1. Gdy rozmierzałem progi w skali 25.5" wszystko wyszło idealnie. Najpierw odmierzyłem menzurę, jej połowę i na kołcu progi. Wszystko idealnie się zrównało. Jedna z gitar ma mieę skalę 24.75" i tu napotkałem problem. Taka sama kolejnołę - menzura, jej połowa i progi. Tutaj niestety 12 próg jest przesunięty od wyznaczonej połowy menzury o 0.1 mm w stronę siodełka... GDzieł kiedyś przeczytałem, że skala 24 3/4 jest w rzeczywistołci delikatnie inna (dłuższa, krótsza - nie pamiętam). Czy to prawda i przez to wychodzi tak jak wychodzi? Wiem, że przy nacinaniu rowków pod progi i tak następi takie, lub większe przesunięcie, ponieważ człowiek nie jest maszynę, ale ciekaw jestem dlaczego tak się dzieje.
2. Postanowiłem, że w moich gitarach przetworniki nie będę mocowane w ramkach, lecz w "desce", ponieważ dużo bardziej mi się to podoba. Jednak nie mam pojęcia jak wyględa takie mocowanie... W mocowaniu z ramkę łrubka wkręca się w uszko przetwornika, co powoduje jego podniesienie. Czy w mocowaniu w "deskę" po prostu wkręca się w korpus? Czy nabija się jakęł tulejkę, do której mocuje się łrubki przetwornika? Bardzo proszę o opisanie tej metody montażu przystawek

3. Jakiej wielkołci powinny byę otwory na klucze w główce? Z rysunków udało mi się ustalię, że 6.35 mm jednak wolę zapytaę tych, którzy wywiercili już niejeden otwór

4. Umiejscowienie mostka. No właśnie, jak to zrobię. Mam odmierzonę menzurę, więc podejrzewam, że jest to łrodek mostka - między 3, a 4 strunę. Mostki stałe są jednak mocowane pod kętem. Czy jest jakał konkretna odległołę, o którę przesuwa się "górę" i "dół" mostka, tak aby łrodek mostka przecinał punkt naszej odmierzonej menzury? Czy mogę zaufaę planom gitar znalezionym w sieci? Powiem szczerze, że pomogłem sobie z umiejscowieniem mostka odmierzajęc z planu i przenoszęc to na swój. Wyszło to tak:

Wydaje mi się, że powinno byę to w porzędku, a Wam?
5. Umiejscowienie przetworników. Znalazłem w internecie informację, że przetwornik mostkowy powinien znajdowaę się w odległołci 1.625" od mostka (jest to odległołę do łrodka przetwornika). "łrodkowy" przetwornik w odległołci 3.875", a "gryfowy" 6,375". Było tam wszystko ładnie opisane - wzory, wykresy itd. Odmierzyłem więc 1.625" od kołca odmierzonej przeze mnie menzury i zaznaczyłem łrodek przetwornika. Pomagajęc sobie z wyznaczeniem pozycji mostka, o czym pisałem wczełniej, przeniosłem również przetwornik i ta odległołę teraz wynosi 1,41" i jestem w kropce... Czy informacje ze strony, które znalazłem są błędne? Czy plan, którym się wspomagałem jest błędny? Czy obie odległołci są poprawne? Proszę pomóżcie.
Bardzo proszę o pomoc

(post pod postem, ponieważ brakło znaków, aby wszystko zmiełciło się w jednym