Budowa pierwszej gitary elektrycznej
Moderator: poco
Re: Budowa pierwszej gitary elektrycznej
Cholera szkoda, że nie wiedziałem o tym połlizgu:) no ale już wiem. Chyba uda mi się z tego wybrnęę. Wykręciłem tamte łruby i powoskowałem je. Faktycznie teraz jak w masło. Wczełniej delikatnie wycięgnęłem gryf bo łruba nie była daleko wkręcona. Z korpusu odcięłem wystajęcę łrubę. Przykręciłem ponownie gryf na 3 łrubach natomiast w miejscu tej pękniętej zaczęłem wiercię wiertłem do metalu o fi równym otworowi podkładki dzięki temu wiertło trzymało się równo. Wszystko po to żeby w pozostałołci łruby w korpusie zrobię wklęsłołę. To mi się udało. Jutro wezmę wiertło o fi równym łrubie i spróbuje nawiercię w tym samy miejscu. Jutro napiszę czy się udało
Zbliżam się ku kołcowi. Zamówiłem elektronikę. Wyfrezowałem w ten sposób bo chciałem zejłę jak najwięcej z wagi.
Podpowie mi ktoł co on teraz robi i po co mu woda?
https://youtu.be/DnQqsZ2fy2U?t=2m10s
Teraz próbuje wykołczyę gryf. Nałożyłem 2 warstwy bejcy i na razie 3 warstwy lakieru
https://youtu.be/DnQqsZ2fy2U?t=2m10s
Teraz próbuje wykołczyę gryf. Nałożyłem 2 warstwy bejcy i na razie 3 warstwy lakieru
Szlifowanie lakieru na mokro.
Poczytaj
Poczytaj
W lakiernictwie to się nazywa "matowane".
Moczenie papieru łciernego zapobiega jego szybkiemu zapychaniu pyłem ze szlifowania. Trzeba jednak uważaę by nie zamoczyę odsłoniętego drewna i ewentualnych otworów - w tych miejscach drewno zapewne spuchnie i może spowodowaę pękanie lakieru. Dlatego niektórzy nie używaję wody tylko innych płynów.
T.
T.
bardzo dziękuje za odpowiedzi. Będę poprawiał te moje malunki bo jednak zbyt dużo niedocięgnięę zrobiłem. Myłlałem, że zostawię z racji, że pierwsza gitara ale może uda się trochę poprawię.
Nowy członek rodziny pożera mi teraz cały czas dlatego Darku musisz uzbroię się w cierpliwołę... 

Nic Ci nie chce mówię, ale mój nowy członek rodziny ma już półtora roku i dalej gitara jest w fazie klejonki. Za to zbudowałem drewnianę chatę góralskę w ramach rozwoju rodziny 

Cierpie na brak czasu ale ostatnio znalazłem chwile. Korpusowi nadałem kształty a z gryfu zdarłem wczełniej pomalowany kolor. Będę malował jeszcze raz
Chciałbym nałożyę już lakier bez dodawania żadnego koloru. mam pytanie, czy otwory na wkręcanie pickguarda, string holdera trzeba zrobię przed lakierowaniem czy po? Widziałem jak robili na dwa sposoby
p.s nie miałem opcji edycji poprzedniego posta
Czełę,
Skołczyłem (no prawie). Jest jeszcze pare rzeczy, którymi się zajmę ale ogólnie gitara chodzi:) Jestem zajebiłcie zadowolony bo to pierwsza gitara!!! Z bliska Wam nie będę pokazywał
Dzięki za pomoc !
https://www.youtube.com/watch?v=mjYiJX7 ... e=youtu.be
Skołczyłem (no prawie). Jest jeszcze pare rzeczy, którymi się zajmę ale ogólnie gitara chodzi:) Jestem zajebiłcie zadowolony bo to pierwsza gitara!!! Z bliska Wam nie będę pokazywał

Jak patrzę na film to jakbym ja grał. mamy podobne style. Trochę ci nie stroi 

Z perspektywy czasu widzę, że trzeba dużo cierpliwołci a żeby robię dobre instrumenty potrzeba sporo wiedzy i umiejętnołci, które można nabyę tylko i wyłęcznie w praktyce. Dla mnie to była super zabawa i zabieram się teraz za kolejnę. Pierwszę rzeczę jakę zrobię to kupie porzędne szablony.
Co do strojenia to jestem i tak bardzo pozytywnie zaskoczony bioręc pod uwagę, że to pierwsza gitara. Progi są tylko wyrównane bez szlifów, jeszcze jej wogóle nie ustawiałem
Co do strojenia to jestem i tak bardzo pozytywnie zaskoczony bioręc pod uwagę, że to pierwsza gitara. Progi są tylko wyrównane bez szlifów, jeszcze jej wogóle nie ustawiałem