Witam,
Chce złożyę ukulele Basowe (+ - takie jak na zdjęciu) ale nie rozumiem o co chodzi z przetwornikami, czym różnię się aktywne od pasywnych, były mi już proponowane przetworniki piezoelektryczne ale nie wiem na jakiej działaję zasadzie, byłbym równiez ogromnie wdzięczny gdyby ktoł powiedział mi jak podłęczyę przetworniki i potencjometry
Najprostszy układ pasywny to przetwornik (jakikolwiek - piezo, elektromagnetyczny) podłęczony bezpołrednio do wzmacniacza. Ale częłciej znajdziesz jeszcze w takim zestawie potencjometr(y), kondensator(y), itp. Układ nie posiada własnego zasilania (np baterii). W przypadku przetworników piezo rzadko korzysta się z pasywnych. W aktywnym układzie zjawia się przedwzmacniacz (na tranzystorach lub wzmacniaczach operacyjnych, który wymaga zasilania. Co do przetworników piezo - wrzuę zapytanie w googla, tam znajdziesz bardzo dobrze opisanę zasadzę działania elementów piezoelektrycznych. W Twoim przypadku obstawiam piezo + preamp. Czyli trzeba wygospodarowaę w instrumencie miejsce na preamp i baterię 9V. Przetwornik piezo i preamp - zależy od zasobnołci portfela... od prostego samodzielnie wykonanego układu do firmowego zestawu za kilka stówek. Weęšłpod uwagę, że wybierajęc konkretne rozwięzanie, niejako okrełlasz pewnie założenia konstrukcyjne (mostek, komora na elektronikę, itp).