Pełne krycie gitary, którą opcją wybraą

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

MXChange

Pełne krycie gitary, którę opcję wybraę

Nieprzeczytany post autor: MXChange »

Witajcie,
Moderator napisał bym zamiełcił post w tym dziale :)
Więc po oczytaniu się na forum, troszku się zagubiłem.
Chcę swoję gitarę pokryę całkowicie na czarno. Czytałem o wielu metodach krycia. Chciałbym wykonaę pełne krycie lecz nie wiem co będzie lepsze, czy lakier nitro + pigment, czy farba akrylowa. Myłlałem jednak o pokryciu powierzchni caponem a następnie czarnym lakierem nitro. Co wybraę?
Czym natomiast wy kryjecie?
Naprawdę czytałem uważnie i troszku zdezorientowany jestem co do tego, jakie krycie zastosowaę :/
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Re: Pełne krycie gitary, którę opcję wybraę

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Jeżeli masz czarny nitro to jak najbardziej capon i nitro.
MXChange

Rozumiem, myłlałem aby kupię czarny lakier nitro lub wymieszaę z pigmentem go :) Więc Capon zastosuje pod spód oczyszczonej starannie powierzchni a następnie pokryję czarnym nitro. Potem jakił twardszy lakier zastosuje :)

Edit. A mam pytanie do was. Capon chroni kolor przed promieniami UV, więc chyba nad lakierem nitro?
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

A na koniec cukrem pudrem posyp.
hehe, w sam raz będzie robiła za mega lizaka :lol:
Kolega MXChange poczyta ze zrozumieniem o lakierowaniu w odpowiednim dziale. To "ze zrozumieniem" jest ważne, bo od tego zależy czy kolega wróci z tym problemem ;-)
Pozdrawiam
MXChange

Czytałem ze zrozumieniem i poznałem techniki lakierowania, zapytałem się o metodę która wam przypada do gustu. Myłlę, iż aby uniknęę cięgłych tematów gdzie każdy kołczy się na wypowiedzi typu "Szukajka nie boli" Można by było, napisaę małe poradniki i po prostu je podpięę do tematu. Administratorom, oszczędzi to fatygi, a poczętkujęcego zmotywuje. Takie jest me zdanie :) Pan w sklepie malarskim, powiedział, iż ma czarne , lecz dodał, jak to ujęł "Nitropukniesz nieco mocniej odpukniesz i odpadnie" Który lakier wystosujecie? Pozdrawiam! ;)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Kolego MXChange. Masz rację z tym poradnikiem,próbowaliłmy się do tego przymierzyę i okazało się , że nie da się ujednolicię niczego, co miało by byę jedynę słusznę itd.
Producenci lakierów maję/daję swoje wytyczne, praktycy swoje "tajne" metody, a użytkownik i tak zrobi po swojemu.
Dlatego czytanie postów w tym temacie ma sens, albowiem odnosi się do jednostkowych dołwiadczeł, które służę jako wytyczne, a nie prawda objawiona.
Jak był poczytał, to znalazł był info co do lakieru capon, która mówi, że ten lakier kładzie się na drewno jako pierwszy, jako ostatni bastion anty UV. Potem nieważne jest jaki lakier kryjęcy użyjesz nie ma znaczenia dla bariery UV, albowiem i tu i tam capon będzie li tylko lakierem podkładowym. Daje dodatkowę ochronę przed przebarwianiem drewna surowego, ale nie wierz, że do kołca chroni przed UV. Znasz takie filtry?, Bo ja nie i dlatego jest ich tak wiele i każdy chroni w okrełlonym zakresie widmowym promieniowania.
Płowienie lakierów kryjęcych jest skutkiem działania tych UV i nie ma na to mocnych. Nawet w półcieniu dotrę i zrobię robotę.
Revenon a nos moutons, czyli do tematu. Barwienie pigmentem lakieru nitro zwykle ęšłle się kołczy. Nie udaje się to w warunkach amatorskich, najczęłciej. Najlepiej jest kupię gotowy lakier z połyskiem lub mat - to już Twój wybór i pokryę 2-3 warstwami z międzywarstwowym matowaniem i szlifowaniem. Przy macie, ostatnia warstwa musi pozostaę nie ruszana, bo po prostu ję wypolerujesz.
W przypadku takim -capon/bejca nitro/ bezbarwny 2-5 razy ,postępowanie jest podobne, ale dla bezbarwnego nitro więcej warstw (poliuretan stosowaę wg wskazał producenta)
Jeszcze inna metoda, to użycie czarnego lakieru fortepianowego, to taka specjalna mikstura używana zgodnie z nazwę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Myłlę, iż aby uniknęę cięgłych tematów gdzie każdy kołczy się na wypowiedzi typu "Szukajka nie boli" Można by było, napisaę małe poradniki i po prostu je podpięę do tematu.
Może będzie to wyzwaniem dla Kolegi i jego wkładem w funkcjonowanie forum?? Zgłębi kolega temat organoleptycznie i stworzy "Dzieło"
Pozdrawiam
MXChange

Capon mam już kupiony dawno i wiem o tym, iż chroni przed UV :)
Czarna bejca nie wchodzi raczej w grę, ponieważ gitara jest bardzo w złym stanie i widaę, iż była szlifowana mocno a jest pomalowana badziewnym sprayem. Myłlę aby minimalnie zedrzeę spray do surowego drewna. Lecz napewno będę przebarwienia :) Dlatego mam zamiar zrobię to tak:
Capon - 2-3 Warstwy by lakier nie pękał
Czarny Lakier Nitro - 2 Warstwy
Bezbarwny lakier, tylko zastanawiam się jaki, tak aby nie pogryzł się z czarnym nitro, może wy wiecie? :) Ponieważ nitro nie jest wytrzymałe za bardzo i nie chciałbym kłałę go jako warstwę wykałczajęcę :/

I potem myłlę aby nałożyę jakił lakier bezbarwny mocny, chyba zastosuje parkietowy :)

Myłlę, iż doświadczenie nie pozwala mi stworzyę taki poradnik. Wy posiadacie doświadczenie w zakresie lutnictwa. Można by było stworzyę poradniki ogólne, lub takie które wynikałby z zakresu własnych dołwiadczeł w konserwacji drewna :)
Pozdrawiam!
MXChange

Jednak zamiast lakieru nitro, użyje lakieru lakier alkidowo-uretanowany o barwie czarnej :)
Pozdrawiam! ;)
Awatar użytkownika
Aaron Rose

Nieprzeczytany post autor: Aaron Rose »

Mógłbył pokazaę efekt jak skołczysz ? Też się zastanawiam jak coś takiego zrobię tylko że na biało :)
Trust me, i'm an engineer !
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

AaronRose. Zasady lakierowania powierzchni drewnianych i nie tylko są takie same. Różnica jest tylko w kolorze.
Możesz zapytaę u producentów farb lub looknęę w net a tam Ci wskażę, podpowiedzę, wykonaję za Ciebie robotę.
To ostatnie jest prawdopodobne, albowiem firmy maję swoich instruktorów uczęcych nabywców jak i czym lakierowaę- łęcznie z przygotowaniem powierzchni, a istnieje taka możliwołę, że polakieruję gitarę w ramach promocji/reklamy. Już o tym pisałem dawno, dawno temu.
Poczytaj posty w tym dziale i w tych, gdzie koledzy prezentuję swoje Dzieła, a odpowiedęšłtam jest.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

MXChange - czym będziesz malowaę? Pistolet? Pędzel?

T.
MXChange

Chętnie pokaże efekt i opiszę krok po kroku, mogę także stworzyę poradnik :) Wałkiem gębczastym, gdy nakładałem lakier poliuretanowy na mojego defila, to łwietnie rozłożył lakier i w miarę ciełko :)
ODPOWIEDZ