Pierwsza gitara - akustyczna

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

ludi

Pierwsza gitara - akustyczna

Nieprzeczytany post autor: ludi »

Czełę wszystkim!

ęšłĽeby pokryę słowa czynami, kilka dni temu rozpoczęłem budowę swojego pierwszego instrumentu - akustyka.

Na każdym etapie zdjęcia dostarczaę się zobowięzuję :).

Na poczętek poleciałĂ zakup materiałów, narzędzi. Od niedawna cieszę się frezarkę, pięknymi kawałkami drewna. Top jawor, boczki i plecy orzech - co do gryfu - jeszcze jestem niezdecydowany.

Całołę oprę na planie Gibsona L00 z małymi odstępstwami (pozwolę sobie na kilka).

1. docięę drewno, oszlifowaę, przygotowaę do klejenia - zrobione
Pozdrawiam
Patryk
poco
Moderator

Re: Pierwsza gitara - akustyczna

Nieprzeczytany post autor: poco »

Trochę to innowacyjne podejłcie w doborze drewna, ale może byę racjonalne.
Zastanawia mnie tylko ten top klonowy.
Na takie zastosowanie nie wiem czy się nada i czy utrzyma parametry przez dłuższy czas, gdyż grubołę będzie max 2,5 mm, a to dla klonu na ten detal raczej Mont Everest.
Ale , zobaczymy.
Przemyłl sprawę i może jednak zastosujesz łwierk. Może byę nasz.
Dla mnie dęšłwięk topu łwierkowego, a klonowego, to może zdeprecjonowaę Twoje wysiłki.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ludi

łwierku nie posiadam i jeszcze nie dotarłem do kogokolwiek, kto chciałby mi sensowny sprzedaę (szukam na ożebrowanie łwierku). Co z tego wyjdzie - zobaczymy. Nie jestem w stanie przewidzieę jak zachowa się to, co mam. Jeżeli wyjdzie licho, następna będzie lepsza :).

Ah, za kilka dni zdjęcia z klejenia.
Pozdrawiam
Patryk
ludi

Witam,

wyględa na to, że dobór drewna się na mnie zemłcił.
Przy grawerowaniu miejsca na rozetę, szarpały rogi - niby po wyrównaniu heblem, uzupełnieniem pyłem z klejem, wyględa to "jako-tako".

Dodatkowo, po odłożeniu topu na ~miesięc, zaczęł falowaę.

Tutaj pojawia się moje pytanie. Brnęę i dokołczyę obecny top, czy wyrzucię do kosza, zakupię łwierk, coś sensownego na boczki i tył i zaczęę od zera?

Jeżeli zakupię drewno, to czy ktoł z szanownych kolegów wie, gdzie zdobyę dobry łwierk i (może) sapele? Chciałem skorzystaę z drewbas-tonewood ale widzę, że wyszło im wszytko ze sklepu, a u Hanglewskich cenowo wyględa, jakby 2-3 razy droższe.
Pozdrawiam
Patryk
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Sapele cięę samemu z deski a swierka sprzedawal na forum kolega. Ew. Pan Salomon
pozdrawiam
ludi

Koledzy!

Już raz robiłem zakupy w drewbas-tonewood.com (kupowałem łwierk na ożebrowanie). Myłlałem, że w sklepie aktualnie nie ma niczego, co bym potrzebował (wg strony łwierk i sapele wyszło). Po konsultacji ze sklepem, okazało się jednak, że materiał jest!

Tak więc zamówiłem, otrzymałem i wczoraj nerwowo odwijałem paczuszkę. Piękne płyty (~5mm, więc trochę do zeszlifowania), bez sąków, bez przebarwieł. Jestem na prawdę zauroczony ofertę sklepu - to nie jest reklama opłacana ;).

Tak, czy inaczej, po nieudanych eksperymentach z drewnem dosyę cienkim (~2mm) domyłlnie, zakupiłem to, co powyżej. Wczoraj było szlifowanko!

Mam nadzieję, że przez weekend pokleję top i plecki. Póęšłniej frezowanie i rozetka.
Załączniki
Dorobiłem się swojego kawałka podłogi w kuchni.
Dorobiłem się swojego kawałka podłogi w kuchni.
Pozdrawiam
Patryk
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

To jest fenomen, którego nikt poza nami nie zrozumie. Koleł publikuje zdjęcia kilku desek i się ekscytuje :-) To niesamowite uczucie, jak te deseczki powoli, krok po kroku zaczynaję zmieniaę kształt, aż nagle przybieraję postaę instrumentu. Powodzenia!
ludi

Dokładnie. Tym bardziej, że wczełniej nie miałem do czynienia z drewnem innym, niż ogólnodostępna w budowlanych - sosna. łwierk pięknie pachnie a sapele twarde jak kamieł :).

Dzięki shopiK!

się dzieje się
Pozdrawiam
Patryk
popik10

No to pokaż to super drewno, szczególnie chodzi o tego łwierka.
Sapelkę każdy zna, a o dobrego łwierka ciężko
Pozdrawiam
ludi

Nie wiem, na ile zadowolę Was te zdjęcia. Zrobione dzisiaj przy okazji klejenia. Jeżeli okażę się liche, pofoci się jak top wyschnie.
Załączniki
20150711_181116.jpg
20150711_181131.jpg
20150711_181100.jpg
Pozdrawiam
Patryk
popik10

Pokaż płytę od góry najlepiej z jakęł miarkę żeby widac było gradację i wymiar płyty
Pozdrawiam
ludi

Porzędna miarka w drodze, więc zdjęcie z punktem odniesienia będzie niebawem. W międzyczasie - postępy.
U Pana Sękowskiego (polecam) zakupiłem drewno kamforowe. Pocięłem na mniejsze sety (wyszły 4 sety około 20x20x1.5cm). Będę je głównie używał do elementów ozdobnych, więc taka grubołę jest zbyteczna. Jeden z setów postanowiłem podzielię po grubołci na dwa - u stolarza mieli zrobione w godzinę.

Brzegi topu wyrównałem heblem - na papierze łciernym to jednak nie robota. Hebel w 15min załatwił mi robotę przy tobie i pleckach, którę papier łcierny robiłby z godzinę..

Rozetę i kanał wycięłem otwornicę nastawnę + pilnikami.

Plan dalszy - doprowadzenie topu do docelowej grubołci, wyrównanie rozety, żebrowanie, wycięcie kształtu.
Załączniki
kamforowe drewno jest średnio twarde, bardzo przyjemnie pachnie
kamforowe drewno jest średnio twarde, bardzo przyjemnie pachnie
podejście pierwsze do rozety i bindingu - będzie jeszcze skrobanie i cyklina topu. Wszystko wchodzi na wcisk, więc po szlifie zobaczę, jak będą wyglądały te szczeliny.
podejście pierwsze do rozety i bindingu - będzie jeszcze skrobanie i cyklina topu. Wszystko wchodzi na wcisk, więc po szlifie zobaczę, jak będą wyglądały te szczeliny.
Jeżeli coś wygląda głupio, ale działa - znaczy, że nie jest głupie.
Jeżeli coś wygląda głupio, ale działa - znaczy, że nie jest głupie.
Pozdrawiam
Patryk
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Ciekawy już jestem jak rozetka pod lakierem wyjdzie - ale na pewno bardzo ładnie, bo to drewno kamforowe jest piękniste.
Widzę, że praca idzie do przodu - to dobrze:)
pozdrowienia
Piotr
ludi

Z kamfory próbuję jeszcze wymyłleę jakieł markery. Na pawim oczku urwę pewne częłci ciała :D. Ale okręgłe i trapezy wieję nudę. Macie może jakieł pomysły? Myłlałem o cyfrach rzymskich.
Pozdrawiam
Patryk
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Patryk, nie pytaj nas ludzi o kwestie estetyczne, każdy ma inne preferencje. Włęczaj googla wpisuj tagi i oględaj sobie zdjęcia, szukaj inspiracji, tobie ma się podobaę, reszta ma podziwiaę ;)

dorzucaj fotki z każdego etapu, mało na forum konstrukcji akustycznych zbudowanych od desek.
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ