poprzez blaszkę do której są zamocowane.
Generalnie co schemat to trochę inny. W jednym jest jeden kondensator, w drugim 2 i połaczenie obudwu obudów potów jak np tu: http://edsguitarlounge.com/wordpress/wp ... d_tele.jpg

Spróbuje połęczyę jeszcze obudowy potów tym bardziej,że znalazlem właśnie ten sam schemat co powyżej na którym to jest : http://www.pinrepair.com/vgi/53-67telewire.jpg

Wychodzi na to,że ktos kto rysował ten pierwszy zapomniał o tej linii.
rzech
Kontakt:

Ale głupotkę napisałem
Przecież tele ma metalowę płytkę wiec masa ekranujęca jest po niej.
Sprawdęšłczy wszędzie w takim połęczeniu jakie masz jest masa
rzech
Kontakt:

Piniu pisze:
Wychodzi na to,że ktos kto rysował ten pierwszy zapomniał o tej linii.
ale przykladow jest wiecej

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

No ten trzeci obrazek to jest dokłędnie jak teraz mam. U mnie dodatkowe dwa kabelki do masy idę z ekranów komór.

Tak jeszcze sobie myłle,że może mieę tez wpływ na to fakt,że nie mam zbyt dobrej masy na wzmaku (pisałem o gniazdkach gDzieł tam). Gitara z humbami jest cicha, ale tu może byę inna para kaloszy.
rzech
Kontakt:

a jeszcze 1 czy na wszystkich pozycjach brumi?
chodzi mi czy na łrodkowej tez?
sprawdęšłmasą płytki tzn. czy przewodzi i jest połęczenie przez nię miedzy volume i tone. Jeżeli nie ma to doprowadęšłdo tego żeby była lub połęcz crosem ale już nie będzie 1953
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Też brumi. Na wszystkich. Sprawdzę wszystko oczywiłcie. Szkoda,ze w pracy muszę siedzieę, bo bym już sobie porobił.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Przepraszam, że nie czytałem wszystkich wpisów i może dubluję pytania,

przychodzę mi do głowy dwie sprawy:

-ekranowanie przewodu masa/sygnał. są takie fajne cieniutkie przewody mikrofonowe cordiala (jełli dobrze pamiętam), cieniutki, a ekran ładny z folii alu i jakiejł nitki miedzi - okablowałem nim preamp phono - tam też walka z przydęšłwiękiem się kłania. Jełli nie taki to przynajmniej mocno skręcię się powinno przewód (dwie żyły)

-połęczenie np srebrzankę wszystkich dużych stalowych elementów na desce (to oczywiste) gniazdo, most puszki prków

-zawsze trochę brumi na pojedynczym singlu. Ja do tele wsadziłem bezszumowego singla Lace Sensor jełli dobrze pamiętam i brumi mniej, a dęšłwięk szklisty i okręgły nadal.

Wyeliminuj też przewód (sprawdęšłna pewnym z innym singlem) i oczywiłcie wzmacniacz...czy inne single nie brumię na tym wzmaki i tym kablu.
pozdrowienia
Piotr
rzech
Kontakt:

A ty bedziesz to miał na singlach?

Nie wiem nigdy nie miałem tele ale czy 1 singiel nie powinien byę w przeciwfazie?Nawet w takim washburnie na 2 pozycji neck+midle zawsze miałem ciszę.

Stawiam jednak na brak masy będęšłternfe podzespoły
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

PiotrCh pisze:Wyeliminuj też przewód (sprawdęšłna pewnym z innym singlem) i oczywiłcie wzmacniacz...czy inne single nie brumię na tym wzmaki i tym kablu.
Przewód mam profi więc na pewno to nie to. Co do innego singla, to mam muze i jakieł tam no-name i jest to samo. W sumie wpadłem teraz na pomysł,zeby przejłę sie do sąsiada. On ma Yamcię Pacifikę - zobaczymy jak będzie po podłaczeniu jej do mojego wzmaka.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Dwa single bezwzględnie muszę mieę mniejszy poziom zakłóceł niż każdy z osobna grajęcy samotnie, to każdy przeęwiczył, kto miał w rękach gitarę z dwoma/trzema singlami. Ale to nie panaceum. Dęšłwięk z pojedynczego singla przy gryfie lub przy mołcie jest niezastępiony. Nie kombinowałbym odwracania polaryzacji przetworników, tzn. można spróbowaę, ale myłlę, że to nie to, chyba, że właśnie jest odwrotnie niż trzeba;) Sumowanie dęšłwięku będzie wtedy, gdy przetworniki są w fazie elektrycznie i tak powinno byę lepiej. Natomiast znoszenie się zakłóceł może byę zwięzane z polem magnetycznym - biegunowołcię magnesów - ale to już trzeba szukaę szczegółowych informacji na temat pracy pickapów... standardowo powinno byę wystarczajęco dobrze, może na innym wzmaki i kablu byę znołnie, a może trzeba szukaę przyczyny w prowadzeniu masy i ekranowaniu przewodów.
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ