Nie wycisza sią volume i nieprawidłowe działanie tone
Moderator: poco
Nie wycisza się volume i nieprawidłowe działanie tone
Hej. Mam tu gitarę z takim oto połęczeniem. Wymieniałem potencjometr volume tylko. ktos mnie ołwieci na szybko czemu volume nie łcisza się do kołca tylko tak ze 30%???
Re: Nie wycisza się volume
Witam.Najprawdopodobniej powodem jest połęczenie potencjometru volume z masą(obudowę potencjometru ) albo uszkodzony potencjometr. Na twoim miejscu poprawił bym luty a masą dał bym w jednym miejscu na potencjometrze.
Masa jest w jednym miejscu na obudowie tylko tak narysowałem - wiadomo o co chodzi. No ale na schematach jak patrzę jest ta noga z obudowę połęczona. Chociażby tutaj:
Pewnie jakił problem z masą. Przecież w tym układzie, jakby daę volume na maksa zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara patrzęc na schemat, to łrodkowa nóżka (czyli goręcy na jacku) jest zwarty do masy, musi byę nic. Posprawdzaę luty, ewentualnie pota omomierzem, jak lukasz napisał.
Ok. łukasz mnie naprowadził na potek. Rozebrałem i był druciczek w środku od kabelka pomimo wydmuchania powietrzem. Potek przemyty, złożony i volume działa. Tone też ale.... no właśnie... działa do jakiegoł czasu. Wyględa tak jakby kondensator się naładował i przestał działac. Po przerwie i odłęzceniu znowu działa. Kondensator jest zwykły na 24v taki mały z elektronicznego i już tu taki był jak zaczynałem robotę.
Potencjometr na 24V? Chyba, że kondensator.
Jak nie łcisza całkiem to uszkodzony potencjometr, bo schemat jest ok. Jak będziesz miał coś takiego, to spróbuj zacisnęę kombinerkami nity w potencjometrze, te łęczęce łapkę ze łcieżkę. Gdyby nie łciszał całkiem, to np. styk może byę nie zbyt dobry na tym połęczeniu i nie zwiera całkiem do masy przy skręceniu potencjometru.
Jak już pisałem łciszanie naprawiłem. Oczywiłcie Makowy,że kondek, przemęczenie swoje robi
Wywaliłem go i wsadziłem taki jak zwykle jest w gitarach - większy na 240V (na szczęłcie jeszcze jeden miałem). Niby działa. Pogram jutro zanim klient przyjdzie i się zobaczy czy dalej będzie się ładowac 

Niestety tone nie działa jak należy. Raz jest ok raz nie. Nie piszcie,ze kondensator bo wymieniałem kilka razy na różne. Nie wiem o co chodzi - jestem chyba bezradny.
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasą. W przypadku niedziałajęcej elekrtoniki - o masą 
Posprawdzaj, przelutuj. Cudów nie ma.

Posprawdzaj, przelutuj. Cudów nie ma.
Możliwe że potencjometr jest uszkodzony albo luty.Tanie potencjometry czasami maję ęšłle znitowane wyprowadzenia z łcieżkę w środku potencjometru i wtedy czasami stanowię przerwę w obwodzie.
Ja bym sprawdził, czy łlizg potka nie uległ deformacji i tym samym nie dochodzi całkowicie do kołca. Wyciszanie, to zwieranie do masy. Tym samym pozostaje jakał rezystancja od łlizgu do masy. Innej opcji z punktu widzenia elektroniki nie widzę, ale może jeszcze inne koszałki maczały w tym palce.
Zwarty kndziołek tonu?
Pozdrawiam, Ryszard

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ludzie... czytajcie kurde
Wyciszanie naprawione od kilku postów, teraz rozmawiamy o ładowaniu się kondensatora tone. Aż kurde temat zmienie. Może mi ktoł wytłumaczy jak to włałciwie działa. teraz mam wrażenie,ze kondensator się załadowuje i przestaje działaę tone.

Re: Nie wycisza się volume i nieprawidłowe działanie tone
Na pewno kondensator ma włałciwę pojemnołę ? Jełli kondensator się ładuje to amplituda sygnału z gitary powinna się zmniejszaę ( płynnie ).
Jełli w momencie gdy tone nie działa sygnał z gitary jest taki gdyby nie było w gitarze potencjometru tone to znaczy że jest przerwa w obwodzie regulacji tonu . Czy w skrajnych pozycjach regulacji tonu dzieje się to samo ?
Jełli w momencie gdy tone nie działa sygnał z gitary jest taki gdyby nie było w gitarze potencjometru tone to znaczy że jest przerwa w obwodzie regulacji tonu . Czy w skrajnych pozycjach regulacji tonu dzieje się to samo ?
Re: Nie wycisza się volume i nieprawidłowe działanie tone
Działanie można w uproszczeniu opisaę tak: Kondensator jest przerwę dla prędu stałego, im częstotliwołę prędu większa, tym "łatwiej" przechodzi przez kondensator. Potencjometr jest podłęczony podobnie jak głołnołę, z tym, że przy głołnołci cały sygnał jest stopniowo, wraz z przekręcaniem pota zwierany do masy, a przy tonach sygnał jest zwierany do masy przez kondensator, który przepuszcza lepiej wyższe częstotliwołci, czyli obcina wysokie tony.
Opisz dokładnie co się dzieje - podłęczasz gitarę, gra przy odkręconych tonach normalnie. Skręcasz tony i co?
Opisz dokładnie co się dzieje - podłęczasz gitarę, gra przy odkręconych tonach normalnie. Skręcasz tony i co?