Sklep

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Pełta

Sklep

Nieprzeczytany post autor: Pełta »

Hey,nie wiem czy temat był...koledzy, może polecicie jakił sklep gdzie to wszystko kupię:
-sandarak
-terpentyna wenecka
-kamfora
-olejek terpentynowy
-olejek lawendowy
-kopal
-szelak
-mastyka
-cukier kanaryjski
Dziękuję.
Mariusz
Klucz Levisa...
Awatar użytkownika
Piotrek_Violin

Re: Sklep

Nieprzeczytany post autor: Piotrek_Violin »

Ja kupuje tu natomiast sam mastyks kupuje u tego sprzedawcy- bardzo dobra jakołę i szybka dostawa.
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Sprawdęšłu Henglewskich.

T.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Szukaj w sklepach zaopatrzenia plastyków i konserwatorów zabytków.
Przykładowo tu http://www.art-konserwacja.pl/zywice-naturalne-319_24/
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Pełta

Dzięki wielkie,trochę poszukałem...raczej wolałbym nasze rodzime,tylko pewnie nie wiadomo jakiej jakołci towar posiadaję.Znalazłem taki oto sklep http://www.kremerpolska.com/katalog/index.htm będęc w marcu w Krakowie nie omieszkam odwiedzię,może coś u nich da sie ułozyę.A moze ktoł korzysta z zasobów tego sklepu?
Dziękuję
Mariusz
Klucz Levisa...
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Jak już będziesz w Krakowie to sprawdęšłfirmę -
http://www.edan.krakow.pl/kontakt
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
Piotrek_Violin

Nieprzeczytany post autor: Piotrek_Violin »

Kupowalem kiedys w edanie i towar byl ok, aczkolwiek znajomy nie byl zadowolony ostatnio z zakupow u nich. Zakupy w Niemczech wg mnie sie oplacaja jesli kupujesz wiecej produktow. Maja swietne barwniki np , preparaty do polerowania i czyszczenia.
poco
Moderator

Masz w Krakowie uczelnię plastycznę, są pracownie konserwacji zabytków, mebli, więc pogadaj z ludęšłmi z branży i wszystko Ci powiedzę.
Może molu Ci pomoże. Skontaktuj się z nim.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Pełta

poco pisze:Masz w Krakowie uczelnię plastycznę, są pracownie konserwacji zabytków, mebli, więc pogadaj z ludęšłmi z branży i wszystko Ci powiedzę.
Może molu Ci pomoże. Skontaktuj się z nim.
Pozdrawiam, Ryszard
Hehe,dobre,pozdrawiam serdecznie...wiele zrozumiałem lecz wiedzy i porad tu nie znajde,muszę isc własnę drogę...dziękuję.
Mariusz
Klucz Levisa...
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Ale o co chodzi ? - co z tę " swoję drogę " ?
Pytałeł gdzie kupię - każdy coś napisał.
A ze do techniki stosowania tego i owego musisz sam dojłę - to inna sprawa.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
Pełta

Witam,jednak droga nie okazała się łlepa,udało mi się znależdż materiały,chyba XVIII w,może starsze...jak pasujęce do mojej sentencji...a tyczęce się przygotowania lakierów,podkładów i klejów,co to wilgoę i temperatura nie ruszy...piszę też o lakierze,ktory wyjętkowę przezroczystosc daje i...,,aureolę,,
Jak to pamiec wracaę potrafi,gdy w sadzie łwiętej pamięci dziadka się bawiło i gumę wyciekajęcę z pni łliw i wisni się odrywało...a ona potrzebna nam wlasnie będzie,jak i olej lniany,kopal,i ogolnie kilka dostępnych rzeczy,chodżby slonca:-) ...receptury proste i jasno opisane.Jełli tylko uda mi się pierwsze skrzypce stworzyc,to wynikami nie omieszkam się podzielię.
Mario
Klucz Levisa...
Awatar użytkownika
Pełta

Witam,a zarazem przepraszam za mój przedostatni post.Sumienie jak dusza skrzypiec...może zbyt ostro i obcesowo odpowiedzialem koledze Ryszardowi-przepraszam.
Co do wartosci/zawartosci forum oczywiscie jest tu dużo cennych wskazówek,materiałów,ktore połwięcajęc swój czas forumowicze udostępniaję,to nie ulega wętpliwołci.
Nie mniej jednak do wszystkiego trzeba dojsą samemu-np.technika,o ktorej wspomial kolega powyżej...
I w cale na poczętek nie potrzeba super gatunkowo materiałów,chodzi o praktykę,wprawę,wypracowanie pewnych zasad,kolejnych etapow prac.Zamiast łwierku można wykorzystaę jodłę łwiętokrzyskę,jełli mamy lepszy do niej dostęp,a na dekę dolnę np.gruszę,czy akację...na lepsze klasowo drewno przyjdzie czas.Dobre rady dawał chyba Bartosz,estetyka na poczętek miej ważna,poza oczywiscie złotymi wymiarami,min.menzurę...trudno oczywiłcie laikowi,tym bardziej samoukowi poradzię sobie z zestrojeniem dek,ale niestety od poczętku bez względu na użyte drewno trzeba staraę się aby deki odpowiednio ze sobę wspołgrały brzmieniowo.Bez tego nie ma mowy o o prawidlowym ,,tonie/barwie,,skrzypiec,w przeciwnym razie jak podaje literatura skrzypce takie będę jedynie drewnianę galanterię.Pomimo ubogiej literatury,o strojeniu mozemy trochę poczytaę,można to znalezdż.
Wypracowaę z czasem napewno to mozna,na poczatek trzeba poznac ogolne zasady strojenia,aby żrozumieę o co w skrzypcach chodzi,za tym jak wiadomo gonię od stuleci ludzie się tym parajęcy,niektórym nawet się to udało i to z dobrym skutkiem,bo ich zachowane instrumenty są od ponad 300 lat jeszcze w użyciu.
Ale to chyba oczywista oczywistołę :-)
Ok.już nie załmiecam.
Klucz Levisa...
poco
Moderator

To chyba o mnie chodziło? :-D
Nie przejmuj się pierdołami! Staramy się doradzaę tak, aby był wybór. Bo to tylko doradzanie, a na odległołę nie da się rozkminię wszystkiego, co sobie umyłli i jak to ubiera w słowa pytajęcy. Za dużo zmiennych. ;-)
Niestety, tak jak koledzy piszę , do wszystkiego i tak musisz dochodzię sam, chyba, że zdasz się z niektórymi tematami na innych.
Z doborem drewna, to też są zwykle wytyczne sprawdzone, natomiast używaę można każdego gatunku, bo i tak nie da się przewidzieę do kołca efektu finalnego. Zwłaszcza u amatorów.
Tak, że dawaj ostro ze swoimi wizjami, a mam nadzieje, że sukces zwiełczy Dzieło.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ