Mocowanie głołników w kolumnie i materiał na maskownice...

Wszystko o...

Moderator: poco

SOAD

Mocowanie głołników w kolumnie i materiał na maskownice...

Nieprzeczytany post autor: SOAD »

Witam, przeszukiwałem internet lecz nic nie znalazłem odnołcie możliwołci zamocowania głołnika "z zewnętrz" kolumny dla tego poszukuje ludzi obeznanych którzy mogli by nieco rozjałnię temat... Oraz kolejne pytanie, gdzie mogę dostaę osłonkę na głołniki, chodzi mi o materiał kupowany na metry o rozmiarach min 700x700mm, jak są to tylko tonsilowe o szerokołci 0.5m...
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Co do mocowania to nie pomogę, chociaż budowałem kolumny z mocowaniem takim i takim, ale nie wiem tak naprawde jaka to różnica jest. Materiały sa na aledrogo na pewno.
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Chodzi Ci o gęstę siatkę, o zwartej strukturze, takę jak w kolumnach audio, czy może siatkę, która jest w kolumnach gitarowych?

Siatka do głołników audio: allegro . możesz kupię wielokrotnołę 0.5m. Inna aukcja
Siatka "gitarowa"

Nie za bardzo rozumiem pytanie o mocowanie głołnika z zewnętrz...
chcesz zamocowaę głołnik tak by kosz był na wierzchu przedniej płyty, a nie mocowaę front kosza do tyłu przedniej płyty, tak?

T.
SOAD

Ooo dokładnie o takę siatkę mi chodziło :)

Co do mocowania to molu masz rację, chodzi o to by wewnętrzny kosz przykręcię do przedniej płyty, z tego co wiem to wyględa to mniej więcej tak jak w tym linku Obrazek
Awatar użytkownika
molu

To jeszcze sprecyzuj - poszukujesz czysto technicznego opisu takiego montażu czy może informacji o akustycznych różnicach pomiędzy montażem wewnętrz i na zewnętrz?

T.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Ja mysle,ze o akustykę chodzi, bo montaż jest prosty w obu przypadkach :)
SOAD

Najlepiej jedno i drugie gdyż jedyne co wiem to że można tak mocowaę i potrzeba do tego dodatkowych elementów montażowych na głołnik sądzęc po wyględzie tego systemu.
SOAD

Piniu, ale widzisz że tam na głołnikach jest coś w rodzaju "pierłcienia" czy coś w tym stylu, ciekawi mnie po prostu co mam wpisaę w google by znaleźć takowe artefakty :P
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

To co widzisz, to są prawdopodobnie tekturowe (filcowe) podkładki dystansowe przyklejone pomiędzy otworami. Przy mocowaniu od wewnętrz stanowię rodzaj amortyzatora, wypełniacza. W każdym razie redukuję dęšłwignie jak by powstała pomiędzy łrubę mocujęcę , z obrzeżem kosza.
Przy montażu od zewnętrz pomocnym będę nakrętki pazurkowe, które musisz zamocowaę od strony wewnętrznej. Możesz tez użyę nakrętki dwugwintowe typu RAMPA.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
SOAD

Dobra, to kwestie wizualne wyjałnione :) A akustyka i walory brzmieniowe tutaj też w jakił sposób się zmieniaję przy takim montażu?
Awatar użytkownika
molu

Za Ryszardem - to tylko zapewne kosmetyka - co by nie było widaę "ordynarnej" obręczy kosza. Można sobie daę z tym spokój, szczególnie jeżeli będziesz miał siatkę przez którę nie widaę głołnika. Zauważ, że tutaj jest grill metalowy, który tak na prawdę optycznie nic nie zasłania.

Co do tematu akustycznego.. nie sądzę różnica była ogromna. To czy głołnik jest mocowany od przodu czy od tyłu może wynikaę z konstrukcji paczki. Np w przypadku zamkniętej paczki łatwiej mocowaę głołnik z przodu. W otwartej bez problemu zamocujesz od tyłu. Kwestia grilla -czy jest łcięgalny czy nie. Czy tylna łcianka jest odkręcana, itp.

Natomiast kolumny hi-fi to trochę inna para kaloszy. Tam głołnik nie powinien byę montowany w "studni" czyli np gruba przednia płyta nie jest wskazana w przypadku głołnika mocowanego wewnętrz. Zresztę w przypadku głołnika mocowanego od frontu również. Dlatego w kolumnach audio - gdzie w większołci przypadków - głołniki mocuje się od frontu, robi się wyfrezowanie, w które wchodzi głołnik i jest na równo z płytę. Co ważniejsze - krawędęšłotworu od wewnętrz jest sfazowana. Zajrzyj tutaj - jest ilustracja tego o czym napisałem. Jak budowałem paczkę gitarowę to zupełnie się tym nie przejmowałem, a mocowałem głołnik od tyłu. Przednię łciankę mam grubołci 18mm.
Ja bym mocował wg uznania, czy też jak Ci wygodniej.
Jak masz czas i chcesz się zagłębiaę w temat - google "front loaded vs rear loaded cab"
Piszę o różnicach takich jak "bass response", itp.. :)

T.
SOAD

Ok, to już wiem wszystko i więcej niż chciałem :P Dzięki wielkie Panowie za wyjałnienie i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
molu

Korekta mała - napisałem, że gruba płyta przednia przy mocowaniu głołnika z przodu (w kolumnach audio) jest niewskazana. W sumie to jest wskazana i nie jest wskazana.. :)
Zapomniałem o jednym - im grubsza tym lepiej pod względem mechanicznym. Chodzi o sztywnołę i tłumienie drgał. Ale trzeba pamiętaę o fazowaniu otworów.

T.
ODPOWIEDZ