Strój temperowany, strój naturalny, ale to?!
Moderator: poco
O progach w stroju naturalnym słyszałem, ale to? Takie coś ciekawego znalazłem przypadkiem
Re: Strój temperowany, strój naturalny, ale to?!
To mi wyględa jak dopasowanie wydobywanego dęšłwięku do specyficznej intonacji muzyki wschodu, z tymi ozdobnikami krężęcymi wokoło tonu podstawowego.
I tak tego nie trawię! Zbyt nowatorskie i wymaga jednak opisu autora rozwięzania.
Pozdrawiam, Ryszard

I tak tego nie trawię! Zbyt nowatorskie i wymaga jednak opisu autora rozwięzania.

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
-
Ryszard chyba dobrze mówi. Chodzi o charakterystyczne dęšłwięki dla wschodu które nieznacznie odchodzę od naszych "standardów". No lekka przesada...
Pozdrawiam
Gabriel
Pozdrawiam
Gabriel
CzĹowiek nie stworzyĹ jeszcze nic, czego nie byĹby w stanie zepsuÄ.
Dlaczego przesada ? strój naturalny z mikrotonami , tradycyjnej gitary nie nastroisz tak żeby grała z tym charakterystycznym orientalno-arabskim załpiewem .
Tu podobne zabawy .
https://youtu.be/d-yY2egBvto
Tu podobne zabawy .
https://youtu.be/d-yY2egBvto
Jako ciekawostka bardzo fajne, ale nie wyobrażam sobie graę tak, czy słuchaę tego non stop
Czasami bawię się w strojenie naturalne a i to na dłuższę metę jest denerwujęce..

Myłlę, że ten pan jak ma ochotę na strój temperowany, to bierze drugę gitarę. Na tej zał może graę w skali włałciwej swojej kulturze. Jerzy - a powiedz, co jest na dłuższę metę denerwujęce? Strojenie lutni - bo tam jak są progi zaciłnięte na szyjce i można je przesuwaę tak? Czy może takie interwały drażnię ucho? Powiedz coś więcej o tym bo jest to bardzo ciekawe - przynajmniej dla mnie:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Ale innej gitary tak nie nastroi ze względu na inne odległołci progów.
No tak, właśnie o to mi chodzi, że jak ma ochotę na standard/klasykę to bierze innę - "normalnę". Na tej gra dęšłwięki, które dla nas są orientalne, ale dla niego to lokalny folk;) Bardzo fajne rozwięzanie - mi się to podoba i nie widzę żadnej przesady:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Chociaż trochę zatoczył koło , adoptuje gitarę do muzyki arabskiej , a gitara przecież została zerżnięta z instrumentów arabskich podczas panowania maurów w europie południowej 

Powiem tak, normalnie na co Dzieł gram na gitarze i ta wiadomo jak jest strojona. Jak zaczynam się bawię w strojenie inne niż standardowe to na poczętku wszystko mi fałszuje, tzn lutnia. Potem jak już dojdę do ładu z moim słuchem to staram się korzystaę z chwil uniesienia i grac coś tam.. Dodam tylko, ze stroję wg gamy F-dur, więc już nawet d-moll nie zabrzmi (głównie chodzi o tercję wielka, kwintę i sekstę wielkę od F i oczywiłcie powięzane z nimi akordy i ich przewroty. Jełli po tym czasie nie zacznę graę na instrumencie o stroju "normalnym" lub słuchaę "radia" przez jakił czas (do kilku godzin) to spokojnie mogę wzięę lutnię i dalej się rozkoszowaę. Jednak, gdy do moich uszu dojdzie strój temperowany to z kolei on mi na poczętku fałszuje aż do momentu kiedy się "przestawię" i wtedy chcęc zagraę coś na inaczej nastrojonej lutni muszę albo ję przestroię do temperowanego albo przeczekaę ten czas, kiedy słuch znowu się dostosuje. Mam nadzieje, że mnie zrozumiałełPiotrCh pisze:Jerzy - a powiedz, co jest na dłuższę metę denerwujęce? Strojenie lutni - bo tam jak są progi zaciłnięte na szyjce i można je przesuwaę tak? Czy może takie interwały drażnię ucho? Powiedz coś więcej o tym bo jest to bardzo ciekawe - przynajmniej dla mnie:)

Tak swoja drogę, zajmuje się strojeniem fortepianów i kiedyś jak zaczynałem miałem fajna sytuację. Do nastrojenia dwa instrumenty w jednej sali. Pierwszy poszedł, zabieram się za drugi - skołczone. Obydwa idealnie wręcz księżkowo, ja ucieszony aż zaczynam sprawdzaę współbrzmienie obydwu na raz, a tu d.pa - nie stroję względem siebie (minimalne dudnienia)

pozdrowienia
Piotr
Piotr

Ja kompensuję na siodełku 2mm ale mam jeszcze tak ok 0,5 zapasu jakby było mało. W sklepach ciężko o dobre soprano. Takie do 400zł to raczej niski poziom brzmienia.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Ja też mam w tenorku 2 mm kompensację.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dobrze wykonane ukulele nie ma prawa mieę problemów z intonację, strojeniem czy brzmieniem:) Posłuchajcie na słuchawkach jak brzmi ten tenor:
http://www.theukulelesite.com/aaron-oya ... tenor.html
miłego odbioru:)
p
http://www.theukulelesite.com/aaron-oya ... tenor.html
miłego odbioru:)
p
pozdrowienia
Piotr
Piotr