parlor
Moderator: Jan
parlor
Przyszedł finał prac nad parlorem:)
Dziękuję wszystkim kolegom z forum za wsparcie, rady, długie dyskusje i wszelkę pomoc.
Gitara miała graę, a nie wyględaę i to mi się udało:) Brzmi pełnę gębę, ma bas, jest głołna, słychaę drewno. Walczyłem z płytami, żeby nie stłumię brzmienia, tył jest rzeęšłbiony bez żeber, top cienki (2.0-2.5 mm). Lakier spirytusowy cieniutki, reszta w oleju dułskim, delikatne warstewki.
Gitara stroi perfekcyjnie, dałem na laser nacięę łlady, piłka weszła w rowek i dokołczyła sloty. Gryf do najciełszych nie należy ale i ja nie mam najmniejszej łapki, jak dla mnie jest wygodny. Wrzucam kilka zdjęę do obejrzenia. Błędów nie uniknęłem, ale każdy zapamiętam na przyszłołę:)
Trochę szczegółów:
Model parlor wzorowany na Martinie.
Menzura 24'', wejłcie w pudło na 12-ym progu.
Boczki zmiennej wysokołci z klonu jaworu 2.5 mm.
Plecki jaworowe rzeęšłbione, sklepione, bez żeber, grubołę 2.0-2.5 mm.
Belki łwierkowe - skallopowane, płytka pod mostem wzmocniona padoukiem.
Top łwierkowy, rozeta z palisandru i klonu.
Podstrunnica cocobolo, zmienny radius 9/12'', marker boczny, olejek cytrynowy.
Ożyłkowanie z orzecha azjatyckiego.
Gryf z orzecha i palisandru/jesionu, stopa z palisandru z bielę. W środku dwa pręty węglowe i truss-rod.
Blok tylny z jesionu.
Wykończenie olej dułski i lakier spirytusowy.
Most - ovangkol, kołę.
Dziękuję wszystkim kolegom z forum za wsparcie, rady, długie dyskusje i wszelkę pomoc.
Gitara miała graę, a nie wyględaę i to mi się udało:) Brzmi pełnę gębę, ma bas, jest głołna, słychaę drewno. Walczyłem z płytami, żeby nie stłumię brzmienia, tył jest rzeęšłbiony bez żeber, top cienki (2.0-2.5 mm). Lakier spirytusowy cieniutki, reszta w oleju dułskim, delikatne warstewki.
Gitara stroi perfekcyjnie, dałem na laser nacięę łlady, piłka weszła w rowek i dokołczyła sloty. Gryf do najciełszych nie należy ale i ja nie mam najmniejszej łapki, jak dla mnie jest wygodny. Wrzucam kilka zdjęę do obejrzenia. Błędów nie uniknęłem, ale każdy zapamiętam na przyszłołę:)
Trochę szczegółów:
Model parlor wzorowany na Martinie.
Menzura 24'', wejłcie w pudło na 12-ym progu.
Boczki zmiennej wysokołci z klonu jaworu 2.5 mm.
Plecki jaworowe rzeęšłbione, sklepione, bez żeber, grubołę 2.0-2.5 mm.
Belki łwierkowe - skallopowane, płytka pod mostem wzmocniona padoukiem.
Top łwierkowy, rozeta z palisandru i klonu.
Podstrunnica cocobolo, zmienny radius 9/12'', marker boczny, olejek cytrynowy.
Ożyłkowanie z orzecha azjatyckiego.
Gryf z orzecha i palisandru/jesionu, stopa z palisandru z bielę. W środku dwa pręty węglowe i truss-rod.
Blok tylny z jesionu.
Wykończenie olej dułski i lakier spirytusowy.
Most - ovangkol, kołę.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Re: parlor
Tego wykołczenia się bałem 
Ale bardzo to fajnie się przedstawia.
Plamistołci nie udało sie uniknaę ale to chyba wynik wcierania bejc. Co kto lubi.
Generalnie bardzo ładna rzecz. I najważniejsze gra jak trzeba. Próbki jakieł będę?
Ale bardzo to fajnie się przedstawia.
Plamistołci nie udało sie uniknaę ale to chyba wynik wcierania bejc. Co kto lubi.
Generalnie bardzo ładna rzecz. I najważniejsze gra jak trzeba. Próbki jakieł będę?
Dzięki, z próbkami to jest tak, że trzeba to zrobię dobrze. Może uda mi się namówię jakiegoł kumpla co to umie zagraę i jeszcze ma możliwołę porzędnej rejestracji dęšłwięku. Spróbuję, ale niech się rozegra. Plamistołę miała byę;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
E tam Piotr weęšłno nagraj toż nie chodzi o technikę tylko brzmienie .Ps fajowa jest ,choę troche skromna wizualnie .
w
w
Gratulacje Piotrze, przede wszystkim za konsekwencję w realizacji tego co sobie założyłeł. Wyszła "rasowo" jeszcze trochę i będziesz musiał założyę kapelę bluegrass-owę
. Mandolina, gitara może jeszcze banjo, jakił skrzypek dołęczy trochę basu i heja, muzyka popłynie szerokim strumieniem
pozdrawiam,
Arek

pozdrawiam,
Arek
Dzięki Arku! Sam jestem ciekaw w jaki projekt mnie dalej zagna:)
Wrzucam link do nagrania gitarki. Proszę nie komentujcie muzyka - to nie ja gram, to mój przyjaciel:) Nagrane przez mikrofon SM57.
https://vimeo.com/257399152
Wrzucam link do nagrania gitarki. Proszę nie komentujcie muzyka - to nie ja gram, to mój przyjaciel:) Nagrane przez mikrofon SM57.
https://vimeo.com/257399152
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Co bym nie napisał, będzie truizmem.
Szacun kolego, to jedyne rozsądne , co mi przychodzi do głowy.
Więcej takich projektów !
Pozdrawiam, Ryszard
Szacun kolego, to jedyne rozsądne , co mi przychodzi do głowy.
Więcej takich projektów !
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Dziękuję za konstruktywnę opinię:) Jaki zachwyt, żal - że koniec roboty. Ale pomału przymierzam się do następnego projektu, a w między czasie powolutku i metodycznie mandolina F.
Ja się z kolei obawiałem tej metalicznołci/jadowitołci, tzn. żeby nie było jej w nadmiarze.
Prawdę jest, że całołę musi się poukładaę i stwardnieę. Szelak utwardza się nawet do roku, olej tez może potrzebowaę chwili.
Ja się z kolei obawiałem tej metalicznołci/jadowitołci, tzn. żeby nie było jej w nadmiarze.
Prawdę jest, że całołę musi się poukładaę i stwardnieę. Szelak utwardza się nawet do roku, olej tez może potrzebowaę chwili.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Ja się podpięłem do głołników w aucie i bardzo fajnie to brzmi.Podoba mi sie. Też spodziewałem sie więcej góry. Gratulacje 
Darek przygaduje innym a sam na i solerę i formy. A tu gotowce chce przygarniaę
Darek przygaduje innym a sam na i solerę i formy. A tu gotowce chce przygarniaę