Piłki tałmowe

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

A co znaczy,ze piła z zębami bimetalowymi ? Wyginaja się pod wpływem ciepła?? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nowa tałma założona. Jest sztywniejsza od oryginalnej. Poza tym dobra piła. Przycięta na wymiar, dobrze zgrzana, naostrzona i zęby rozwarte. Tnie jak głupia. :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie zapominaj jej luzowaę po skołczonej pracy. Dłużej pochodzi.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

molu pisze:Wrażenia.. pozytywne.
Testów wydajnołciowych nie robiłem. Najgrubsze co cięłem to klon o wysokołci 12 cm. Bez problemu, tylko nie ma co napieraę na maxa na materiał.
Ta piła ma nominalnie max grubołę cięcia 170mm ......... 17 x 2 = 34 czyli na upartego można cięę po szerokołci połówki pod korpus?!? Próbowałeł już może?
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

No to i ja się pochwalę bo w kołcu mam porzędne narzędzie. :-D
Nabyłem droga kupna po cenie złomu takie oto ustrojstwo.
Obrazek
Wysokołę cięcia max około 18-20 cm. Sprawdzę jak dobrze poustawiam.
Silnik zapnę na razie 750 w bo taki mam, a docelowo chyba 1,5 kw. ęšłĽeby te 18 cm wykorzystaę właśnie do dzielenia materiału na szerokołę topu.
Postaram się po małych przeróbkach doprowadzię do cięcia 23 cm, żeby sobie łwierka na top rozcinaę :-D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Niezłe znalezisko. Strugarki czasem w cenie złomu nie masz? :)

T.
popik10

:-D
Strugarki czasem w cenie złomu nie masz? :)
Nie, ale tanio dorwałem wałek trój-nożowy szeroki na 28 cm, idealny dla mnie :lol:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nusior

Nieprzeczytany post autor: nusior »

Gdzie taki fajny złom można znaleźć? :D
popik10

Heh, trzeba cały czas trzymaę rękę na pulsie.
Ale da się coś za grosze wyłuskaę :-)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

dokładnie. ja mam piłe INCA za 50 zł bo ktoł sie nie znał(ludzie na targu sie pozbywaję rzeczy). po za tym ostatnio znalazłem stelaż z wałkiem strugarki na 3 noże w komórce u dziadka. więc warto po sąsiadach albo po rodzinie popytaę bo czasem człowiek myłli na co wydaę pieniędze a na strychu ma kupe narzędzi.
Pozdrawiam.
DR4MA.
popik10

Nie namawiam nikogo do robienia z drewna ale da się i działa.
Link >
Potrzebny wałek silnik i chęci.

Pozdrawiam

Sorki za off... w temacie piłek
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Kolejna tałma mi trzasnęła. Nie pisałbym ale to trochę chyba dziwne. Nowę tałmę założyłem przed łwiętami. coś tam ucięłem, ale nie dużo. Do wczoraj sobie piła stała , oczywiłcie zluzowana. nacięgnęłem i już po uruchomieniu mi się wydawało,że dęšłwięk jakił nie taki jest. Zdężyłem ucięę 10cm i trrach. Ok. Fajnie, robotę muszę odłożyę bo zapasowej nie ma. łcięgam tałmę i co widzę? Ano to co na zdjęciach. Na całej długołci mikropęknięcia bardziej lub mniej zarysowane. Dodatkowo stało się z nię coś takiego,że mogłem ję połamaę na kawałki bez użycia siły jak zapałkę.

Wiem wiem.. mam 3 kółka w pile itd, ale da się z tym żyę i normalnie pracowaę. Raz z braku laku kupiłem tałmę Dedra w casto i ta mi najdłużej trzymała. Pewnie trzymałaby jeszcze dłużej, gdybym nie ruszył materiałem. Najkrócej mi trzymaję tałmy z ostrzalnia.pl i ta ostatnia też taka była. Nie wiem czy oni czasem nie przegrzewaję ich czy coś... chyba poszukam jakieł alternatywy bo majętek stracę zanim coś utnę :)

A poniżej kruszęca się tałma (ale heca :D )
Załączniki
IMG_20140507_201323.jpg
IMG_20140507_201358.jpg
IMG_20140507_201441.jpg
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

One są strasznie sztywne po hartowaniu i pewnie to jest przyczyna. Wspomniana wyżej Dedra była cienka i niehartowana i służyła o wiele dłużej. Fakt,że sie szybciej stępi ale coś za coś. Mi sie te tałmy z ostrzalni nawet nie zdężyły stępic :)
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

u mnie było tak samo. przy krótkich tałmach i małych kołach jest ciełka granica między dobrze napiętę a lekko za mocno i się przegrzewaję.
Pozdrawiam.
DR4MA.
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

Mam podobne doświadczenia z piłami z ostrzalnia.pl z tym, że ostatnio zauważyłem, iż żywotnołę tych pił znacznie się zwiększyła gdy ich nie luzuję tylko zostawiam stale naprężone. Nie wiem jak to wytłumaczyę ale takie są fakty.
ODPOWIEDZ