Moja pierwsza gitara
Moderator: poco
Re: Moja pierwsza gitara
Witek. Jakie to ma znaczenie skoro realizujesz plan?
To jest jedno z rozwięzał łęczenia gryfu z pudłem i jednoczełnie spełniajęce wiele innych warunków, które potem zapobiegaję powstawaniu tych mankamentów, o których pisałeł. (patrz link PiotraCh)
Na Dzieł dzisiejszy jest to chyba najlepsze rozwięzanie lutnicze, nie przemysłowe. Tu korektę pochylenia gryfu robisz bez problemów na raz i nie zaględasz tam potem, nic się samoczynnie nie dzieje w tym węęšłle.
Jest tam jeszcze kilka innych myków, ale dojdziesz do tego przy rozkminianiu planu.
Pozdrawiam, Ryszard
To jest jedno z rozwięzał łęczenia gryfu z pudłem i jednoczełnie spełniajęce wiele innych warunków, które potem zapobiegaję powstawaniu tych mankamentów, o których pisałeł. (patrz link PiotraCh)
Na Dzieł dzisiejszy jest to chyba najlepsze rozwięzanie lutnicze, nie przemysłowe. Tu korektę pochylenia gryfu robisz bez problemów na raz i nie zaględasz tam potem, nic się samoczynnie nie dzieje w tym węęšłle.
Jest tam jeszcze kilka innych myków, ale dojdziesz do tego przy rozkminianiu planu.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
A jak się cofniesz do epoki węgla - to możesz takie cuda robię i masz wszystko w nosie;)
https://www.youtube.com/watch?v=qW6epORy7EI
https://www.youtube.com/watch?v=qW6epORy7EI
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Myłlicie, że akustyk się nie będzie nadawał na taki test? Ja nie dam rady?
Uważam, że elektrykom czegoś brakuje... To nie przy tych dęšłwiękach mam ciarki. Jak słyszę głębokiego ciepłego akustyka, to czuję takie niesamowite odprężenie. Postaram się jednak zostaę przy akustykach, jak już wyjdzie ten
(takę mam nadzieje przynajmniej).

Krok po kroku dalej. Stwierdziłem, że szablon zrobię w ten sposób:

Leciutkie i wytrzymałe zarazem. łruby rzymskie do rozpychania kupione. Wewnętrzna częłę szablonu się robi.
W kołcu dzisiaj udało mi się znaleźć zakład z grubołciówkę na papier scierny. Nawet sobie nie wyobrażacie jak mało zakładów stolarskich to ma..

Leciutkie i wytrzymałe zarazem. łruby rzymskie do rozpychania kupione. Wewnętrzna częłę szablonu się robi.
W kołcu dzisiaj udało mi się znaleźć zakład z grubołciówkę na papier scierny. Nawet sobie nie wyobrażacie jak mało zakładów stolarskich to ma..
Witam.
Rok przerwy i znów wakacje. Praca ruszyła. Natknęłem się na pewien mankament, a mianowicie: Czym można nacięę sloty na progi i jakie progi Panowie polecacie?
Dużo czytałem o progach ze stali nierdzewnej, ale nie wiem jak z tym jest. Czy dam rade je pocięę, nabię i wykołczyę? Ze strony: http://www.skalba.pl/uslugi/wymianaprogow.html Wyczytałem, że jełli nierdzewka, to "small" albo "rythm compound".
Rok przerwy i znów wakacje. Praca ruszyła. Natknęłem się na pewien mankament, a mianowicie: Czym można nacięę sloty na progi i jakie progi Panowie polecacie?
Dużo czytałem o progach ze stali nierdzewnej, ale nie wiem jak z tym jest. Czy dam rade je pocięę, nabię i wykołczyę? Ze strony: http://www.skalba.pl/uslugi/wymianaprogow.html Wyczytałem, że jełli nierdzewka, to "small" albo "rythm compound".
Sloty nacina się piłę o rzazie 0.5 mm, progi natomiast wybiera się według upodobania:)
Pokaż foty bo jełli już jesteł na progach to znaczy, że pudło zamknięte i gryf wklejony.
Pokaż foty bo jełli już jesteł na progach to znaczy, że pudło zamknięte i gryf wklejony.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Niestety - nie jestem na tym etapie... Wybiegam do przodu logistycznie, bo utknęłem na rozecie i braku piły włosowej/tałmowej do wycięcia gryfu. Nie mogę sobie poradzię z tym kawałkiem pracy. Mam umówionę wizytę do znajomego stolarza na poniedziałek.
Również nie mam frezarki... To zamawiam również na poniedziałek
Również nie mam frezarki... To zamawiam również na poniedziałek

POkaż co masz 

Skołczyłem rozetke. Jutro będę wklejał i rzeęšłbił ożebrowanie
Witek - fajna rozetka. Ale jełli chcesz, żeby to wyględało dobrze do kołca - powinieneł daę zewnętrzny oring. Taki pasek zamyka rozetkę. Dasz radę nacięę jeszcze kanalik na żyłki skrajne?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
ęšłĽyłki na kancie gitary będę. Tylko jeszcze nie wiem jaki kolor i z czego to powinienem zrobię.
A odnołnie rozetki, jak szeroki powinien byę ten kanalik? Myłlałem, żeby zostawię to tak jak jest. Nie widzę tej rozety z okręgiem jeszcze na zewnętrz.
Jełli jednak z to w jakim kolorze? Takim jak żyłki na kancie gitary?
A odnołnie rozetki, jak szeroki powinien byę ten kanalik? Myłlałem, żeby zostawię to tak jak jest. Nie widzę tej rozety z okręgiem jeszcze na zewnętrz.
Jełli jednak z to w jakim kolorze? Takim jak żyłki na kancie gitary?
kolor i szerokołę sam sobie dobierzesz pod swój gust. Chodzi mi o to, że lepiej rozetka wyględa jak jest zamknięta w okręgach. Czy widziałeł gDzieł rozetkę bez tych żyłek? Może są, ale czy na pewno dobrze to wyjdzie?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Rozumiem. Moje narzędzia nie pozwolę mi na wycięcie kanaliku mniejszego niż 3/4 mm. Czy to nie będzie za szerokie do tej rozety?
Będzie dobrze. Wykonaj pasek z obłogu (doszlifuj idealnie grubołę). Pooględaj w necie podobne rozetki i zobacz, że są zawsze w zasadzie otoczone żyłkę.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Ten wętek to jak telenowela