Szablon do wycinania korpusu

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

Victor

Szablon do wycinania korpusu

Nieprzeczytany post autor: Victor »

Wczorajszy Dzieł miałem wolny, więc wykorzystałem go na zrealizowanie pewnego pomysłu, na który wpadłem już jakił czas temu.

Zacznę od tego, że nie jestem zwolennikiem frezowania/wycinania korpusu przy użyciu freza z łożyskiem, uważam bowiem, iż limit regulacji głębokołci cięcia jest zbyt dużę wadę.
Cały czas zastanawiałem się jak w prosty sposób wykonaę to zwykłem frezem prostym. Oczywiłcie pierwsze co przychodzi do głowy to użycie tulejki kopiujęcej, ale to wymaga wykonania szablonu pomniejszonego o odległołę od krawędzi tulejki do krawędzi tnęcej freza. Powstało pytanie jak to zrobię. Przekopałem trochę forum i znalazłem, że w autocadzie jest opcja offset. Oczywiłcie nie miałem zamiaru wydawaę pieniędzy na program więc pobrałem na ubuntu darmowy librecad. Niestety program ten umożliwiał offset tylko prostolinijnych rysunków. Problem nie został więc rozwięzany.
Póęšłniej wymyłliłem, że mógłbym zbudowaę stojak do frezarki tak aby mieę pod nię stół z pinem w linii z frezem i o jego rozmiarze, czas niestety pokazał, że nie mam zwyczajnie kiedy...
Raz na gumtree znalazłem takę gotowę, była nawet dołę długo dostępna i pod koniec sprzedajęcy obniżył trochę cenę, ale nie mogłem sobie pozwolię na zakup :(
W kołcu mnie olłniło i znalazłem proste rozwięzanie, które mam nadzieję komuł z Was również ułatwi życie :)

Możecie się zastanawiaę dlaczego wybrałem mdf, przecież krawędęšłtej płyty wymaga utwardzenia. Tak i tym problemem zajmę się zaraz, rozwięzujęc przy okazji inny problem jaki powstanie przy doborze freza.
W 18mm płycie mdf wycinam żądany kształt
W 18mm płycie mdf wycinam żądany kształt
Szlifowanie krawędzi
Szlifowanie krawędzi
Rozwiązaniem mojego problemu okazał się ten frez, 3/8 cala.
Rozwiązaniem mojego problemu okazał się ten frez, 3/8 cala.
Frezowanie musi być wykonane na taka głębokość aby tulejka kopiująca się zmieśćiła
Frezowanie musi być wykonane na taka głębokość aby tulejka kopiująca się zmieśćiła
Idealnie było by mieę frez 30mm z łożyskiem 1/2cala (12,7mm) wtedy frezujęc ten szablon mielibyłmy idealnę odległołę jaka jest potrzebna dla tulejki kopiujęcej (zakładajęc, ze wycinamy frezem 1/2cala). 3/8 cala to w zaokręgleniu 9,5mm a więc troszeczkę więcej niż potrzeba bo odległołę od freza (1/2cala) do tulejki to 8,6mm. Już obiecałem, że ten problem też rozwięże i będzie to tak:
Obrzeże blatu kuchennego
Obrzeże blatu kuchennego
Obcinam pasek o szerokości około 10 mm
Obcinam pasek o szerokości około 10 mm
Za pomocą super glue przyklejam obrzeże do szablonu
Za pomocą super glue przyklejam obrzeże do szablonu
Nadmiar obcinam boczną krawędzią dłutka, po tym lekki szlif
Nadmiar obcinam boczną krawędzią dłutka, po tym lekki szlif
Na koniec mała próba.
Na koniec mała próba.
Zauważyłem, że dołę ciężko utrzymaę stabilnołę frezarki podczas frezowania rogów. Rozwięzaniem może byę podłożenie czegoś tak aby frezarka miała podparcie z dwóch stron. Kolejna sprawa to jełli ktoł chce ostro zakołczone rogi to nie można objeżdżaę dookoła tylko dojechaę do kołca rogu z jednej strony i zaczęę drugę stronę tak aby zachowaę ostry kęt. Prawdopodobnie konieczne będzie wstępne wycięcia aby łatwiej było manewrowaę frezarkę.
Kolejna sprawa która przyszła mi do głowy to owinięcie tulejki kopiujęcej tałmę, tak aby wycięę korpus z małym (milimetr?) nadmiarem i na koniec zdjęę tałmę i przefrezowaę wszystko jeszcze raz, tym razem zbierajęc całę grubołę deski na raz. w ten sposób powinno usunęę się wszelkie nierównołci po wycinaniu.
Generalnie szablon ten wykonałem tylko w celach demonstracyjnych, ale jestem zadowolony z rezultatu i postanowiłem zostawię go i byę może wykorzystaę w przyszłołci.
Awatar użytkownika
molu

Re: Szablon do wycinania korpusu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Odpowiednio duża podstawa pod frezarkę powinna rozwięzaę problem niestabilnołci na rogach. Ale muszę Ci powiedzieę, że odkęd mam frez spiralny z łożyskiem to rzadko myłlę o innym sposobie frezowania korpusu. Jakołę powierzchni jest łwietna, całołę frezowana na jeden przebieg (frez ma 50mm wysokołci). Niestety nie za bardzo nadaje się do frezowania z ręki, wszystko ze stołu. Gdyby nie ograniczenia lokalowe to bym knuł frezarkę górnowrzecionowę z pinem.

T.
Victor

Tak molu, jedziesz na raz, ale uprzednio wycinasz kształt. W ten sposób można pominęę wycinanie i o to tutaj chodzi. Jak ktoł ma piłę tałmowę lub super wyrzynarkę to pewnie nie ma co sobie życia komplikowaę, a dla reszty to może byę rozwięzanie.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Rozwięzanie, które proponujesz jest powszechnie stosowane właśnie przy frezarkach górnowrzecionowych stacjonarnych, z tym, że to prowadzenie na bolcu łlizga się po metalu. Ale to dla produkcji wielkoseryjnej. Dla pojedynczych, takich jak nasze , to wystarczy rozwięzanie , jakie proponujesz.
Można jeszcze pójłę trochę dalej i ten bolec oprawię w dwa łożyska np. 608(628) ZZ/2RS,, bo to gwarantuje ruchy bolca zawsze w pionie i dodatkowo eliminuje tarcie.
Z tymi rogami, to trzeba sobie poęwiczyę na obcym od której strony wejłę, aby nie było wyrwał z uwzględnieniem kierunku obrotów, przebiegu włókien i kierunku posuwu.
Oczywiłcie , jak zaznaczył molu ważne jest też samo narzędzie tnęce i tutaj właśnie ten frez spiralny spisuje się najlepiej.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Do frezowania takich węskich miejsc używam kawałka panelu podłogowego przykręconego do stopy frezarki. Z drugiej strony panelu uchwyt i mam stabilne prowadzenie.
Traci się 6-8mm na długołci roboczej frezu, ale to niewiele w porównaniu z uzyskanę stabilnołcię.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Sztuki, kombinacje - dajcie to na cnc i spokój
P
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

popik. W ten sposób, to najlepiej kupię gotowe. Bez roboty.
Wprawdzie cnc jest coraz więcej i dostępnołę coraz większa, ale jeszcze ceny są zaporowe, skutecznie podkręcane bajerami właścicieli o "trudnołciach" w przestawieniu maszyny, nieopłacalnołci, itp. A gdzie frajda z pukania w dłutko?
A tak już bez zbędnego gadania. Jak dla mnie, każdy sposób prowadzęcy do finału jest dobry i tylko jest ograniczenie sprzętowe lub zdolnołci manualne. Oby nie "pomysła" jak u Kiepskich!
Pozdrawiam, Ry
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Nie mówię żeby robię deskę gitary na cnc, ale "osprzęt" itp.
Skoda czasu na takie pierdoły lepiej działaę przy instrumencie
P
Victor

Popik wszystko zależy od punktu widzenia, z wykonania szablonu też można mieę frajdę.
ODPOWIEDZ