Prołba o identyfikacją

Jeżeli masz problem z rozpoznaniem instrumentu to tu jest odpowiedni dział.

Moderator: Jan

virus_lx

Prołba o identyfikację

Nieprzeczytany post autor: virus_lx »

Witam.
Panowie zgłaszam się z prołbę o identyfikację gitary (a raczej pozostałołci po gitarze), którę dostałem od kolegi.
Co ciekawe dwa dni póęšłniej drugi znajomy pożyczył mi gitarę basowę tego samego producenta :) także mam jakił punkt odniesienia jak wyględaję brakujęce elementy.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
Wyczyszczona podstrunnica
Wyczyszczona podstrunnica
Wasyl

Re: Prołba o identyfikację

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

Kształt główki przypomina Sambę, tylko ten korpus z niczym mi się nie kojarzy
Widaę, że ktoł przy niej grzebał
Gość

Nieprzeczytany post autor: Gość »

Masz na myłli Defil:
http://meatexz.com/cheesyguitars/defil_ ... _samba.jpg
myłlę że daleko mojemu wynalazkowi do samby.
W mojej jest charakterystyczny gryf, kształt główki i biała podstrunnica z czarnymi wstawkami, z elementów osprzętu to obudowa pickupa i "spartałski" (czyt. badziewny) mostek.

Gryf to jakał masowa produkcja, tak mi się wydaje bo trafiła mi się jeszcze basowa z identycznie zdobionym gryfem.
Wasyl

Wrzuę jeszcze zdjęcia tej basowej. Jeżeli ma takie same markery to pewnie to samo, bo nie widuję takich trójkętów zbyt często.

i w ogóle na forum gDzieł przewinęł się link do takiej fajnej stronki ze starymi gitarami, poszukaj go.
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Korpus ,sądzęc po kształcie i profilowaniu to pewnie jakał radosna twórczołę .
Toudi

Nieprzeczytany post autor: Toudi »

Siema. Jak na moje to bankowo wczesno-sowiecka dłubanina, przynajmniej korpus. Pickup wyględa mi na defilowski, coś jak w Melodii. Mostek nie wiem co to jest ale coś mi łwita że widziałem takie cudo w jakimł komunistycznym archtopie, chyba jakał Jolana. Gryf nie kojarzę także nie pomogę :) Pozdrawiam
virus_lx

Przeględałem strony z gitarami JOLANA nie znalazłem nic z takim gryfem.
Dodaje zdjęcia basu:
bas gl rewe.jpg
bas_gł.jpg
bas mostek.jpg
bas.jpg
Poniżej zdjęcie mostka z solowej:
sol_most.jpg
Tanto

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

Możesz poszukaę lub zadaę pytanie na tym forum http://sovietguitars.com/news.php Maję wydzielonę częłę dla angielskojęzycznych, ale posługujęc się cyrylicę można więcej zdziałaę ;-) Można tam znaleźć informacje nie tylko o radzieckich instrumentach, ale i różnych innych z 'demoludów'.

...i jeszcze jedno ęšłródło informacji http://www.meatexz.com/cheesyguitars/guitars.html
Awatar użytkownika
vintage

Nieprzeczytany post autor: vintage »

Alko - pracownia lutnicza z Bielska Białej działajęca w latach 60 do prawdopodobnie 80-tych. właścicielem był Alfred Kopoczek (stęd nazwa Alko). Istnieje przypuszczenie, że wykonywał jako pierwszy w Polsce gitary elektryczne. Używał częłci własnej produkcji oraz PZPM Muza, która była dostawcę częłci dla Defilu, stęd można spotkaę w jego gitarach elementy montowane w lubiłskiej fabryce. Tu widzę przetwornik i klucze z Muzy. Na Allegro obecnie jest wystawione coś podobnego. Szacuję, że instrumenty te pochodzę z II połowy lat 60 tych.
Gitary są historyczne i maja wartołę kolekcjonerskę, proponuję poddaę procesowi renowacji lub odsprzedaę komuł kto przywróci im odpowiedni stan.
Na pewno szkoda je przerabiaę na jakieł potworki lub przeznaczaę je na naukę lutnictwa czy stolarstwa.
Wasyl

Nick zobowięzuje ;)
virus_lx

Witam.
Dziękuję za identyfikację i cenne informacje.
Jestem zdecydowany odrestaurowaę instrument, szukałem lecz nie znalazłem zdjęcia jak to powinno wyględaę w oryginale. Liczę na Waszę pomoc w poszukiwaniu zdjęcia lub osób które mogę posiadaę takę gitarę.

ps. numer na główce jest numerem seryjnym nadawanym narastajęco każdej kolejnej gitarze?
Awatar użytkownika
vintage

Rzeczywiłcie informacji o Alko jest niewiele. Wrzuę w Google takie hasła jak: gitara alko, alko guitar, alfred kopoczek, etc.. coś się zawsze pojawi, w grafice też można znaleźć, wtedy kliknęę na obraz i znajdzie się odniesienie do strony, forum, zawsze to coś. Ze swojej strony proponuję zajrzeę tutaj:
http://www.defil-vintage.pl/2014/05/alko-bas.html
jest tam bas Alko a stronę redaguje użytkownik Forum Lutniczego kryjęcy się pod nickiem "Rzech".
Cieszę się, że będziesz odnawiaę te gitary (czy tylko jednę ?,bo napisałeł w liczbie pojedynczej). Numer na główce wydaje się nr seryjnym.
virus_lx

Witam.
Na chwilę obecnę odnowię 6 strunowę, druga jest pożyczona (zastanawiam się nad odkupieniem basu).
Z informacji które udało mi się uzyskaę to zdjęcie hybrydy wykonanej przez ALKO złożonej z tych 2 gitar
.
1353618719_1834_FT204560_p1030207s.jpg
Jeszcze nie otworzyłem tematu odnołnie rozpoczęcia renowacji lecz z prac które udało mi się wykonaę to tylko przerysowałem do AutoCADa,
maskownicę skorygowanę o brak częłci basowej.
Braki i różnice w rys. uzupełniłem mierzęc odległołci od dziur po wkrętach i zachowane ofsety od kształtu zewnętrznego, pozostało wyskalowaę -> wydrukowaę szablon -> wycięę -> przykręcię.

Jeżeli jest ktoł kto ma ochotę poskładaę takę gitarę to jestem w stanie przerysowaę ję do CAD, w razie potrzeby proszę pisaę PW lub na virus_lx@o2.pl

Z brakujęcych elementów to:
- przetworniki (jak na zdjęciu hybrydy)
- schemat elektryczny (6 strun)
- pokrętła
- podkładki pod ołki kluczy do strojenia
- materiał na maskownicę
- oraz w dalszym cięgu brakujęce zdjęcie oryginału

Mam do Was pytanie gdzie można dostaę takie graty i ile mogę (orientacyjnie) kosztowaę?
Awatar użytkownika
vintage

Jeżeli będę cokolwiek mieę, co pomoże w sprawie to przełlę.
Trochę mnie martwi korpus, bo jakby ktoł zaokręglił za mocno zarys. Czy nie będzie potrzeby pocienienia deski do ostrych kształtów a następnie doklejenia po obu stronach pewnej warstwy drewna w celu przywrócenia pierwotnego stanu ? Jakby miał byę oryginalny wyględ.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

vintage
Kolego jakił Ty stary ;-)
W sumie patrzęc na mojego awatara dziób tez do d... ;-)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ