Pąkanie kerfingu

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

MXChange

Pękanie kerfingu

Nieprzeczytany post autor: MXChange »

Witajcie, buduję mandolinę i napotykam się z małym problemem który nie sprawia dużego kłopotu lecz chciałbym go wyeliminowaę.
Zrobiłem kerfing ze łwierku, trzy listwy z nacięciami i z zaokręglonym jednym bokiem, namoczyłem we wrzętku, ponoę to daje ten sam efekt co trzymanie w parze, no i dopasowuję do formy aby listwa się uformowała i spokojnie wyschła, niestety w największym punkcie wychylenia formy listwa pęka delikatnie, w miejscu wcięcia. Wymiary wynoszę 1,5 cm wysokołci 0,6 cm grubołci i wcięcia wynoszę 0,4 cm grubołci całej listwy.

Może koledzy z forum by mogli zarzucię skęd mógłbym o tym poczytaę? Słoje idę w poprzęg oczywiłcie, dodaję zdjęcia.
Załączniki
12980631_821635921301628_252867415_n.jpg
12992894_821635931301627_352306172_n.jpg
13023274_821635937968293_851969332_n.jpg
13023734_821635911301629_1151958265_n.jpg
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Pękanie kerfingu

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Taki kerfing przecież można łęczyę na obwodzie i nie wpływa to na nic.
A żeby nie pękało na małych promieniach? No to trzeba oprócz gotowania do jakiejł grzałki przyłożyę, żeby uformowaę.
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Po pierwsze primo, to kerfing jest wykonany ęšłle. Nie wystarczy bowiem wykonaę jakiekolwiek nacięcia w dowolnym podziale, na dowolnę głębokołę, aby pełnił on rolę do jakiej jest przeznaczony.
To co pozostaje nie docięte w listwie pełni jedynie rolę łęcznika tych małych kawałków i nie rozumiem, po co jeszcze to parzyę, formowaę na goręco, czy w jakił inny sposób modelowaę! :shock: To się robi dla listew pełnych, a nie nacinanych!
Nacięcia, ich gęstołę , głębokołę powinny uwzględniaę wielkołę/promieł krzywizny, grubołę listwy do wyginania, a podział- gęstołę nacięę można także skutecznie realizowaę szrankiem - rozwarciem zębów piły nacinajęcej.
Wszystkie problemy, o których tu piszesz wywodzę się z braku wiedzy o samym kerfingu i podstaw geometrii. Reszta, to tylko działanie siłowe wynikajęce z potrzeby dopasowania złego detalu do dobrej częłci.
Dodatkowo nie przemyłlałeł, że w krzywiznach wewnętrznych stronę nie dociętę możnę daę na zewnętrz i kerfing zawsze się wpasuje, bo nacięcia będę się rozszerzaę , a nie łciskaę, a funkcję swoję spełni wystarczajęco.
To co napisałem wyżej dotyczy tylko strony praktycznej, bo jeszcze pozostaje temat tych zaokręgleł, skosów i innych kształtów listwy , które będę pełnię rolę łęczników pomiędzy bokiem i płytę górnę/dolnę, bo to są detale , które należy uwzględniaę na samym poczętku planowania zadania i z których to wynikaję te wyszczególnione wyżej głębokołci nacięę , grubołci listwy, rozstaw nacięę, sposób formowania wewnętrzny/zewnętrzny itd.
Wszystko to, co napisałem możesz sobie sprawdzię metodę prób i błędów wykonujęc "ęwiczebne" listwy dla konkretnego miejsca ich wklejenia.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Tak wykonany kerfing jak widzimy na zdjęciu trzeba formowaę na goręco - listwa nienacięta jest zbyt gruba. Powiedzmy może tak, lite drewno od 1mm wzwyż nie podda się na dużych krzywiznach bez walki - to nie fornir.
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Piotrze, taka "łupa", to nawet w prasie będzie miała kłopot z uformowaniem. ;-) :-D
Na goręco, to tylko drewno liłciaste.
To i tak pęknie po zewnętrznej przy wyginaniu i dużej krzywięšłnie lub w tym nacięciu, bo to łwierk i nic nie pomoże.
Jedynie nacinanie naprzemienne,dwustronne przesunięte o połowę odległołci pomiędzy nacięciami już istniejęcymi, pozwoli na formowanie bez problemów.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

To prawda. Ja się tylko odnoszę do kerfingu, który kolega sobie narzeęšłbił. Tutaj listwa cięgła nie jest tym o czym mówisz - łęcznikiem, bo stanowi znacznę częłę grubołci elementu, stęd problemy. Ale można łęczyę kawałkami taki kerfing;)
pozdrowienia
Piotr
MXChange

Wzorowałem się na kerfingu jednej z moich gitar :P No cóż, najwidoczniej ęšłle go wykonałem, czy mogliby koledzy zdradzię jakę grubołę powinnien posiadaę kerfing i na jakę długołę jego powierzchni należałoby wykonaę nacięcia? Wszystkie głębokołci maję po 0,4 mm więc zaplanowałem a nie robiłem co i jak, więc myłlę że to wynika z nieodpowiedniej wiedzy mej co do kerfingu. Jutro poeksperymentuje z drewnem, wydaje mi się że liłciaste lepiej się nada.
Nie pozostaje mi nic innego jak dokołczyę ten projekt z tymi samymi parametrami a w następnę włożyę nabytę tu wiedzę :P
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ja robię listwę kerfingowę grubołci 5-6 mm. Ale nacinam na jigu i mostki łęczęce kostki maję grubołę dosłowne 0,5 mm. Ważnę jest też szerokołę rzazu. Nie może byę zbyt węski. Z brzeszczotu na tałmęËwce gr 0.7 + rzaz jest ok.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Robisz tę mandolinę od podstaw? Pokaż fotki z budowy, na forum jeszcze chyba nie ma fotorelacji mandolinowej.
pozdrowienia
Piotr
MXChange

No ja robię bardzo podobnie, też 6 mm z tym że zrobiłem zasadniczy błęd, iż grubołę kostki była zbyt mała, powinienem zrobię głębszę. Od podstaw robię lecz myłlę że nie ma sensu wstawiaę ponieważ narazie się sprawdzam i studiuję budowę mandoliny, zresztę też materiały nie są zbyt profesjonalne więc żadnej nauki z tego by nie było też, drugę chcę dokumentowaę na forum gdy uda mi się wykonaę pierwszę. Tamta już będzie z solidnych i porzędnych materiałów na instrument
jacek owsianowski

Nieprzeczytany post autor: jacek owsianowski »

Pierwszy błęd, to nierówno nacięte na głębokołę ,dlatego wychodzi na kanciato. W mojej gitarze jak widaę żeberka są nie nacinane dlatego wychodzi to płynnie ,przyklejam do boczków o przekroju prostokęta 3mm x 15mm, w mandolinie wystarczy 12 mm ,po wyschnięciu nadaje kształt.W Twoim instrumencie widaę ze żeberko jest za mocne w stosunku do boczków i nie kleisz na formie.Pozdrawiam Jacol.
MXChange

Wnioski jakie wycięgnęłem są takie że kerfing musi byę proporcjonalny do boczków jak i wymiary samego kerfingu muszę byę w pasujęcych do siebie wymiarach, kerfing liłciasty mogę jedynie wyginaę na grzałce a liłciaste muszę byę nacinane, nacięcia muszę byę równe idealnie i odpowiednie słoje drewna dobrane tak by nie było osłabienieł, ale muszę też pamiętaę o tym aby kerfing łciłle kleię we formie aby potem nie robię zbędnych naprężeł wynikajęcych z krzywego wygięcia kerfingu, tyle chciałem wiedzieę, dziękuję! :)
ODPOWIEDZ