sklep.forumlutnicze.pl

Tu można zareklamowaę swoje wyroby / pracownie / warsztaty / usługi.

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomasszz »

OlseNN pisze: Zenek - a czy materiał na przekładki do gryfu NTB też ewentualnie będziecie mieli?
Też sie podpisuję pod tym pytaniem, bo jeden kolega już się dopytuje ,kiedy będę mógł mu 5 strunowy bas zrobię i najprawdopodobniej to będzie ntb.

Jeszcze tak w kwestii cen, to mnie osobiłcie jakoł nie zaskoczyły te zaproponowane przez chłopaków, zwłaszcza, że nie są to jakieł pospolite gatunki.
Ja tam trzymam kciuki, za rozwój tego pomysłu ;)
donkirk24

Nieprzeczytany post autor: donkirk24 »

"Jeżeli chcecie mieę badziewnę gitarę jedziecie do byle tartaku po deskę, a jełli chcecie mieę wiosło swoich marzeł wybieracie drewno od kombinata i Zenka ;) "
Jeżeli materiał jest pierwszorzędny to trzeba zapłacię za niego trochę więcej. Patrzęc teraz na to co się dzieje na rynku, można łmiało powiedzieę że niektórzy sprzedaję badziewia za ogromne pieniędze...
Dla porównania byłbym skłonny kupię drewienko na podstrunnicę tutaj, przechowywaę u siebie w dogodnych warunkach i po roku porównaę jak się zachowała z podstrunnicę np od rotera którę kiedyś nabyłem. Jestem przekonany, że różnica będzie znaczęca ;) Te deseczki są według mnie do nabycia dla bardziej wtajemniczonych użytkowników narzędzi stolarsko-lutniczych ;) I nie na zmarnowanie!!! Widzę ogromny potencjał w tej łwieżej firmie i radzę pomóc by interes się rozwinęł :) Trzymam kciuki za rozwój!!! :D
jackjazz

Nieprzeczytany post autor: jackjazz »

Zgadzam się z Zenkiem. Ceny nawet jak na Polskę wcale nie są wysokie.Ja osobiłcie też mam kilka kawałków na podstrunnicę na sprzedaż np. padouk za 50 czy klon wzorzysty za 60 i nikt nie chce tego kupię,najlepiej jakbym oddał za darmo albo jeszcze dopłacił za przesyłkę.Ludzie poprostu tego nie doceniaję i niech sobie klepię chiłszczyznę i tyle na temat.
Pozdrawiam chłopaki ,trzymajcie się i olewajcie głupie komentarze
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Jeżeli komuł wydaje się że drogo to zawsze może pojechaę na skład i kupię foszta czy innego brusa .
Następnie poczekaę z rok - dwa ( wstępnie ) , ODPOWIEDNIO pocięę , posortowaę.
Na jednę kupkę - bardzo dobre , na drugę - dobre , trzecię - jakie-takie i reszta.
Oczywiłcie nadaję się tylko z prostymi słojami , bez sąków , itp .
I teraz pytanie - ile będzie bardzo dobrych i dobrych z takiego foszta / brusa ?
Naprawdę dobrych to może kilka szt , dobrych kilkanałcie - pod warunkiem że trafimy na dobry materiał .
Pomijajęc drażliwę kwestię podatków , magazynowania , cięcia , itp.
Tak że - bez przesady - materiał jest przygotowany do pracy.
ęšłĽeby było jasne - nie mam nic wspólnego ze sklepem - piszę z własnego doświadczenia.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Darrex
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Darrex »

Zenku.
1. Nigdzie nie napisałem, że drogo. Napisałem tylko, że "kosmiczny", niecodzienny asortyment.
2. Bubinga na podstrunnicę - fakt, mój błęd, przepraszam. Nie wiem skęd mi się to wzięło. Ale podanie następnego w kolejnołci "taniego indyjskiego palisandru" jako przykładu... faktycznie, żaden inny palisander nie istnieje.
3. Nigdzie nie napisałem, że kupuję drewno NIESEZONOWANE i sezonuję je tylko 2 miesięce. Sam sobie dopisałeł to i kpisz sobie ze mnie.
4. Opukiwanie drewna i sprawdzanie jego rezonansu w każdym jego kawałku jest bardzo pomocne i powszechnie stosowane przez wytwórców przy wyborze. Nawet pięknie wysezonowane i wysuszone drewno, po puknięciu może okazaę się głuche w całołci, albo w częłci. Po wykonaniu z niego gitary każdy wie co będzie. Ale o tym chyba powszechnie wiadomo, nie rozumiem sarkazmu na ten temat. Pokaż w takim razie sam w jaki sposób wyszukujesz kawałki drewna o najlepszym czy zbliżonym do siebie rezonansie.
5. Napisałem, że wysokie ceny innych dostawców nie są dla mnie punktem odniesienia, ot co. No chyba, że dostajesz do kawałka drewna certyfikat firmy, w której drewno się sezonowało i suszyło, z załwiadczeniem i pieczętkę.
6. Nie pokażę swojej wiarygodnołci, nie potrzebuję tego. Nie ja tu założyłem sklep i mam potrzeby przekonywania do swoich racji.

Nie rozumiem, dlaczego ktoł poczuł się tu zaatakowany. Napisałem czego mi brakuje i nikogo nie osądzam. Ktoł tu się sam osądził za mnie i humor mu się popsuł ;)
Oczywiłcie na tym forum już się odzywaję porównania "chiłczyków do mistrzowskich lutników". Jedynie takimi skrajnołciami się tu głównie posługujemy. Konstruktywna dyskusja, jak zwykle kuleje.
Dobra, nie wtręcam się. Sklep wyględa łwietnie, asortyment jest bajeczny i jest go mnóstwo.
:/
------
Darek
Witheltz

Nieprzeczytany post autor: Witheltz »

Oferta robi się coraz ciekawsza. Pytanie tylko czy w ofercie korpusów będzie coś z niższej półki cenowej bo dla takiego amatora-hobbysty jak ja, który buduje dla siebie, nie na handel cena 300zł jest trochę zaporowa.
Pozdrawiam.
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

No bo tak jest, że amatorzy będę celowaę w drewno z niższej półki z racji tego, że i tak nie dadzę rady wykorzystaę potencjału drewna, a zawodowi lutnicy raczej maję swoje ęšłródła.
Ja pozostanę przy leżakowaniu desek z tartaku ale powodzenia chłopaki, mam nadzieję że będzie to opłacalny biznes i zaprocentuje to również w rozwój i promocję forum, pozdrawiam.
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Darrex !
Po pierwsze , nie znosze hipokryzji ...
napisales:
Darrex pisze:
Za cenę tych 109 euro u swojego dostawcy kupię przynajmniej 10 desek 52mm grubołci, 3 metrowej długołci i 300mm szerokołci (czystego drewna) jesionu
potem odnoszac sie do powyzszego:
Darrex pisze:
Nigdzie nie napisałem, że kupuję drewno NIESEZONOWANE i sezonuję je tylko 2 miesięce. Sam sobie dopisałeł to i kpisz sobie ze mnie.
Co to za bzdety ? Dziesiec sezonowanych jesionowych desek dlugosci 3 metrow za 109 euro w temacie odnosnie sklepu , zeby co pokazac? Jakie masz "cudowne " dojscia? , czy moze jak tanie jest drewno na rynku a ja i inni sprzedawcy jestesmy kombinatorami i kretaczami ktorzy , chca na jednym korpusie zarobic miliony ? Z tego materialu mozna zlozyc okolo 30 korpusow .Na moja prosbe o udowodnienie rzeczy piszesz :
Darrex pisze:
Nie pokażę swojej wiarygodnołci, nie potrzebuję tego.
Wiadomo , ze nie odowodnisz i nie pokazesz , bo takich cen nie ma! Nie wiem o co Ci chodzi ... Jestem po raz nastepny konfrontowany z tak zwanym "Polskim Piekielkiem" . Jezeli nie jestes w stanie udowodnic tego co piszesz , nie pisz juz w ogole bo jestes niewiarygodny.
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Zostawiajęc powyższe dyskusje chciałbym dopisaę się do listy marzeł:

Chciałbym żeby:
1. Pojawiły się pewne zestawy na wzór innego znanego sklepu. Zestawy typu materiał na gryf NTB - klon-cośtam-klon-cośtam.
2. ęšłĽeby materiał (też na wzór wspomnianego) był w opcji: czterostronnie obrobiony.
3. zeby pojawił się materiał na topy (nie trzeba by kupowaę deski na korpus i rozcinaę, co przy amatorskim warsztacie stanowi trudnołę)
4. ęšłĽeby pojawiły się drewienka typu jesion, czy faliste/oczkowe jawory - czyli bardziej standardowe opcje

Widzę, że powoli przy produktach zaczyna pojawiaę się napis: "SOLD" Gratuluję!
Awatar użytkownika
diadem

Nieprzeczytany post autor: diadem »

Jak dla mnie sklep, w którym można się zaopatrzyę w drewno i sprzedawca wie co sprzedaje to coś czego mi brakowało.
Z niecierpliwołcię czekam aż pojawię się forniry, bo pomimo, iż mieszkam na skraju puszczy białowieskiej to w fornir nie mogę się zaopatrzyę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Wiadomo, że wszystko w swoim czasie. Listy do Mikołaja też się pisze z wyprzedzeniem :-)
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomasszz »

Ja na razie mogę tylko obserwowaę i kibicowaę, bo tak zwana "dupa finansowa" mnie nieco przytłoczyła. Ale już upatrzyłem zestawik, który będę chciał zakupię do następnego projektu, jak tylko kasiorka się pojawi ;)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

tomasszz pisze:Ale już upatrzyłem zestawik, który będę chciał zakupię do następnego projektu,
no ja też. wrzuciłem sobie do swojej listy zyczeł w sklepie :)
diadem pisze:Z niecierpliwołcię czekam aż pojawię się forniry
no to się raczej nie doczekasz. to sklep z drewnem rezonansowym - nie okleinami ;)
Macck

Nieprzeczytany post autor: Macck »

Hej! Będzie może lipa (basswood) ?
Zablokowany