Miniszlifierka

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Re: Miniszlifierka

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

NO właśnie! Węż! czemu nikt nie wpadł na pomysł, żeby węż montowaę w uchwyt a nie pieprzyc się z robieniem gwintów i innych takich do szlifierki :)

Co do kopiarki to fajna sprawa. Trzeba będzie przemyłleę. Chciałbym jakieł ładniejsze customowe rzeczy robię, póki miejsca na cnc nie ma to moze byę dobre rozwięzanie.

Ale z tym wężem to mnie olłniło! .. a właśnie w warsztacie sie gwint z poxipolu odlewa :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Wg "pomysła" tego faceta mam zrobiony "automat" do listew kerfingu , tylko na silniku od wycieraczek samochodowych i hula aż miło.
To jest ten wzór https://www.youtube.com/watch?v=h-pdUWoNjPo
Szybciej na nasze potrzeby nie trzeba nacinaę, a zatem obroty silnika wycieraczki wystarczę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

No to zrobiłem. Proste, sklejkowe, gwint zrobiony z poxipolu, szału nie ma ale działa. Dostanie jeszcze sprężynki i ogranicznik głębokołci.
IMAG0459_1.jpg
Przy okazji pochwalę się nowę wciskarkę do progów co mi kolega zrobił.
IMAG0460_1.jpg
IMAG0461.jpg
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Piniu - jakie plany gitarowe? Co się kroi? Osprzęt fajny i na pewno pomocny.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

W planach i w głowie mam dużo, ale kiedy i co się zrobi to nie wiadomo.....
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

Piniu pisze:W planach i w głowie mam dużo, ale kiedy i co się zrobi to nie wiadomo.....
A co Cię powstrzymuje......tak naprawdę ?
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

kasa panie... kasa.... nie ma funduszy - nie ma nowej gitary.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

I to jest kwintesencja podstawy budowania dobrej gitary lutniczej.Kasa.
Ile zatem powinna procentowo byę droższa od ogólno dostępnych? Jakie warunki winna spełniaę - zakładam, że zadaje pytanie laik.
Może by tak otworzyę specjalny temat zwięzany z kosztami budowy instrumentu, bo wielu tych zaczynajęcych nie ma zielonego pojęcia o tym elemencie i po starcie, nagle zarzuca budowę, zniechęca się itd.
Jak nie ma zbytu na produkty własne, to niestety koszty marketingu trzeba ponosię, ale czy po sprzedaży zwrócę się koszty i będzie zysk? Tego nikt nie wie. Stęd pakowanie się w drogi osprzęt na starcie , to podcinanie gałęzi, na której się siedzi.
Jeżeli klient sam dostarcza osprzęt, to OK, bo to często jest 80% kosztów. Ewentualnie po wstępnym ograniu sam użytkownik/nabywca , na własny koszt zmieni sobie co będzie chciał.
Co innego, kiedy buduje się dla siebie i ma łwiadomołę budżetu koniecznego do realizacji.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Tanto

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

Taki temat byłby ciekawy i 'otwierajęcy oczy', tylko czy znajdę się chętni do pisania o pieniędzach? O tym ile kosztuję instrumenty lutnicze (ich wykonanie), ile można na nich zarobię, ile wtopię jak się ręka omsknie itp.
Krzysztof_

Nieprzeczytany post autor: Krzysztof_ »

Tak w ogóle mały odkop. Jestem na etapie odkładania kasy na jakił sprzęt, który pomoże mi przy pracach w "surowym" drewnie, do budowy instrumentów np. Oczywiłcie jełli machnę jeden na rok, to będzie dobrze, stęd zastanawiam się nad miniszlifierkę typu Dremel. Czy da się wyfrezowaę tym kanał na trussrod? Wiadomo, powoli etc, ale da się? Takie urzędzenie na pewno częłciej będzie przydatne ogółem niż frezarka typowa, dlatego myłlę o czymł takim. Jak się zapatrujecie?
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Teoretycznie się da, ale przypuszczam, że dłutem byłoby znacznie szybciej.
Jakbym miał wybieraę jedno jedyne elektronarzędzie do budowy gitar, to byłaby to właśnie frezarka.
Krzysztof_

Sęk w tym, że to będzie nie tylko do budowy gitar. Raczej narzędzie, które pomoże przy budowie gitar a "na co Dzieł" będzie służyło bardziej w domu. Bo do wykorzystania będę miał jeszcze pewnie wiertarkę, w której można sobie założyę jakieł wiertło puszkowe czy łopatkowe, co przyspieszyłoby ewentualne prace Dremelem.
Dzięki za szybkę odpowiedęšł:)
Victor

Nieprzeczytany post autor: Victor »

Nigdy nie pracowałem dremelem ani, żadnym podobnym narzędziem, jestem jednak pewien, że będzie Ci brakowało mocy.
Nie wiem do czego masz zamiar używaę dremela w domu, ale przemyłl czy nie możesz zastępię go frezarkę. Jest to naprawdę uniwersalne narzędzie i bardzo przydatne przy budowie gitary.
Krzysztof_

Jest jeszcze tego typu sprawa, że gniazdka u mnie w mieszkaniu są stare, i dobrze, że cokolwiek na nich chodzi. Elektryk jak robił kontrolę, to stwierdził, że nie były wymieniane od nowołci (lata 70?) i w tym momencie maję "mało prędu". Generalnie to bałbym się, że spalę coś, bo frezarka raczej sporo mocy ma. Ale pomyłlę i nad nię, bo wiem, że dużo by ułatwiła
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Miniszlifierka ma sens, gdy masz do szlifowania albo frezowania masą małych elementów czy kształtów. Przy znikomej ilołci wystarczę iglaki, nóż snycerski itd.
Natomiast frezarka naprawdę pozwala na bardzo różne użycia i poza gniazdami czy rowkami można jej użyę jako wyrówniarkę czy grubołciówkę (opisane na forum).
ODPOWIEDZ