Nowicjusz
Moderator: Jan
Nowicjusz
Witam, jestem nowicjuszem jeżeli chodzi o renowacje gitar. Miałem już raz okazje wyremontowaę, a raczej odmalowaę starę japołska gitarę. Teraz planuje kupię jakił stary bas defila. I pytanie brzmi czy opłaca się kupię defila orlik za 120 zł do renowacji ? I czy uda mi się coś z niego zrobię ? Bo słyszałem wiele złego na temat tych gitar. Dodam że dysponuję dużym warsztatem stolarskim. Proszę o szybkę pomoc. Pozdrawiam Oskar.
Jest to ładna i niezła gitara, ale sama nie chce jakoł graę.
Inaczej, dopasowujęc powiedzonko do sytuacji, "instrument jest tak dobry, jak muzyk na nim grajęcy".
Co do renowacji, to jeszcze pozostaje pytanie, czy jest ona potrzebna. Może wystarczy tylko kosmetyka, może szlif progów i tak może, może ........
Kup , nie stracisz, a co trzeba będzie z nię zrobię, podpowiemy jak pokażesz zdjęcia.
Uważam, że za te pieniędze gra warta łwieczki.
Pozdrawiam, Ryszard

Co do renowacji, to jeszcze pozostaje pytanie, czy jest ona potrzebna. Może wystarczy tylko kosmetyka, może szlif progów i tak może, może ........
Kup , nie stracisz, a co trzeba będzie z nię zrobię, podpowiemy jak pokażesz zdjęcia.
Uważam, że za te pieniędze gra warta łwieczki.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Jełli gitara ma odpowiednię akcję i stroi, to czy jest sens ję poprawiaę?Yamisu pisze:Czełę, przepraszam za przerwę, dostałem defila jazza, za którego się wezmę od poniedziałku. Ktoł strasznie zadbał o jego regulacje bo gitara ma łwietnę akcje strun, i stroi na każdym progu. Mam pytanie odnołnie czy opłaca się montowaę pręt w gryfie ? czy może lepiej wykonaę cały nowy gryf ?
Dobry Defil w oryginale to rzadkołę.
Graj i naciesz się, sam kiedyś zdecydujesz

Witam, po długiej przerwie wstawię zdjęcia mojego defila. http://www.aukcjoner.pl/gallery/015079806-2.html#I2 tak gitara wyględała po zakupie aktualnie wyględa tak. Mam pytanie co do mostka, zastanawiam sie nad kupnem może coś polecicie dobrego i nie drogiego ? czy można takie coś samemu wykonaę ? Dziękuje pozdrawiam : )
Rozumiem, że gryf jest po renowacji i jest cacy lalunia.
Bardzo ładnie wyszło. Nawet ten marmurek na topie nie za bardzo razi.
Mostek wykonaj lub kup taki jak do archtopa. Cena oryginału może trochę odstraszaę, ale jakołę jest dobra.
Jak potrafisz, a potrafisz nawet jeżeli masz wętpliwołci, to wykonaj sobie sam. Na forum jest informacja na ten temat (np. autor Popik).
Czekam na ostatni akt i prezentację.
Pozdrawiam, Ryszard
Bardzo ładnie wyszło. Nawet ten marmurek na topie nie za bardzo razi.
Mostek wykonaj lub kup taki jak do archtopa. Cena oryginału może trochę odstraszaę, ale jakołę jest dobra.
Jak potrafisz, a potrafisz nawet jeżeli masz wętpliwołci, to wykonaj sobie sam. Na forum jest informacja na ten temat (np. autor Popik).
Czekam na ostatni akt i prezentację.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Tak gryf odchudziłem, bo trzymało sie go jak nogę od stołu
teraz jest znacznie wygodniejszy. Wracajęc do mostków to zainteresował mnie ten http://guitarproject.pl/p/144/5362/grov ... zesci.html tylko myłlę że takie coś jestem w stanie zrobię sam