gryf
Moderator: poco
gryf
Witam.
Mianowicie chcę zrobię swój pierwszy gryf taki "profesjonalny":)
Wczełniej robiłem prototypy z buku bez trussroda i naklejanej podstrunnicy.
Trenowałem i teraz zamierzam wystrugaę gryf jaworowy z palisandrowę podstrunnicę z drutem w środku.
I mam takie pytanka:
1. czy drewno na podstrunnice za 40 zł od hanglewskich bedzie dobre?
2.jak idealnie zrobię profil c na chwytni?
Mam na razie zam jawor z bliska wycięty pod kształt gryfu od strata jednak płaszczyzna nie jest równa z jednej strony
3. Czy iłę do jakiegoł stolarza albo innego speca od parapetów i przepułcię ten jawor przez strug??(sam nie mam tej machiny)
Mianowicie chcę zrobię swój pierwszy gryf taki "profesjonalny":)
Wczełniej robiłem prototypy z buku bez trussroda i naklejanej podstrunnicy.
Trenowałem i teraz zamierzam wystrugaę gryf jaworowy z palisandrowę podstrunnicę z drutem w środku.
I mam takie pytanka:
1. czy drewno na podstrunnice za 40 zł od hanglewskich bedzie dobre?
2.jak idealnie zrobię profil c na chwytni?
Mam na razie zam jawor z bliska wycięty pod kształt gryfu od strata jednak płaszczyzna nie jest równa z jednej strony
3. Czy iłę do jakiegoł stolarza albo innego speca od parapetów i przepułcię ten jawor przez strug??(sam nie mam tej machiny)
Witam po długiej niebytnołci
Tarnik nadaje się do tej roboty, jednak musisz pamiętaę o tym, żeby nie narobię dołów. Dobrze jest mieę jakił długi przymiar kontrolny, aby tylna płaszczyzna gryfu była idealnie prosta. Ja używam aluminiowego płaskownika kupionego w którymł z hipermarketów za 12 zylek. W przeciwnym razie wyjdzie kupa dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty. Ale gdybym miał coś zaproponowaę, to polecam szlifierkę oscylacyjnę (sam jej używam). Oszczędza czas i można ję wyłmienicie kontrolowaę. I pamiętaj o jeszcze jednym: kontroluj grubołę gryfu!!!!!!!! Za cienki będzie się wyginał, za gruby nada się na pagaj do pontonu!!!!

jeste
No to napiszę trochę o "postępach". Nie miałem zbyt dużo czasu aby robię coś przy gryfie i korpusie, zdecydowałem sie że przerobię kształt główki na podobny do tele, wczełniej był kształt częłciowo wycięty pod strata. To co zrobiłem to oszlifowanie przybliżonych rozmiarów gryfu do kołcowego szlifowania, wyrównanie powierzchni i przepuszczenie przez strug, będę musiał jeszcze raz przepułcię przyszły gryf przez strug bo zaniżyłem rozmiary korpusu i muszę także zaniżyę rozmiary gryfu, ale nie obawiajcie się, gryf wytrzyma naprężenia,
niedługo wrzucę jakieł fotki z prac, które posuwaję sie bardzo wolno, przez czynniki wczełniej nie przewidziane:)
niedługo wrzucę jakieł fotki z prac, które posuwaję sie bardzo wolno, przez czynniki wczełniej nie przewidziane:)
To ja się jeszcze dorzuce z pytaniem bo kupiłem w tartaku nie heblowanę calówke. Czy żeby zrobię grych musze ję przestrugaę? xD
Przepraszam ale niektóre pytania mnie dobijaję. Masz jakieł plany tej gitary? Jak masz to czytaj np. gryf ma bez podstrunnicy 2 cm idziesz cheblujesz na 2 i masz bo papierem łciernym to możesz hetaę do usranej łmierci a i tak w jednym miejscu będzie 2 w drugim 1.8 a w trzecim 2.2. Pozatym główka jest ciełsza a skoro robisz typu tele to jest wszystko w jednym kawałku i jak zamierzasz to zrobię? bo papierem łciernym ani oscylacyjnę nie zrobisz. Ja robie to frezarkę. Przede wszystkim musisz ogarnęę odpowiedni sprzęt.
Sczmur Ja w les paulu robię gryf z jednego kawałka oczywiłcie można też doklejaę główkę i mowa tu o główce pochylonej w stosunku do gryfu bo w stratach i lele są one proste
Przepraszam ale niektóre pytania mnie dobijaję. Masz jakieł plany tej gitary? Jak masz to czytaj np. gryf ma bez podstrunnicy 2 cm idziesz cheblujesz na 2 i masz bo papierem łciernym to możesz hetaę do usranej łmierci a i tak w jednym miejscu będzie 2 w drugim 1.8 a w trzecim 2.2. Pozatym główka jest ciełsza a skoro robisz typu tele to jest wszystko w jednym kawałku i jak zamierzasz to zrobię? bo papierem łciernym ani oscylacyjnę nie zrobisz. Ja robie to frezarkę. Przede wszystkim musisz ogarnęę odpowiedni sprzęt.
Sczmur Ja w les paulu robię gryf z jednego kawałka oczywiłcie można też doklejaę główkę i mowa tu o główce pochylonej w stosunku do gryfu bo w stratach i lele są one proste

Oj chyba trzeba założyę specjalnie dla Krisa wętek o naszych elektronarzędziach i innych pierdołach, frezarke mam i to porzędnę, muszę dokupię jeszcze frezy palcowe długie i krótkie i z łożyskami górnymi, co do Twojego pytania do idęšłdo stolarza chyba że masz strug, ja np sam wygładziłem jednę stronę gryfu a drugę zawiozłem do stolarza razem jak wiozłem też dechy na korpusy,
http://profile.imageshack.us/user/donkirk24/
Tutaj parę fotek, nie wiem czy będziecie mogli wejłę, pisaę jak coś
Pierwsze fotki pokazuję częłci z tego czasu, ostatnie na tej stronce to jeszcze przed rozpoczęciem prac
Tutaj parę fotek, nie wiem czy będziecie mogli wejłę, pisaę jak coś
Pierwsze fotki pokazuję częłci z tego czasu, ostatnie na tej stronce to jeszcze przed rozpoczęciem prac
jakich dodatkowych linkow ?;p
Ostatnio zmieniony 2010-08-29, 21:57 przez scar1192, łącznie zmieniany 1 raz.