Marta Altesa

Na każdy temat ...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Panowie drodzy.... ja nie wiem ...czy Wy nie czytacie co ja napisałem w swym pierwszym połcie.....? czy było tam choę słowo o Twórcy i kompozycjach.....? Bo ja sobie nie przypominam. jeski przedstawiał bym twórcę to bym chyba napisiał .....? Przedstawiłem Martę jako łwietnego moim zdaniem muzyka z porzędnym warsztatem, który potrafi poruszaę się na swym instrumencie w przestrzeni muzycznej.... i to słychaę, czuę i widaę .... dzięki takim muzykom właśnie ,, twórcy" do których na siłę ję chcecie porównywaę (choę to inna bajka ...) realizuję na poziomie swoje projekty muzyczne i dzięki takim ludziom jak ona , czasem bardzo skromnym realizacje te zyskuję nowy wymiar i jakołę której słuchacie potem na płytach i koncertach. Rozdzielcie to proszę... bo jełli nie widzicie różnicy.... między łwietnym muzykiem, a twórcę to chyba coś tu jest nie tak.

Pewnie... ideałem jest kiedy idzie to w parze... i wtedy mamy do czynienie z pewnym wręcz fenomenem. Jak jednak napisałem wczełniej .... często Ci muzycy , którzy ,,wytrę" już wiele scen z różnymi Twórcami i wyłwiechtaję sie do cna na drugim planie jako tylko muzycy w pewnym momencie wyjmuję z szuflady swoje zapiski i.... Okazuje się , że są genialnymi.... TWę?RCAMI. nie muszę chyba dodawaę, że warsztat, obycie ze scenę, ogranie w różnych formacjach tylko im w tym pomaga... i czyni z nich bardzo poważne zagrożenie dla Twórców z którymi grali dotychczas.

Tak ten łwiat funkcjonuje.... jedni sie kołczę i wypalaję.... a na ich miejsce wchodzę nowi... często młodsi, zdolniejsi, z lepszę technikę i wieloma innymi atrybutami.

Napisałem tez, że ja tam dam Marcie czas..... właśnie na to byę może rychłe przerodzenie się z muzyka ... w Twórcę. I tego się trzymam bo widzę w niej niesamowity potencjał i radochę jakę jej sprawia muzyka i gra na swym instrumencie. I myslę, że nie poprzestanie tylko na graniu w drugim planie sekcji ...

Jak na razie bawi się w Barcelonie z kumplami w formacji ,,FUNK TUMAKA" i graja sobie covery po klubach.... ale co tu dużo gadaę.... jak sie ich słucha... to Martę słychaę tam jak muzyka z innej bajki.... Niesamowity talent jak dla mnie....

Posłuchajcie sami jak chodzi bas.....Nagrania raczej kiepskiej jakołci.

http://www.youtube.com/watch?v=SBDULY1pEpk

http://www.youtube.com/watch?v=5mAtIPIv3Bs

Pickups- napisałeł, że komponujesz.... Czyli jednak jest szansa na NOWY nurt muzyczny skoro tworzysz....? ;-) No.... to myłlę, że kolega nas tu zawstydzi kiedyś i zazdrołników sobie przysporzy całe mnóstwo.... ;-)
podstawa to dokładność
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

No widzisz Tomku, Matra niezłe emocje wyzwoliła.
Temat już trochę ewoluował i faktycznie z ocenę YT-bowę ww. panny nie wiele ma wspólnego.

Te linki które pokazałeł to też niestety odtwórstwo. Szkoda. Bo dziewczyna ma potencjał.
Mogła by poszaleę jełli miała by w głowie, a tak to tylko odgrywaę zostaje.
Młoda jest to jest szansa, że się wyrobi i zacznie graę. Jak ten nie przymierzajęc Szpak z Big Brothera czy innego takiego. Mierny jest ale Duszę ma. Ta dziewczynka może dobra ale tego "własnego" jej brak. Może się mylę, i oby. Ale TO coś w człowieku jest najważniejsze. Ja widziałem zapalełców, warsztatowców którzy wszytko perfekcyjnie robili. Byli idealni. Niestety "tylko" idealni. A jednoczełnie są ludzie którzy maja talent od Boga i nie muszę mieę warsztatu a robię "Takie uczucia" w muzyce, że nie mi więcej nie trzeba.

Włałnie Taki człowiek Davy Knowles, może nie jest doskonały technicznie ale ma to coś.
Dobrze go posłuchaę z zespołem bo to dopełnia całołę.
Moim zdaniem rewelacja.
Ale to tylko moje zdanie

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
palisander

No tak... ale nadal mam odczucie, że kolegom kompletnie umknęło moje odczucie i mój zamiar. Powtarzam po raz kolejny w tym wętku. Nie zamiełciłem Marty jako twórcy... tylko jako młodę, zdolnę osobę jako łwietnego muzyka moim zdaniem gdzie ja osobiłcie słyszę to coś co posiada. Mianowicie swoje autorskie poruszanie się w przestrzeni muzycznej danych coverów odbiegajęce od oryginału. O innych sprawach wspominałem juz.... czyli technika, wyczucie rytmu, frazowanie itd. zamieszczone linki kiepskiej jakołci jak gra i bawi się wraz ze swoim zespołem są tylko poględowe.... aby pokazaę jak bardzo Marta odstaje na plus ze swę grę na tle całej formacji....

I poraz kolejny przypomne, że napisałem tez, że marta ma sporo czasu na to żeby staę się twórcę ... nie tylko łwietnym muzykiem i najemnikiem wręcz do nagrywania płyt przez innych. Muzykiem już jest... i to łwietnym i bardzo także twórczym w swej grze.... Robi to kapitalnie i wypełnia sekcję , przez co tło staje się bardzo plastyczne muzycznie. Nie każdy to potrafi.... kto potrafi tylko małpowaę i graę niczym maszyna bez zajęknięcia wyuczone riffy. To zupełnie inna bajka.

Jełli koledzy chcę jednak na siłę rozmawiaę o twórcach..... a nie o muzykach cenionych przez Twórców to proponuję założyę zupełnie inny temat.

Przypomnę też.... , że owi Twórcy bez łwietnych i Twórczych w swej grze muzyków nie byli by w stanie zrealizowaę swych planów muzycznych. Tych muzyków jest całe mnóstwo. Graję czasem po kilkanałcie lat w swych formacjach i właśnie dzieki takim ludziom grupa ma swój charakter i nie ginie na rynku. To Paca zespołowa... I każdy mzuyk ze swoję osobowołcię pełni tam bardzo ważnę rolę.....

I ja właśnie takiego muzyka póki co widzę w Marcie..... Oczywiłcie to moje osobiste odczucie podyktowane wieloma względami.... W tym tez odrobinę słuchu i wyczucia muzycznego , które wykształciło się przez długie lata z przeróżnych powodów nie tylko teoretycznych.

Ale rzecz jasna to kwestia wielu przesłanek i gustu..... i każdy ma prawo mieę swoje zdanie na ten temat.

Nie mniej jednak nie próbujcie na siłę porównywaę jej to Ludzi którzy komponuję...są od niej starsi i sławniejsi lub urodzili sie atawistycznę wręcz potrzebę tworzenia bez względy na t jak im to wychodzi.....
podstawa to dokładność
popik10

Ja bym to całe muzyczne łrodowisko podzielił na 3 częłci.
Muzyków sesyjnych i zespołowych a z tych ostatnich wydzielił jeszcze liderów.
Każda z grup ma swoje ograniczenia. Jełli Którył z nich łęczy 2 lub 3 grupy to muzyk doskonały. Ww koleżanka ma technikę, swobodę, czucie i trzeba jej życzyę żeby osięgnęła wszystkie trzy etapy.

A co do muzyków zespołowych, to każdy z nich musi byę kreatywny bo to oni robię muzykę grupy - jak wspomniałeł. Widaę z reguły lidera, ale muzyka to zespół. Stęd Lepiej żeby Ona grała w zespole niż na YT. Więcej to da.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
palisander

Ja juz całkiem nie na temat teraz.... Mnie to sie wydaje, że koledzy jakieł napięcie przechodzę.... albo jest to spowodowanie pogodę... albo jakęł męska menopauzę.....

To już przstaje mieę jakiekolwiek znamiona konwersacji tylko raczej czepiania się uporczywie czegokolwiek aby tylko obalię.... Co...? Nie wiem .....? Może po prostu tak dla zasady.... nie ja zaczęłem to zbombarduje.

Myłle, że nie powinno się tu nic kasowaę z tych wpisów ..... i refleksja przyjdzie za pewien czas dla niektórych. Kiedy pogoda sie zmieni..... napięcia minę.... i zacznę bardziej obiektywnie patrzeę na sprawę. No i przede wszystkim czytaę ze zrozumieniem jaki był zamiar..... Bo to chyba nadal gDzieł poza zasięgiem.
podstawa to dokładność
popik10

albo jakęł męska menopauzę.....
Tomek no proszę Cię :lol:
ęšłĽadna menopauza albo inne tego tam takie, tylko temat rozwojowy.
Ja tam myłlę, że Twoje intencje dobrze zostały zrozumiane tylko zagadnienie jest szersze niż by się wydawało. I taka prezentacja na YT czego by nie pokazywała u wykonujęcego to przyczynek do szerszej dyskusji.

Mogę napisaę tak, kobietka na pewno gra dobrze, ma potencjał i wyczucie, znajduje się w tym co robi. Ale nie znam jej autorskiego grania i dopiero jak je usłyszę to będę wiedział czy dla mnie jest wartołciowa. Teraz tylko umiejętnie podkłada muzykę. A dodam, że nie wszystkich staę na więcej. Stęd tak mało mamy znakomitołci muzycznych.
W każdym razie Marta zapowiada się dobrze - zobaczymy co potem .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
palisander

Piotrus!!!! Ty naprawdę nie słyszysz w tym co Marta prezentuje jej autorskiego grania....? frazowania....? i wyczucia.....? Na prawdę tak to słyszysz, że to tylko maszyna która wyuczyła się w zero jedynkowy sposób łcieżki basu i jaępowiela.....?

No to chyba jakieł inne uszy mamy ... ;-) ;-)

No i pewno to też nic nie zmieni...ale wspomnę tylko, że Marta grała trasą koncertowę z Jamiroquai. Ale to pewnie mało istotne ..... :-)
podstawa to dokładność
pickups
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pickups »

Chyba coś się zapętliło :roll:
Może jakił resecik...
popik10

Tomek to nie tak.
To o czym piszesz słychaę w Jej muzyce.
Mnie bardziej chodzi o to, że w tej chwili bardzo mało jest w niej z twórcy. Każdy kto robi swoja muzykę oddaje całego siebie i tak naprawdę wtedy można dana osobę ocenię.
Tak naprawdę grajęc trasą z Jamiroquai zrobiła kawałek fajnej roboty odgrywajęc kawałki tegoż. Teraz pewnie będzie inna trasa i te same kawałki zagra kto inny - teoretyzuję, ale tak to wyględa.
Ja nie kwestionuje jej zdolnołci, zaangażowania, czucia, własnej interpretacji, itp. Znajduje się w tym doskonale. Nie twierdzę że gra zero-jedynkowo. Ale to co pokazuje na YT to dla mnie za mało, to dobry przyczynek do rozwoju i na to czekam.
A z tego co pokazuje to już dawno powinna robię swoje.
Tak to pojmuję.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
palisander

No iak w ,, koło Bartek" bedzie z Wami.... ja o młodymi łwietnym , twórczym swej grze muzyku , który swobodnie porusza sie w przestrzeni muzycznej dzięki zdolnołcię swobodnej inerpretacji.... a wy jak ta ,, koza u płota" ... na siłę o Twórcach... i że co ona powinna....i że jak nic nie tworzy to jest tylko sprawnym muzykiem nikim więcej.

Oj Panowie..... coś się Wam chyba pomyliło.....

No i może zrozumienia pewnych rzeczy nie staje..... szkoda.
podstawa to dokładność
popik10

To może moja wina, za dużo wymagam :oops:
Chciało by się takiego poziomu, że jak coś ktoł prezentuje to żeby to miało "mocne" znamiona "jego" muzyki. Tu widaę, że dziewczyna interpretuje na własny indywidualny, dobry sposób linie melodyczne. Ale jak wspomniałem dla mnie to mało, dla tego właśnie u mnie wygrywaję młodzi muzycy typu Davy Knowles, czy Jamie Cullum. Którzy może nie są tak doskonali technicznie ale maję to coś. Dla tego technicy na mnie nigdy wrażenia nie robili.
Nic na to nie poradzę.
Sorki

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

@Palisander

Ja pozwolę sobie skomentowaę, bo mi się nic nie pomyliło (nic mi nie wiadomo) :mrgreen:

O Marcie nic nie napiszę, bo skomentowałem (na pierwszej stronie) i zdecydowanie bliżej (włałciwie sądzę tak samo;) mi do Twojego zdania niż Popika10. Jednak to co Piotr pisze nie jest bez sensu. Może ęšłle zrozumiałem, ale właśnie taka opinia potwierdza to, że Piotr również bardzo docenia walory, o których piszesz. To właśnie od bardzo dobrych muzyków wymaga się (jełli można tak powiedzieę) tego czegoś więcej. Słabych się poklepuje po ramieniu. Już samo postawienie jej w szeregu z Richardem Bonę o tym łwiadczy;) To jest takie docenienie "nie wprost" :) Myłlę, że nie "nieumyłlne" a raczej "podłwiadome" ;-)

@pickups

To nie optymistyczna wersja tylko realia. Cały czas rodzę się wspaniali muzycy i ich płyty, w każdym gatunku. Gdzie jest nowa muzyka? Myłlę, że trzeba przyłożyę ucho do współczesnej alternatywy i awangardy, tam się kształcę nowe style. A nałladownictwo było zawsze, rock lat 70 to też jedno wielkie nałladownictwo i efekt różnych mutacji i kombinacji na styku folk/klasyka. Więcej optymizmu;)
pozdrawiam
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
palisander

Piotrus.... obowięzkowo polecam lekturę całej tej dyskusji od pierwszego do ostatniego postu .... kilka razy, ze zrozumieniem ... i za jakił tyDzieł nie wczełniej.

Pickups napisał, że cos się zapętliło..... chyba tak. Tylko nie ja... ponieważ ja trwam przy swoim i cierpliwie wyjałniam po kilka razy z uporem maniaka czego koledzy chyba w ogóle nie czytaję. No i robi się nie dyskusja tylko wręcz już jakieł polowanie..... Zastanawiam się tylko na kogo....? Na mnie ...? Czy na Martę...?

Oczywiscie winę za bronienie jej talentu i twórczej gry którę doceniaję profesjonalni twórcy biorę na siebie i niech sfora terierów mnie rozszarpie.

Może po prostu z różnych powodów ... słyszymy inaczej... inaczej odbieramy pewne rzeczy i inne mamy wyobrażenie i pojmowanie pewnych ważnych przesłanek.

Wam natomiast życzę Twórczego myłlenia przy budowie instrumentów ( co mam nadzieje pokażecie....) przysparzajęc sobie sforę zazdrołników. No i oczywiłcie tych kompozycji ( to do Pickupsa...) , których mam nadzieję kiedyś wysłuchamy i będę one objawieniem. No bo przecież choę dęšłwięków przybywa.... to muzyki coraz mniej- jak ktoł tu wczełniej napisał. Więc czekamy i na nię.... ;-)

No i oczywiłcie życzę wszystkim w swych zespołach takich ,, tylko sprawnych muzyków" jakim jest dla Was Marta Altesa. . . :roll:
podstawa to dokładność
pickups
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pickups »

palisander pisze:...Pickups- napisałeł, że komponujesz.... Czyli jednak jest szansa na NOWY nurt muzyczny skoro tworzysz....? ;-) No.... to myłlę, że kolega nas tu zawstydzi kiedyś i zazdrołników sobie przysporzy całe mnóstwo.... ;-)
Przepraszam, nie zauważyłem tego wczełniej i dlatego nie odpisałem (nie zawsze chce mi się czytaę wszystkie literki...)
Chyba już tu podawałem, ale OK w tej sytuacji jeszcze raz podam stronkę z moimi ręcznymi robótkami po godzinach: http://www.kompozycje.strefa.pl/
Wiem że będziesz chciał tego więcej :lol: więc wystarczy jak napiszesz czy mam Ci przesłaę następne 20 czy od razu 50.

Oczekuję, że w ramach uzasadnionej wdzięcznołci ;-) przedstawisz swoje dokonania muzyczne.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2013-06-07, 14:16 przez pickups, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

A co mi z takiej łlicznej i zdolnej basistki w zespole? Ja już żonaty i dzieciaty :lol: :lol: :lol:

Piotr
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ