Skrzypce.
Moderator: Jan
Skrzypce.
Witam. Posiadam stare skrzypce i nie mogę znależę nic na temat ich wytwórcy. Domyłlam się że nazwisko jest właśnie wpisane na karteczce wklejonej w środku obok nazwy typu skrzypiec. Nie jestem fachowcem więc mogę się mylię, dlatego proszę o pomoc w identyfikacji tych skrzypiec. W załęczeniu fotki. Dzięki za konkretne wypowiedzi. Pozdrawiam. RichiKa.
- palisander
Ze zdjęę ciężko.... Z metki widaę, że Cremona czyli we Włoszech raczej ktos je zbudował.... . Mogę byę dołę cenne... Namawiam do wizyty u Lutnika Od smyczkowych majęcego uprawnienia do ekspertyz lutniczych. Nie wiem skęd jesteł ...? W necie znajdziesz jednak zrzeszonych w Zwięzku Polskich Atystów Lutnikow posiadajęcych stosowne uprawnienia. Taka ekspertyza kosztuje jakieł tam pieniażki ale warto ja mieę na papierku. Inna opcja to AM w Poznaniu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
- palisander
Ciężko wyczytaę o co chodzi...? ale najprawdopodobniej o obsługę. Często lutnicy przy obsłudze wklejaję swoję metkę obsługowę.
Jednak bliższych informacji udzieli na pewno ktoł majęcy uprawnienia po zweryfikowaniu dokładnym instrumentu. Prawda jest taka , że kombinacji i podróbek też nie brakuje....
Tym drukiem Cremona 1674 raczej proszę się poniecaę , że to rok budowy instrumentu....
Pozdrawiam.
Jednak bliższych informacji udzieli na pewno ktoł majęcy uprawnienia po zweryfikowaniu dokładnym instrumentu. Prawda jest taka , że kombinacji i podróbek też nie brakuje....
Tym drukiem Cremona 1674 raczej proszę się poniecaę , że to rok budowy instrumentu....

Pozdrawiam.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
http://pl.wikipedia.org/wiki/Amati
Jełli to rzeczywiłcie N. Amati to sprzęt wysokiej klasy.
Jełli to rzeczywiłcie N. Amati to sprzęt wysokiej klasy.
Witam. Oczywiłcie byłbym zadowolony jełli by one były coś warte. Lecz jednak wolę podchodzię do tej sprawy z umiarkowanym optymizmem aby następnie nie dostaę bolesnego policzka.Podchodzę do tego jak wielu posiadaczy czegoś,co jest do kołca nie rozpoznane. I tu właśnie widzę rolę przydatnołci danego forum. Pozdrawiam.
richika. Wyględa na to, że nikt nie chce robię za wszechwiedzęcego, ponieważ nasze forum nie dorobiło się udziału rzeczoznawców, którzy jako jedyni maja uprawnienia do wydawania opinii na temat instrumentów. Zwłaszcza instrumentów smyczkowych zabytkowych. Co do certyfikatów, to jeszcze inna para kaloszy, a takowy byłby dla Ciebie najlepszy.
Napisał palisander, gdzie masz się zwrócię po rzeczowę odpowiedęšłi radzę skorzystaę.
Ja też pochodzę z lubuskiego -ęšłĽagał-i wiem, że do Poznania będzie najbliżej, a tam byę może - raczej na pewno- znajdziesz odpowiedęšł.
Pozdrawiam, Ryszard
Napisał palisander, gdzie masz się zwrócię po rzeczowę odpowiedęšłi radzę skorzystaę.
Ja też pochodzę z lubuskiego -ęšłĽagał-i wiem, że do Poznania będzie najbliżej, a tam byę może - raczej na pewno- znajdziesz odpowiedęšł.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
SKRZYPCE
Witam. TO znowu JA. Czy na prawdę nikt więcej nie ma nic do powiedzenia w tym kraju na dany temat. Bardzo proszę poklikaę. Tu nie ma cenzury
chyba? Jełli macie szerszę wiedzę to ję przekazujcie,skępstwo do niczego dobrego nie prowadzi. Pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez: kombinat: 2013-06-22, 22:06 ]
Dawno nie dawałem ostrzeżeł, ale mnie przebudziłeł.

[ Komentarz dodany przez: kombinat: 2013-06-22, 22:06 ]
Dawno nie dawałem ostrzeżeł, ale mnie przebudziłeł.
- palisander
Kolega najwyraęšłniej myłli, że mimo podpowiedzi i ,,drogowskazów'" w którym kierunku się udaę.... to ktoł z forum zrobi to za niego. Zwłaszcza, że nikt nie miał instrumentu w rękach , a fotki kiepskie nic nie wnoszęce do dalszej dyskusji. Może jeszcze liczy , że ktoł tu wejdzie zobaczy i wystawi ekspertyzę lutniczę na podstawie której zainteresowany będzie mógł spokojne udowodnię sobie i innym, że ma coś wyjętkowego.....
Lenistwo ludzi minie czasem rozbraja..... i zdawanie się na wszystkich.... tylko nie na siebie.
Lenistwo ludzi minie czasem rozbraja..... i zdawanie się na wszystkich.... tylko nie na siebie.
podstawa to dokĹadnoĹÄ