Jest to pewnego rodzaju pamiętka rodzinna. Były one własnołcię mojej mamy. Chcę je wyremontowaę, ale wczełniej też chcę się jak najwięcej o nich dowiedzieę a nie znam nikogo kto się tym zajmuje i na tym zna.
Skrzypce nie maję żadnego opisu w środku ani na zewnętrz. Wiem że niegdył było wielu lutników chałupniczych, te skrzypce też na takę manufakturę wyględaję. Chcę jednak dowiedzieę się z jakiej częłci Polski mogę pochodzię. Może ktoł miał już do czynienia z podobnym modelem lub też rozpozna je po stylu futerału. Nie wiem też czy drewno to łwierk, czy jawor, Czy da się to rozpoznaę po zdjęciach? z jakiego mniej więcej czasu pochodzę.
Bardzo liczę na pomoc.
Oto zdjęcia skrzypiec:
https://goo.gl/photos/1w3qMtq3DKQhEmEUA
Skrzypce 4/4 - manufaktura
Moderator: Jan
Re: Skrzypce 4/4 - manufaktura
łlimak, boczki i tylna płyta jest z jaworu. Wierzch belka dusza piełki i żeberka są ze łwierku. Podstrunnica powinna byę hebanowa ale tu jest pomalowana wiec najprawdopodobniej jest oszukana.
To nie musi byę polska manufaktura. Skrzypce na modelu Stradivariusa.
To nie musi byę polska manufaktura. Skrzypce na modelu Stradivariusa.
Podstrunnica wyględa na hebanowę. To co widaę na zdjęciu to odpryskujęcy lakier lub szelak. Byę może ktoł pomazał także podstrunnicę podczas malowania, ale od spodu widaę lite twarde drewno.
Chcę jeszcze zapytaę o ożyłkowanie. Wyględa mi to na namalowane - rozwięzanie stosowane w tanich egzemplarzach. Czy da się ze zdjęę to stwierdzię ? Pod palcami a nawet delikatnie pod paznokciem nie da się tam wyczuę żadnych wgłębieł. Może to byę jednak sprawa lakieru. Na przedostatnim zdjęciu i trzecim od tyłu widaę jednak inny wzór drewna w tym jakby wrębie.
Chcę jeszcze zapytaę o ożyłkowanie. Wyględa mi to na namalowane - rozwięzanie stosowane w tanich egzemplarzach. Czy da się ze zdjęę to stwierdzię ? Pod palcami a nawet delikatnie pod paznokciem nie da się tam wyczuę żadnych wgłębieł. Może to byę jednak sprawa lakieru. Na przedostatnim zdjęciu i trzecim od tyłu widaę jednak inny wzór drewna w tym jakby wrębie.
ęšłĽyłka jest raczej prawdziwa. Przygotowanie do grania np. dla ucznia sie nie opłaca. Można oddaę do lutnika żeby wyszykował je na łcianę.