szlif podstrunnicy - rozwałźania teoretyczne
Moderator: poco
szlif podstrunnicy - rozważania teoretyczne
Nurtuje mnie kwestia wysokołci boku podstrunnicy. Do obliczeł wzięłem podstrunnicę o szerokołci min 43 max 57 i radiusie 10â??.
Korzystajęc z wzoru na okręg w układzie współrzędnych łatwo można obliczyę, że: wysokołę boczku na poczętku 4.39, na kołcu 5.08. Różnica jest spora, co więcej wydaje mi się, że będzie widoczna szczególnie w przypadku podstrunnicy z bindingiem. Można oczywiłcie ję zniwelowaę ustawiajęc podstrunnicę do szlifu pod kętem, ale czy nie ma tu jakiejł miny?
Jak to się robi w praktyce?
Korzystajęc z wzoru na okręg w układzie współrzędnych łatwo można obliczyę, że: wysokołę boczku na poczętku 4.39, na kołcu 5.08. Różnica jest spora, co więcej wydaje mi się, że będzie widoczna szczególnie w przypadku podstrunnicy z bindingiem. Można oczywiłcie ję zniwelowaę ustawiajęc podstrunnicę do szlifu pod kętem, ale czy nie ma tu jakiejł miny?
Jak to się robi w praktyce?
Re: szlif podstrunnicy - rozważania teoretyczne
Ja mam zmiennę wysokołę krawędzi i binding, promieł 12" - nie widzę tej różnicy. 0,7mm na 48 cm długołci.. nie wiem czy jest sens sobie tym zaprzętaę głowę. Szybko przestaniesz zwracaę na to uwagę. Zmienna wysokołę podstrunnicy to też jakieł rozwięzanie, ale więcej z nim zachodu.
T.
T.
Zajmujesz się nieistotnym problemem. Jak był nie kombinował, to podstawę jest oł symetrii podstrunnicy, a reszta, to wynik radiusa.
zrób sobie podstrunnice ze zmiennym radiusem, a problem się pomniejszy. Temat jest dokładnie rozkminony na forum.
Innym rozwięzaniem jest zmienna grubołę podstrunnicy, która wykrełlnie możesz sobie opracowaę dla danego radiusa i szerokołci bindigu.
Pozdrawiam, Ryszard
zrób sobie podstrunnice ze zmiennym radiusem, a problem się pomniejszy. Temat jest dokładnie rozkminony na forum.
Innym rozwięzaniem jest zmienna grubołę podstrunnicy, która wykrełlnie możesz sobie opracowaę dla danego radiusa i szerokołci bindigu.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Jancio - u Piotrka Violina leży PRS na stole - spytaj o grubołę podstrunnicy i będziesz miał pewnołę, że twoja kopia będzie zgodna z oryginałem:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- Piotrek_Violin
czuję się wywołany do pdopwiedzi
Mierzyłem w miejscu gdzie Jancio ma 4.38 w kilku miejscach podstrunnicy, jeden prs ma 4.1mm drugi ma 3.6mm natomiast model SE z bindingiem, 4.7mm

Piotrek - podaj proszę jeszcze różnicę w grubołci podstrunnicy na obu krałcach (najlepiej dla 3 modeli PRS) i już rozwiejesz wszystkie wętpliwołci jancia:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- Piotrek_Violin
Numer 1: struna E6 próg 1-4.6mm 7-4.5mm 12-4.1mm 24-4.1mm E1 1-4.6mm 7-4.1mm 12-4.1mm 24-4.1mm
Numer 2: E6 1-3.9mm 7-3.6mm 12-3.6mm 24-3.6mm E1 1-4.0mm 7-3.8mm 12-3.6mm 24-3.6mm
Numer 3 SE Custom(korea) E6 1-4.2mm 7-4.5mm 12-4.7mm 24-4.7mm E1 1-4.7mm 7-4.5mm 12-4.5mm 24-4.5mm
coś jeszcze ? Prsy mam do dził, odwiedzę mnie znów za 3 tygodnie
Numer 2: E6 1-3.9mm 7-3.6mm 12-3.6mm 24-3.6mm E1 1-4.0mm 7-3.8mm 12-3.6mm 24-3.6mm
Numer 3 SE Custom(korea) E6 1-4.2mm 7-4.5mm 12-4.7mm 24-4.7mm E1 1-4.7mm 7-4.5mm 12-4.5mm 24-4.5mm
coś jeszcze ? Prsy mam do dził, odwiedzę mnie znów za 3 tygodnie

Dzięki Piotrek! Wyględa na to, że rozwiałeł wszelkie wętpliwołci:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Koledzy, serdeczne dzięki! Nie zdężyłem zapytaę, a dostałem odpowiedęšł
Miałbym jeszcze kilka pytał o PRS, ale dopiero teraz odczytałem odpowiedzi, więc pewnie już są u klienta. Cóż, praca. Poczekam więc 3 tyg. albo zrobię po swojemu (przy moim tempie, to raczej pierwsza opcja).
Jełli chodzi o kopiowanie w ogóle, mam pewne obserwacje, przemyłlenia i wnioski, ale nie będziemy się nawzajem przekonywaę, więc nie chcę zakładaę nowego wętku. A zawsze się znajdzie ktoł, kto krzyknie "BYłO" i psuje całę zabawę. Nie tracęc więc zdrowego rozsądku róbmy swoje i do przodu!

Miałbym jeszcze kilka pytał o PRS, ale dopiero teraz odczytałem odpowiedzi, więc pewnie już są u klienta. Cóż, praca. Poczekam więc 3 tyg. albo zrobię po swojemu (przy moim tempie, to raczej pierwsza opcja).
Jełli chodzi o kopiowanie w ogóle, mam pewne obserwacje, przemyłlenia i wnioski, ale nie będziemy się nawzajem przekonywaę, więc nie chcę zakładaę nowego wętku. A zawsze się znajdzie ktoł, kto krzyknie "BYłO" i psuje całę zabawę. Nie tracęc więc zdrowego rozsądku róbmy swoje i do przodu!
- Piotrek_Violin
Nie ma za co
Pytaj , gitary te znam bardzo dobrze, te np egzemplarze są u mnie łrednio raz w miesięcu, czasem 2 razy, zależy jak chłopaki maję koncerty, a i innych prsów się też przewija troche.

Kolego Piotrku_Violinie, czy Ty wiesz na co właśnie się zgodziłeł
?
Szczerze mówięc bardzo by mi to ułatwiło życie, bo mnóstwo czasu tracę na szukanie informacji w necie, wcale nie jestem mędrzejszy, a robota stoi. Np. proste pytanie o body - ilu odpowiadajęcych, tyle wymiarów. Ludzie z PRSa czytajęcy takie fora muszę mieę niezły ubaw.
Pozwalam więc sobie podesłaę krótkę listę niewiadomych na priv.

Szczerze mówięc bardzo by mi to ułatwiło życie, bo mnóstwo czasu tracę na szukanie informacji w necie, wcale nie jestem mędrzejszy, a robota stoi. Np. proste pytanie o body - ilu odpowiadajęcych, tyle wymiarów. Ludzie z PRSa czytajęcy takie fora muszę mieę niezły ubaw.
Pozwalam więc sobie podesłaę krótkę listę niewiadomych na priv.