Moje skrzypce S SOIL 1714 fotorelacja z budowy
Moderator: poco
Moje skrzypce S SOIL 1714 fotorelacja z budowy
Mało sie dzieje na forum więc będę wrzucał po parę zdjęę na post. Jełli sie tak uda i ktoł coś czasem napisze. Trudno byłoby też wrzucię 120 zdjęę na raz.
Ostatnio zmieniony 2019-03-19, 20:28 przez Paramonov, łącznie zmieniany 7 razy.
Re: Moje skrzypce S SOIL 1714 fotorelacja z budowy
Tak robię w pracy skrzypce. Te są całkiem moje i nikt nie mógłby powiedzieę że potrzebuje jakiejł pomocy w ich budowie.
Ostatnio zmieniony 2019-02-07, 18:55 przez Paramonov, łącznie zmieniany 2 razy.
Pasję jest, ale może czesaczem mniejsze chęci żeby po pracy iłę robię akurat skrzypce. Może dlatego trwało to 18 miesięcy. Czasem większa frajdę daje zrobienie czegoś metalowego np. taki łcisk.
Ostatnio zmieniony 2019-02-07, 19:00 przez Paramonov, łącznie zmieniany 3 razy.
Co mozna powiedzieę. Pięknie 
Trzeba pytaę, mam jeszcze dużo zdjęę. Nie chce pisaę postu pod postem.
Ostatnio zmieniony 2019-02-07, 19:02 przez Paramonov, łącznie zmieniany 2 razy.
- Kanał pod żyłkę cięłeł ręcznie czy jakimł dremelkiem z przystawkę?Trzeba pytaę,
- Klocki narożne z jakiego drewna?
- ęšłĽyłka czarno-biało-czarna. Czy to jest fiber-klon-fiber czy klon-klon-klon (barwione), czy jeszcze co innego?

Jakie są, nie wiem jak zapytaę delikatnie, Twoje zestawy poględów na temat strojenia płyt?
Skrzypce â?? przyrzÄd do Ĺaskotania wnÄ
trza ucha za pomocÄ tarcia koĹskiego ogona o wnÄ
trznoĹci barana.
Pytanie moje dotyczy kształtu "efów".
Czy ich linia i poszczególne odległołci od płyty tych wewnętrznych kształtów, powierzchni, itd. są li tylko wyborem twórcy, czy jest kanon, który definiuje ich udział (geometria) w wybrzmiewaniu instrumentu.
Bo, że tak, to wiem, a raczej czuję, ale niuanse często decyduję o efekcie kołcowym.
Próbuję odniełę to zagadnienie do m.in. archtopów, które mnie interesuję.
Pozdrawiam, Ryszard
Czy ich linia i poszczególne odległołci od płyty tych wewnętrznych kształtów, powierzchni, itd. są li tylko wyborem twórcy, czy jest kanon, który definiuje ich udział (geometria) w wybrzmiewaniu instrumentu.
Bo, że tak, to wiem, a raczej czuję, ale niuanse często decyduję o efekcie kołcowym.
Próbuję odniełę to zagadnienie do m.in. archtopów, które mnie interesuję.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Uwielbiam patrzeę jak to się tworzy. I w myłlach widzę ciebie w tej kanciapie jak siedzisz i gładzisz tę płytę 

Też jestem ciekaw co Paramonov odpisze.poco pisze:Pytanie moje dotyczy kształtu "efów".
Natomiast w tym konkretnie przypadku to ja myłlę, że Paramonov dokonał wyboru rodzaju i położenia efów po prostu na etapie wyboru wzorca.
Jego skrzypce są wzorowane na "Stradivarius SOIL 1714" co oznacza równiez konkretne rozwięzanie dla efów.
Jeżeli chcesz robię archtopa nawięzujęcego wyględem do skrzypiec ze szkoły polskiej, to poszukaj informacji o efach z ostrym języczkiem (zamiast kwadratowego) bo są one charakterystyczne właśnie dla szkoły polskiej:

Ponadto w skrzypcach jest pewien wymóg techniczny niezwięzany bezpołredniu z dęšłwiękiem, tylko z mechanicznymi aspektami budowy instrumentu, który to wymóg jest nieistotny w gitarach archtop.
Przez efa musi/powinna przejłę dusza, bo przez efa się ję wkłada i wyjmuje, w którymł obszarze efa więc powinien byę przelot "technologiczny" na ok 6mm łrednicy (w skrzypcach 4/4)

Skrzypce â?? przyrzÄd do Ĺaskotania wnÄ
trza ucha za pomocÄ tarcia koĹskiego ogona o wnÄ
trznoĹci barana.
michqq ęšłĽyłka była frezowa na z dużego statywu, jest fibrowo jaworowa. Klocki są łwierkowe. Nie stroje płyt niby jaworowa na byę o ton niżej niż łwierk. My robimy odpowiednie grubołci, na koniec skraca sie płytę w rękach czy miękko sie przegina, i tyle jak wszystko jest dobrze zrobione to zabrzmi. Nie używam żadnych szablonów do kształtu sklepieł. Teraz zaczęłem skrzypce na formie Guarneriego.
poco Kształt efów jest odrysowany z szablonu efa tego modelu. Układ jest okrełlony wymiarami np. między górnymi oczkami powinno byę 42mm to jest wymiar podstawka a dolne oczka mniej więcej 12mm od krawędzi i poniżej lini przechodzęcej najniższe łuki żyłki w rożkach. Niestety nie mam zdjęcia tego rozrysowania. Można trochę pokombinowaę z pochyłem efów albo może z ich długołcię. Na pierwszy rzut oka efy są po to żeby dęšłwięk wydostał sie ze łrodka instrumentu. Długo tak myłlałem ale to jest według mnie w dużej częłci też po to żeby nacięta płyta wierzchnia w wzdłuż na środku pozwoliła przeniełę naprężenia podstawka na całę łwierkowę płytę. ęšłĽeby nie spotkały oporu który postawiły by łrodkowe boczki. Tylko żeby łwierkowa płyta mogła naprężyę sie cała, by drganie struny zostało przeniesione na poliki.
Piniu robiłem to w chacie w szopie nawet w minusowych temperaturach.
Dzięki że sie wam podoba.
łlimak
poco Kształt efów jest odrysowany z szablonu efa tego modelu. Układ jest okrełlony wymiarami np. między górnymi oczkami powinno byę 42mm to jest wymiar podstawka a dolne oczka mniej więcej 12mm od krawędzi i poniżej lini przechodzęcej najniższe łuki żyłki w rożkach. Niestety nie mam zdjęcia tego rozrysowania. Można trochę pokombinowaę z pochyłem efów albo może z ich długołcię. Na pierwszy rzut oka efy są po to żeby dęšłwięk wydostał sie ze łrodka instrumentu. Długo tak myłlałem ale to jest według mnie w dużej częłci też po to żeby nacięta płyta wierzchnia w wzdłuż na środku pozwoliła przeniełę naprężenia podstawka na całę łwierkowę płytę. ęšłĽeby nie spotkały oporu który postawiły by łrodkowe boczki. Tylko żeby łwierkowa płyta mogła naprężyę sie cała, by drganie struny zostało przeniesione na poliki.
Piniu robiłem to w chacie w szopie nawet w minusowych temperaturach.
Dzięki że sie wam podoba.
łlimak
Ostatnio zmieniony 2019-02-07, 19:06 przez Paramonov, łącznie zmieniany 2 razy.
Też lubię je oględaę. łlimak.
Ostatnio zmieniony 2019-02-07, 19:07 przez Paramonov, łącznie zmieniany 2 razy.
8 dłut żeby zrobię łlimaka? 
To tym bardziej podziwiam.Piniu robiłem to w chacie w szopie nawet w minusowych temperaturach.
ładna deska pod skrzypkami