Projektowanie gitary oraz wykonanie

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

n0vy

Nieprzeczytany post autor: n0vy »

Witam serdecznie. Jestem na etapie projektowania własnych modeli gitar elektrycznych. Co prawda są one oparte oczywiłcie na istniejęcych już modelach, jednak z nutkę własnej inwencji :) Mam zrobione cztery projekty w Corelu. Staram się tam wszystko idealnie rozrysowaę, abym mógł wykonaę sobie szablony, które sprawię, że proces tworzenia instrumentu będzie dużo szybszy, łatwiejszy, a także każdy egzemplarz będzie w miarę możliwołci identyczny. Teraz bardzo proszę Was o pomoc :)

1. Gdy rozmierzałem progi w skali 25.5" wszystko wyszło idealnie. Najpierw odmierzyłem menzurę, jej połowę i na kołcu progi. Wszystko idealnie się zrównało. Jedna z gitar ma mieę skalę 24.75" i tu napotkałem problem. Taka sama kolejnołę - menzura, jej połowa i progi. Tutaj niestety 12 próg jest przesunięty od wyznaczonej połowy menzury o 0.1 mm w stronę siodełka... GDzieł kiedyś przeczytałem, że skala 24 3/4 jest w rzeczywistołci delikatnie inna (dłuższa, krótsza - nie pamiętam). Czy to prawda i przez to wychodzi tak jak wychodzi? Wiem, że przy nacinaniu rowków pod progi i tak następi takie, lub większe przesunięcie, ponieważ człowiek nie jest maszynę, ale ciekaw jestem dlaczego tak się dzieje.

2. Postanowiłem, że w moich gitarach przetworniki nie będę mocowane w ramkach, lecz w "desce", ponieważ dużo bardziej mi się to podoba. Jednak nie mam pojęcia jak wyględa takie mocowanie... W mocowaniu z ramkę łrubka wkręca się w uszko przetwornika, co powoduje jego podniesienie. Czy w mocowaniu w "deskę" po prostu wkręca się w korpus? Czy nabija się jakęł tulejkę, do której mocuje się łrubki przetwornika? Bardzo proszę o opisanie tej metody montażu przystawek :)
3. Jakiej wielkołci powinny byę otwory na klucze w główce? Z rysunków udało mi się ustalię, że 6.35 mm jednak wolę zapytaę tych, którzy wywiercili już niejeden otwór :)

4. Umiejscowienie mostka. No właśnie, jak to zrobię. Mam odmierzonę menzurę, więc podejrzewam, że jest to łrodek mostka - między 3, a 4 strunę. Mostki stałe są jednak mocowane pod kętem. Czy jest jakał konkretna odległołę, o którę przesuwa się "górę" i "dół" mostka, tak aby łrodek mostka przecinał punkt naszej odmierzonej menzury? Czy mogę zaufaę planom gitar znalezionym w sieci? Powiem szczerze, że pomogłem sobie z umiejscowieniem mostka odmierzajęc z planu i przenoszęc to na swój. Wyszło to tak:

Obrazek

Wydaje mi się, że powinno byę to w porzędku, a Wam?

5. Umiejscowienie przetworników. Znalazłem w internecie informację, że przetwornik mostkowy powinien znajdowaę się w odległołci 1.625" od mostka (jest to odległołę do łrodka przetwornika). "łrodkowy" przetwornik w odległołci 3.875", a "gryfowy" 6,375". Było tam wszystko ładnie opisane - wzory, wykresy itd. Odmierzyłem więc 1.625" od kołca odmierzonej przeze mnie menzury i zaznaczyłem łrodek przetwornika. Pomagajęc sobie z wyznaczeniem pozycji mostka, o czym pisałem wczełniej, przeniosłem również przetwornik i ta odległołę teraz wynosi 1,41" i jestem w kropce... Czy informacje ze strony, które znalazłem są błędne? Czy plan, którym się wspomagałem jest błędny? Czy obie odległołci są poprawne? Proszę pomóżcie.

Bardzo proszę o pomoc :) Pozdrawiam.

(post pod postem, ponieważ brakło znaków, aby wszystko zmiełciło się w jednym :D )
Ostatnio zmieniony 2013-01-05, 20:41 przez n0vy, łącznie zmieniany 1 raz.
Ardjan

Nieprzeczytany post autor: Ardjan »

Witaj, również jestem na etapie projektu gitary. Mogę się z Tobę podzielię kilkoma spostrzeżeniami.

Ad.3 łrednica otworu na klucze to najczęłciej 10mm. Najprołciej jest wykonaę je dopiero w momencie gdy będziemy mieli docelowe klucze. Wtedy nic nas nie zaskoczy :)

Ad.4 W wypadku menzury 648 mm przy mołcie tune-o-matic, odległołę tę odmierzałem od siodełka do kostki menzury struny wiolinowej E, ustawionej w pozycji łrodkowej. Kostka struny basowej E powinna znajdowaę się 2-3 mm dalej tj. 652 mm. w ten sposób wychodzi nam kęt pod jakim należy ustawię most.
Ja planuje otwory pod most wykonaę w momencie gdy będę miał skręcony korpus z gryfem, wtedy odmierzę te odległołę. Narysuję linie pomocnicze, założę struny i ustawie most względem tej linii koryguję jego położenie tak aby wszystko się zgadzało wg stroika. W teorii natomiast i tak też uwzględniłem na swoim projekcie i z tego co się dowiedziałem, jest tak jak wyżej opisałem - 648mm do łrodka wózka E1 i 651-652 do łrodka wózka E6.

Ad.5 Co do przetwornika... wg mnie najlepszym sposobem nauczenia się czegokolwiek, czy to w technice gry czy w innych kwestiach jest kopiowanie od najlepszych. Weęšłna warsztat jakę dobrę gitarę, która wiesz, że jest prawidłowo wykonana i skopiuj tę odległołę :) mój projekt wyposażony jest w tylko jeden humbucker pod mostem. Ustawiłem go w odległołci 46,5 mm od siodełka struny E1 (wiolinowej) do łrodka. Tak jest we wszystkich moich gitarach i fajnie to gra :) więc myłlę, że i tutaj się sprawdzi :)

Co do reszty to nie mogę Ci pomóc bo zwyczajnie nie znam się na wykonywaniu gryfów itp. Mogę tylko dodaę poza pytaniami że w wypadku tune-o-matic warto zwrócię uwagę na kieszeł gryfu. U mnie gryf będzie równolegle z korpusem, zatopiony 19 mm, co więże się z osadzeniem mostu w kilkumilimetrowej głębokołci frezie, żeby nie musieę ustawię go pod kętem. Przynajmniej tak to wyględa w fazie projektu. Reszta wyjdzie w praniu.

Pozdrawiam!
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Ad. 1 Skęd bierzesz położenie progów? Jełli masz jakęł tabelkę, to po prostu sprawdęšłczy się zgadza menzura przez podwojenie odległołci 12. progu od siodełka. Swoję drogę wypiłowanie szczelin na progi z dokładnołcię do 0.1 mm to nie jest łatwa sprawa. Druga rzecz, to odległołci progów maję się zgadzaę od siodełka, menzurę na mostku i tak trzeba regulowaę dla każdej struny na kołcu.

Ad. 2 Pod pickup wkładasz kawałek miękkiej pianki, który będzie wypychał go nieco ponad żędanę wysokołę. Ewentualnie sprężynki pod pickup - na wkrętach, które wchodzę w deskę.

Ad.4 Mostek ToM możesz zamocowaę prostopadle do linii łrodkowej, regulacja siodełek powinna wystarczyę. Ewentualnie minimalnie przesuł go do tyłu względem menzury (zwykle ustawia się minimalnie dłuższę niż ta planowa).
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Odi. N/t rozmierzania progów na tym forum napisaliłmy kilometry postów, łęcznie z programem do obliczania ich położenia, więc nie widzę potrzeby powtarzania tego n-ty raz.
Znajdęšł"słownik" i tam jest wszystko.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

jesli chodzi o umiejscowienie TOMa to wpływ ma również rodzaj-grubołę strun jak i rodzaj stroju.
Pozdrawiam.
DR4MA.
ODPOWIEDZ