Ukulele koncert klon-grusza-łwierk

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

simone

Ukulele koncert klon-grusza-łwierk

Nieprzeczytany post autor: simone »

Czełę,
chciałbym przedstawię wam moje nowe Dzieło: gruszowe ukulele koncertowe. Cięgle jest parę niedocięgnięę, ale jest lepiej niż ostatnio :-)

tył i boki: grusza
gryf: klon
płyta wierzchnia: łwierk
podstrunnica i mostek: wenge
binding i rozeta: klon, klon falisty, wenge, grusza (to tylko w rozecie)
markery na podstrunnicy: turkus
progi: sintoms 2mm
klucze: Framus
siodełka: róg
obelkowanie: łwierk
lakier: politura (miał byę wysoki połysk, ale wyszedł tylko częłciowo tak jak chciałem, jakieł porady? :-) )
DSCN1523.JPG
DSCN1530.JPG
DSCN1532.JPG
DSCN1533.JPG
DSCN1546.JPG
DSCN1539.JPG
DSCN1540.JPG
Szymon

"łatwiej kijek ocienkoszyę niż go potem pogrubasię"
poco
Moderator

Re: Ukulele koncert klon-grusza-łwierk

Nieprzeczytany post autor: poco »

No kolego, super, ale ..., jak zwykle musi byę i o to chodzi, bo koleżełskie. :-D
Dotyczy tylko detali. I po kolei, pierwsze primo, to sprawa tego znanego symbolu jin i jang, a detalicznie jego formy graficznej, która moim zdaniem powinna byę wpisana w koło, bo to jest ważny element filozofii z której się wywodzi; drugie primo, przynajmniej na zdjęciach tak widaę, to taka nieregularna linia obrysu topu na tle żyłkowania, jakby dziadziuł siekierkę wyrównywał. ;-) :-D - motto jednego z naszych kolegów forumowych.
Podpowiedz nam , kolego, co skłoniło Cie do użycia rogu na siodełko, bo powiem szczerze, mało kto (?) stosuje ten materiał. Podobno , to nie to samo, co kołę w zastosowaniu do instrumentu.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
simone

1. Kształt na główce to moja luęšłna interpretacja symbolu jing jang nawięzujęca do kształtu kostki gitarowej i inicjału mojego imienia (stylizowane "S" z miedzianego drutu).
2. Tutaj masz rację, nie wyszło mi to za dobrze. Robiłem binding pierwszy raz, a kanał wycinałem ręcznie, dłutkiem. Jak ktoł wie jak przerobię dużę frezarkę górnowrzecionowę tak by nadawała się do zrobienia kanału przy mocno wysklepionych plecach to byłbym wdzięczny za info. :-)
3. Dlatego, że go miałem ;-) Będę wkrótce wymieniał siodełka z plastiku na kołę w moim tanim klasyku. Jak będzie zauważalna poprawa w brzmieniu to pomyłlę nad wymianę rogu na kołę. Na razie brzmi ładnie - porównywalnie do sklepowych ukulele z wyższej półki, więc nie widzę powodu do zmian :-)

Dzięki za opinię i konstruktywnę krytykę :-)
Szymon

michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

Jak ktoł wie jak przerobię dużę frezarkę górnowrzecionowę tak by nadawała się do zrobienia kanału przy mocno wysklepionych plecach to byłbym wdzięczny za info.
Wzięę małę szlifierke typu dremelek i jechaę ręcznie, używajęc nakręconej przystawki z bocznym kółeczkiem, dzięki której trzymamy dystans od brzegu płyty i prostopadłołę do powierzchni płyty.

Niemce sprzedaję o takie:

https://www.dictum.com/en/musical-instr ... 98_1_12_12

Na http://www.aliexpress.com chiłczycy sprzedaję swoje wersje, podobne, po 30 dolarów sztuka. ( Wpisaę "purfling tools" )
:-)

DUęšłĽA górnowrzecionowa chyba nie da tu rady.
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
simone

Dzięki :-) Jak będę robił następny instrument to sobie takie sprawię.
Szymon

Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Mnie się podoba :-) ładny kształt główki a znak mi kojarzy się z kostkę do gitary wpisanę w stary chiłski symbol co ma wbrew pozorom bardzo sensowny wymiar dla gitarzysty. Krytyki się nie podejmę bo to co ty już zrobiłeł ja mam dopiero przed sobę (budowa Ukulele - także concerto)
Pozdrawiam Janek
simone

Dzięki i powodzenia przy budowie :-)
Szymon

Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Super - wielkie gratulacje! Na pewno kupa radochy:)

Bardzo ładny wizualnie dobór drewna. Szelak nadał pięknego vintydżowego stylu. Bardzo fajna rozetka. Logo oryginalne - ale zrób następnym razem mniejsze w stosunku do główki.

Nad czym możesz pracowaę? Nad krzywiznami. Dobrze jest, gdy na krzywych nie widaę załomów ale to można osięgnęę tylko i wyłęcznie stabilizujęc boczki w formie na całej długołci. Musisz je włożyęna kilka dni po gięciu w dyby. Drewno wówczas się ułoży do kształtu. Inaczej zawsze będzie widaę miejsca doginania na grzałce.
Zrób następnym razem większę/smuklejszę główkę. Pilnuj symetrii.

Plusy przysłaniaję minusy - jest super, ale ma byę następne ukulele, idęšłza ciosem:)
pozdrowienia
Piotr
simone

Dzięki Piotrze za radę. Na razie planuję budowę akustyka, ale nie wykluczone, że w międzyczasie powstanie kolejne ukulele :-)
Szymon

popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Bliki ukladaja sie tak jakby w osi płyta byla niżej. Ale generalnie pro.
Gratulacje
simone

Wiem ;-)
1. Pierwszy raz robiłem binding poza tym całkowicie ręcznie.
2. Nie polecam wenge do robienia bindingu. łamie się, rozszszepia, wbija drzazgi, niezbyt chętnie się klei - ogólnie paskudne drewno do takiej roboty ;-)
Szymon

popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Bliki to nic innego jak odbicia łwiatła.
coś jeszcze wytłumaczyę? 😃
ODPOWIEDZ