Kilka moich ostatnich robótek
Moderator: Jan
Re: Kilka moich ostatnich robótek
lakier na pewno będzie olejowy zastanawiam sie tylko nad odcieniem teraz jest moda na bręzy czerwienie i pomarałcze .Lubie udziwniaę swoje prace myłlałem nad rombami ale szyja była w paski to już tak zostało ale następna będzie w romby heban kołę .Spodobały mi sie te instrumenty i już mam plany na następne 

Owszem Darek trochę technik trzeba znaę .teraz kolejnołę działał była po mojemu ,zmieniłem też sposób łciskania listków ,wszystko oczywiłcie jest kostnym klejone to ma swoje plusy .darek pisze:Podziwiam cierpliwołę bo to wiele godzin dokładnej pracy.
A i kilka trików też trzeba znaę żeby wszystko pasowało...
Piękne instrumenty
ww
Najlepsze jest to, że na próżno szukaę tych technik w krajowej literaturze - ale jak widaę można. Oby jak najwięcej takich Dzieł na naszym "lutniczym" forum. Biję pokłony!
pozdrowienia
Piotr
Piotr
To może czas dla wojtka by spróbowaę pisarstwa?na próżno szukaę tych technik w krajowej literaturze
Spłodzię syna, zbudowaę dom, zasadzię drzewo, napisaę księżkę...
Skrzypce â?? przyrzÄd do Ĺaskotania wnÄ
trza ucha za pomocÄ tarcia koĹskiego ogona o wnÄ
trznoĹci barana.
Tak dobrze to chyba nie będzie
Ale za to wiemy do kogo się ułmiechnęę jakby chęę na takie baroki i renesanse naszła 
Wojtek - a płyta będzie impregnowana tak delikatnie jak ostatnio?
Lampy UV na pokładzie już są? A czy niejaki A..on już wie, ze powstaję takie lutnie?

Lampy UV na pokładzie już są? A czy niejaki A..on już wie, ze powstaję takie lutnie?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
to mi już tylko księżka została ale ja pisaę ładnie nie umiem echmichqq pisze:To może czas dla wojtka by spróbowaę pisarstwa?na próżno szukaę tych technik w krajowej literaturze
Spłodzię syna, zbudowaę dom, zasadzię drzewo, napisaę księżkę...
Tak Piotr techniki zostaję te same a płytowa w stu procentach .wie wiePiotrCh pisze:Tak dobrze to chyba nie będzieAle za to wiemy do kogo się ułmiechnęę jakby chęę na takie baroki i renesanse naszła

ww
No to dobrze, że wie:)
A mnie zachęciły te zdjęcia i dził zaczęłem kolejny projekt (trzeci w toku) - archtopowe ukulele hehe:) Rozcięłem materiał i mam na całe pudełko poza topem pięknisty jawor pręgowany
już plecki wycięte i będę rzeęšłbione Ale skołczę wszystkie bo zaczęę i nie skołczyę to wstyd 
Nie będę drężył spraw lutniowych w tym wętku bo to tylko prezentacja Dzieł - tu tylko gratuluję:) Ale jak kiedyś zorganizujesz fotorelację z budowy to będziemy debatowaę;)
A mnie zachęciły te zdjęcia i dził zaczęłem kolejny projekt (trzeci w toku) - archtopowe ukulele hehe:) Rozcięłem materiał i mam na całe pudełko poza topem pięknisty jawor pręgowany

Nie będę drężył spraw lutniowych w tym wętku bo to tylko prezentacja Dzieł - tu tylko gratuluję:) Ale jak kiedyś zorganizujesz fotorelację z budowy to będziemy debatowaę;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Pięknie wyględaję, choę jeszcze nie dokołczone.
Można posłuchaę jak gra jedna z nich
https://www.youtube.com/watch?v=Y_DcGSO ... e=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=Y_DcGSO ... e=youtu.be
Pięknie Anna gra. A lutnia - no cóż - profesjonalna, zawodowy instrument dla zawodowych muzyków. A może Pani by jeszcze w duecie zagrała jakił utwór?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Dawno nic nie wrzucałem ale dla pokazania theorbo jest pod wieloma podobnymi nazwami ale ta jest ok ,Menzury krótka 76 cm ,długa 151.
Długołę całkowita 172 cm ,waga ok 1,5 kg .Acha najważniejsze na planach Matteo Sealls 1500 którył rok nie pamiętam w tej chwili .
pozdrawiam
ww
Materiał skorupka palisander santos 1,2 tylni pasek ,żebra 1,5 .gryfy łwierkowe długi mam z bardzo starego łwierka decha miała podobno ponad 150 lat bardzo gęsty i mocny ,Czarne heban gabon 1 ,1,5 mm żyłki jasne z jawora falistego ,płyta łwierkowa 1,1 do 18 mm .Klej rybi i kostny wykończenie olej dułski po mojemu ,a płyta inne wykończenie 
pozdrawiam
ww

tak ale na razie mało czasu było żeby coś więcej pograę i ocenię mi ta się podoba bo jest głołniejsza niż poprzednia ale to może dzięki strunom