Masa/macica perłowa

Wszystko o...

Moderator: poco

Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Piotrek ufam że przedstawisz wyniki swoich eksperymentów ;D bo zabieram się za les paula i jakoł by się przydało logo gibsona wystrugaę xD
PiotrekT

Nieprzeczytany post autor: PiotrekT »

Oczywiłcie że przedstawię. Tymczasem poszukuje u siebie w miełcie pereł. Powinny byę w sklepach dla kobiet. Z wywiadu z moję siostrę dowiedziałem się że sproszkowanę masą perłowę widziała u koleżanki na paznokciach. Więc rozpoczynam poszukiwanie by nie tracię kasy na przesyłki ..
VillBurn

Nieprzeczytany post autor: VillBurn »

gibson nie wypełnia lecz wycina
Ostatnio zmieniony 2010-08-26, 08:31 przez VillBurn, łącznie zmieniany 1 raz.
+_+
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Wiecznie ważny temat, a zatem i ja wrzucę swoje 3 grosze. Zainspirował mnie temat macicy perłowej i wymyłliłem proch :D . Doszedłem do wniosku, że pewne ozdóbki można wykonaę używajęc materiałów ogólno dostępnych, a mianowicie imitacje masy perłowej.
Zatem 1- jako okręgłe wstawki znaczników progów guziczki do odzieży i koszul damskich bez dziurek, takie na nóżce. Kupimy je w sklepach z pasmanterię za grosze; można tam znaleźć wiele innych sprytnych detali. Nóżkę zeszlifujemy, nawiercimy otwór o danej łrednicy i wkleimy. Można to obrabiaę mechanicznie , w tym polerowaę: 2- elementy większe wycinaę z biżuterii sztucznej imitujęcej masą perłowę.
Na allegro w dziale pt. "masa perłowa" znajdziecie od groma gotowych lub półgotowych elementów od groma. Nie miałem tego w reku, ale wzrokowo dostrzegam naturalnę macicę perłowę, ale tę w kolorach tylko naturalnych. ęšłĽadne tam róże czy fiolety o kwiatkach nie wspomnę. Z większych można wycięę piłę włołnicowę pożędane kształty. Nie jest to wybór znaczęcy, ale pozwala na uruchomienie wyobraęšłni i zaadoptowania tego,co mamy do tego, co chcemy uzyskaę. Tym samym rozszerzamy swoje możliwołci artystycznego wyrazu. Wymaga to uruchomienia szarych komórek dla przygotowania uchwytów do obróbki małych detali, docisków wszelkiej małci mikro narzędzi np. szlifierki DREMEL. Reszta, to już tylko praktyka z tym co mamy do dyspozycji. Tarczki szlifierskie i kamienie trzpieniowe pozwalaję na dowolne formowanie kształtów, a kolory na artystyczne wypowiedzi. Pozdrawiam Ryszard.
via vita curva est
sczmur

Nieprzeczytany post autor: sczmur »

Ryszardzie jak ciebie czytam to wydaje mi sie ze czytam wlasne posty... Idziemy tym samym tokiem myslenia i pracy... Tylko mi sie nie chce pisac... I chwala ci za to ze ci sie chce...
poco
Moderator

Wychodzę z założenia, że nie ma rzeczy niemożliwych, a problem leży w zrozumieniu celu do którego przygotowujemy łrodki, a jeszcze jak musimy lub potrzebujemy zastosowaę pewien minimalizm finansowy, to mózgownicę należy uaktywnię. Cel ułwięca łrodki. Wracajęc do wycinania tych dekorów z macicy perłowej, którę proponowałem wykorzystaę, to należy przed wycinaniem przykleię te kawałki klejem dajęcym się usunęę po wycięciu do np. płyty pilłniowej lub sklejki, a który unieruchomi detal podczas cięcia i ograniczy możliwołę pęknięcia w trakcie cięcia. Potem do goręcej wody i sam odejdzie :D . A pantograf łatwo zrobię jak się przyjrzeę rysunkom i rycinom. Jeżeli nie, to malutkie, węskie dłutka i ogieł! :lol: Pozdrawiam Ryszard..
via vita curva est
jarus_

Nieprzeczytany post autor: jarus_ »

Witam kolegów,

Swego czasu szukajęc masy perłowej do swojego wiosła trafiłem na takę stronkę: http://www.customluthier.com/shop/catal ... at_85.html
Niestety cena jest nie do przeskoczenia jak dla mnie. Tym niemniej może komuł się przyda.
Pozdrawiam
Od czegoł trzeba zaczęę
Kris

Piotrek, jak eksperymenty z masą?
MrWidlas

Nieprzeczytany post autor: MrWidlas »

Kris

MrWidlas wszyscy raczej znaję sklep Stewmaca oraz jego ceny. To wcięż za drogo... A ja nadal szukam szukam i znalełę nie moge. Pan w sklepie modelarskim pokazał mi dzisiaj 2-3 mm płaty plastiku fajne do zrobienia załlepek bebechów gitary ale miał tylko kolor biały no a ja marze chociaż o imitacji macicy perłowej :P Swoję drogę ostatnio na guitarproject widziałem że maję markery do LP ze sztucznej masy chyba po 18 zł ale na drzewko z Ibaneza Jema to bym musiał ze dwa zestawy kupię...
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Na ebayu mozna znalezc muszle i elementy do inkrustacji:

http://sammeln.shop.ebay.de/Sammeln-Sel ... p3286.c0.m
MrWidlas

Nieprzeczytany post autor: MrWidlas »

http://allegro.pl/macica-perlowa-i1705025254.html Z tego może też by coś było :D
Kris

A masa akrylowa? Mayones używa masy akrylowej http://www.mayones.pl/pl/katalog/inlays/long_text to chyba nie to samo co masa perłowa? Wie ktoł może jak wykonaę taki płat z masy akrylowej? Gdzie kupię odpowiednię masą z dobrym utwardzaczem? Jedyny akryl jaki przychodzi mi na myłl to farba akrylowa albo taki do łcian i sufitów ale nie jest on zbyt twardy :P
poco
Moderator

Macice perłowa nabyłem dzisiaj na straganie z biżuterię w postaci bransolety składajęcej się z 14 szt. elementów 45 x 14 mm, w kolorze ecru. Kosztowało to jedyne 10 ,- Pozdrawiam, Ryszard
Ps Próbowałem załęczyę zdjęcie, ale nie dało się.
via vita curva est
ODPOWIEDZ