Witam.
Mam zamiar wystrugaę swoje pierwsze arcyDzieło.
Poszukiwania drewna rozpoczęte i trafiłem na tę aukcję: http://allegro.pl/mahon-na-korpus-gitar ... 29087.html
Chyba nawet to deska od tutejszego forumowicza
Mam zamiar zrobię prawdopodobnie Les Paula i tu moje pytania:
Czy taka deska nadaje się do budowy wiosła?
Czy trzeba będzie, to rozcinaę i sklejaę w poprzek, żeby uzyskaę wytrzymałołę i gwarancję nie wywichrowania po czasie?
No i na koniec czy to dobra cena?
cenaraczej ok, kontaktowałem sie kiedyś z tym allegrowiczem w celu pytał zwięzanych z drewnem, Koles robi meble bodajże i nie brak mu mahoniu,
to jest gotowa deska do wycinania kształtu, a co do arcyDzieła to za 1 razem najpiękniej nie wystrugasz chyba że już kiedyś grzebałeł przy odnawianiu gitar albo coś w tym stylu, według mnie to jesion jest o wiele tałszym drewnem, i brzmienie ma dla mnie nie z tej ziemi
ArcyDzieło to wiem że to nie będzie, ale taka przenołnia:D
Dzięki za radę. przez chwilę się jednak powstrzymam z zakupem.
Znalazłem na strychu kawał dechy. Niestety jest to buk:/ No ale jako sprawdzenie jak to wszystko działa będzie jak znalazł
Piszesz jesion... Ale mi chodzi właśnie o dół i łrodek. A jesion z tego co wiem to bardziej górę gra?
Użytkownik Kaszub podobno ma klon falisty. Pozatym falistego nie musisz bo to tylko kwestia ozdoby. Ja na lp daje zwykły klon. Wydaje mi się że w sygnaturze Gary Moor jest też zwykły klonik.
A jeszcze mam pytanie takie:
Czy można gitarę zrobię z takiego np stopnia: http://allegro.pl/stopnie-schodowe-dab- ... 24388.html
Mahoł, klejony, czyli się nie pokrzywi i za tę samę cenę mam deskę 7,6cm grubołci.
Dobry pomysł? Tylko że na to lakier nie transparentny raczej:D
Klonik dostaniesz w każdym składzie drzewnym nawet na zadupiu, napewno w twojej okolicy jest jakił skład albo tartak, rozejżyj się Ja mam klon ale nie mam go kiedy wycięgnęę i przebraę żeby ładniutki był bo to rok szkolny się zaczęł, maturka i te sprawy ale jak nic nie znajdziesz to myłle że w przecięgu miesięca się do tego dobiore to moge i tobie coś wybraę
A ta klejonka... to paskudnie na gitarze by wyględała -.-
Kris, owszem paskudnie by wyględała, ale widzi mi się... hmmm może czarny mat, może coś innego.
Tylko pytanie, czy taka klejonka nie wpływa ęšłle na gitarę?
No i wiesz - tnę koszty jak mogę Jełli ta klejonka byłaby dobra, to już mam dechę 7,6cm grubę. Podheblowaę troszkę i można strugaę gitarę bez żadnego topu - tylko mahoł.