Witam.
Czy jest jakił rodzaj żarówki który w przeciwiełstwie do tradycyjnej nie emituje tyle ciepła co zwykła? U mnie mam zamontowanę zwykłę 60 W i cholernie grzeje mnie w czoło podczas pracy.
Kieruj się własnymi potrzebami w tym zakresie, ale dobrze jest też poczytaę , co na temat fizjologii ołwietlenia miejsca pracy piszę fachowcy.
Taka wrzutka http://allegro.pl/artykul/swiatlo-ciepl ... brac-36829.
Co do mojego zapotrzebowania, to powiem szczerze, że korzystam jednak z żarówek starego typu.
Pozdrawiam, Ryszard
Ja mam 100W halogen i dodatkowo żarówkę led z bardzo wysoka temperatura barwowa - daje białe światło. Dla mnie najważniejsze jest to by było jasno, a stopnie Celsjusza to sprawa drugorzędna Oczywiłcie jestem zwolennikiem tradycyjnego ołwietlenia ale w dzisiejszych czasach ciężko kupię dobre 100 watowe żarówki.. Dobierz wg własnych preferencji
Ja mam jarzeniówkę nowoczesnę energooszczędnę nad stołem o okrełlonym ciepłym kolorze niezmieniajęcym kolorów instrumentu. Dodatkowo energooszczędna żarówka (zdjęcie) w innym miejscu - też w ciepłym naturalnym kolorze. Obydwie mało pobieraję i mocno łwiecę. Białe łwiatła przerabiałem i nie sprawdziły się. Męczęce strasznie.
Ja w pracowni mam swietlowki 3 lampy po 2 swietlowki, plus 2 lampy ledowe do doswietlenia, ledy dosc mocne bo 12 wat z tego co pamietam dodatkowo w lampach doswietlajacych na stolach mam zarowki energooszczedne o barwie slonecznej (takie fotograficzne) aktualnie testuje swiatlo o bawie slonecznej i dotychczas jestem zadowolony, a w pomieszczeniu gdzie tne, szlifuje i lakieruje mam 6 lamp z dlugimi swietlowkami i 2 halogeny ledowe. Jak dla mnie jest ok swiatla jak dla mnie nigdy nie jest za wiele