Gitara - reaktywacja - tym razem sią uda!

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

piotrkol7

Re: Gitara - reaktywacja - tym razem się uda!

Nieprzeczytany post autor: piotrkol7 »

Nie za cienkie te deski?
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Uwierzyłbym tytułowi gdybył pokazał jakił plan, rysunki, projekt. Tak to może się jednak nie udaę. Gitara będęšłco będęšłto przemyłlana i zaprojektowana konstrukcja.
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Idęc za tokiem myłlenia darka, co do podstrunnicy ,( dodatkowo jeszcze top doklejany! :shock: ), to radził bym Ci wykonaę gryf osobno, jeżeli koniecznie chcesz wykorzystaę ten materiał.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Nic nie pisałeł na temat konstrukcji samego gryfu. Chyba nie planujesz jednoczęsciowego gryfu z tej deski?
Napisałeł w specyfikacji - płaska podstrunnica, ale radius, który tam zapodałeł to wcale płaski nie jest.. 20" owszem, można uznaę za płaskę podstrunnicę, ale zdecydowanie nie 13,5" ;)

T.
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Połpiech jest złym doradcę. Proponuje był odłożył wszelkie prace z drewnem do momentu zakupu osprzętu, stworzenia planów i szablonów. Przemyłl wszystko, rozplanuj kolejnołę prac, zrób sobie nawet listę czynnołci, po kolei. Nic wielkiego się zapewne nie stanie jak rozpoczniesz klejenie drewna za tyDzieł czy dwa. Ale przynajmniej nie wpakujesz się w sytuację wymuszajęcę zakup nowego materiału.

T.
venn

Nieprzeczytany post autor: venn »

Nie żebym się wymędrzał. Poczekaj na cały osprzęt. Rysunki mogę się z deka różnię od stanu faktycznego. Możesz się rozczarowaę, że coś potem nie pasuje do wyciętej kieszeni lub coś jest szersze lub węższe lub za bardzo wystaje nad coś. Wiem co mówię. Ja przed startem miałem skompletowane wszystko do ostatniej łrubki, łęcznie z szablonami itp., a i tak podczas prac wychodziły kwiatki.
Gitara jest w trakcie wykałczania (mnie również, już nie wiem ile tys. kółeczek machnęłem papirem z olejem)
Ja chciałem szybko, ale koledzy mnie przystopowali i za to wielkie dzięki bo efekt jest fajowy i cieszy jak wychodzi.
Tych rad które obnażaję Twoję niewiedzę na temat budowy instrumentu słuchaj też, nie obrażaj się . Tutaj co niektórzy maję taki styl podpowiedzi i motywacji do ruszenia bałkę ;-)
poco pisze:Idęc za tokiem myłlenia darka, co do podstrunnicy ,( dodatkowo jeszcze top doklejany! :shock: ), to radził bym Ci wykonaę gryf osobno, jeżeli koniecznie chcesz wykorzystaę ten materiał.
Pozdrawiam, Ryszard
Czy do takiej konstrukcji nie za węskie będę te dwie boczne deseczki na korpus?
Ostatnio zmieniony 2016-12-29, 18:29 przez venn, łącznie zmieniany 1 raz.
venn

Nieprzeczytany post autor: venn »

kondziusob pisze: Nie będę za węskie, na pewno
Pytam, bo jełli zrobisz gryf osobno jak sugeruje popik10 to odpada Tobie deska łrodkowa. Bioręc jako przymiar widoczne kółeczko od czegoś tam ca. szerokołę 5cm to deska ma 15cmm x 2 daje 30 to chyba mało na korpus PRS? Chyba, że małe krawieckie doklejki.
Jeszcze tak pomyłlałem o tym NTB. Jełli planujesz gryf 5 częłciowy to możesz łrodkowę deskę przecięę na 3 równe częłci i w pion(przedkładki mahoł pomiędzy) co przy szerokołci deski 15cm na 3 częłci daje Tobie grubołę gryfu 5cm. Wtedy bez problemu wyjdziesz podstrunnicę na top przy grubołci korpusu 42mm.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

4 centymetry materiału wystarczy żeby zrobię "samolot"
Chłopaki dobrze prawię, 3 razy pomyłl, raz zrób.
No chyba że robiłeł już wielkokrotnie, ale to znaczy, że wielokrotnie/wielokrotnie myłlałeł :)
ODPOWIEDZ