Pierwszy basik - własny projekt

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Aaron Rose

Pierwszy basik - własny projekt

Nieprzeczytany post autor: Aaron Rose »

Witam. Chciałbym przedstawię swój autorski bas. Robiłem już kiedyś jednego elektryka, i trochę już doświadczenia miałem, ale jeszcze spooro przede mnę. Była to bardziej zabawa i test niż poważny projekt, ale wyszło całkiem nieęšłle. Na tyle nieęšłle, że gdybym miał co zainwestowaę to kupiłbym porzędne drewno i zrobił wszystko jak należy.

Zaczęło się od projektu w Corelu.
Obrazek
coś w międzyczasie musiałem schrzanię bo zaszło pewne niedopatrzenie i gdy zamówiłem już mostek okazało sie że.. wystaje poza korpus (facepalm). Ale nie ma tego złego.. wyszło w kołcu na dobre jak zaraz zobaczycie. W projekcie też widaę nietypowy kształt szyjki. Kiedyś gDzieł przeczytałem o takim "trapezowatym" rozwięzaniu i jako, że ta gitara to był projekt eksperymentalny - musiałem spróbowaę. Po tygodniu prób gry na tym eksperymencie stwierdziłem że nie jest fajny i doprowadziłem szyjkę do normy ;)
Jak widaę nie ma potencjometrów. To zamierzone. Zepsułoby to smukły wyględ. Dorobię póęšłniej specjalnę przystawkę z nimi, która będzie pomiędzy wyjłciem z gitary a resztę...

Było kilka niedopatrzeł i błędów podczas budowy, ponieważ dopiero się uczę. Nie widaę wszystkiego na zdjęciu. (np. lekko krzywa komora na przetwornik)
Uwaga..
Tadam!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widaę nie jest jeszcze skołczona. Studiuję i dołę rzadko jestem w domu (w warsztacie). Pozostało mi jeszcze
a) zwęzię jeszcze trochę szyjkę
b) wyszlifowaę wszystko na cacy
c) polakierowaę - na biało z czarnymi ozdobami, w tym taka panda jak mam w obrazku pomiędzy przetwornikiem a gryfem.

Kilka technicznych spraw:
-> Ciemne drewno - mahoł
-> Jasne drewno - yyyymmm buk (facepalm), ale wyschnięty, leżał jakieł 20 lat
-> Podstrunnica - kupiony gotowiec (to ciekawe, bo jak wbijałem progi to okazało sie że rowki są cholernie duże! Nie polecam. Niektóre progi trzymaję się chyba na "może nie wypadnie". Pogłębiałem je piłkę japołskę i rowki które ja robiłem były dwa razy węższe)
Trust me, i'm an engineer !
popik10

Re: Pierwszy basik - własny projekt

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Zasadnołci doklejki mahoniowej nie rozumiem, jełli już kwestia estetyki to trzeba to było zrobię wzdłuż włókien. Trzeba już było też modelowaę krawędzie albo równo albo frezarkę. Tarnikiem ciężko to dobrze zrobię.
Sam projekt jełli się autorowi podoba to trzeba się tego trzymaę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

No i fajnie - gra gitarra:) Jeszcze trochę pracy przy niej masz jak sam napisałeł. Widzę spore odstępstwa od projektu w kształcie - głównie górny róg. Ale jak poszalejesz z pilnikami, papierem łciernym i cyklinę to wygładzisz ten kształt jeszcze. Nie była ona frezowana od szablonu prawda? Jełli nie to tym bardziej zabawa z pilnikiem czeka;) Ale fajnie, że działasz, czekam na finalne fotki:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Aaron Rose

Nieprzeczytany post autor: Aaron Rose »

Doklejka mahoniowa jest właśnie dlatego że przy pierwszej próbie mostek mi wystawał poza gitarę, dlatego dokleiłem co miałem - wzdłuż, bo tylko tyle miałem :)

Kształt - nie wiem czy będę dużo jeszcze zwężał ten wystajęcy cypel - nie chce żeby to kołlawo jakoł wyględało i żeby sie też nie złamało :)

W każdym razie - trochę papieru łciernego jeszcze pójdzie.
Zapomniałem jeszcze wspomnieę że przetwornik też muszę wymienię, ten jest tymczasowy - kupiony za dychę - dosłownie :)
Trust me, i'm an engineer !
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Niektóre progi trzymaję się chyba na "może nie wypadnie".
Trzeba było wkleię progi, a nie zostawię na "może nie wypadnę".

Tak dyplomatycznie - gitara nie w moim typie, wolę klasyczne kształty.
Takie mam skojarzenia ;)
Obrazek

T.
Victor

Nieprzeczytany post autor: Victor »

No cóż, mnie przede wszystkim razi brak proporcji deski, za mało na dole w stosunku do góry. Główka wyględa jak z innej gitary i w ogóle nie podoba mi się jej kształt (choę może gdyby komponowała się z resztę... no nie wiem).
Całołę, wyględa jak nożykiem wystrugany instrument ludowy. I to wykończenie, a raczej jego brak zdaje się to potwierdzaę. Wiem, wiem, chcesz to jeszcze doszliwowaę i polakierowę, zobaczymy wtedy...
Generalnie najważniejsze, że wykonałeł jakił projekt i jesteł z niego zadowolony. A jak nie, to przynajmniej będzie nauka na przyszłołę.
Następna będzie lepsza. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Wykonałeł projekt i on lepiej wyględa niż sama gitara. A szkoda, bo mogło byę ciekawie.
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Kształt jakby nawięzywał do gitar Jerry Auerswald-a na których gra Prince.

Obrazek
ODPOWIEDZ