Bass - pierwszy projekt

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Bass - pierwszy projekt

Nieprzeczytany post autor: milocha »

Witajcie, chciałbym wam pokazaę projekt gitary basowej który rysuje już jakił czas.
Zawsze podobały mi się wizualnie gitary z multi scalę więc postanowiłem iż takę sobie wykonam :)
Do opracowania ułożenia progów na gryfie itp korzystałem ze strony http://www.ekips.org/tools/guitar/fretfind2d/ parametrami gryf zbliżony jest do Ibaneza SRFF 8000 https://muzyczny.pl/167270_Ibanez-SRFF- ... asowa.html
Pickup docelowo nie jest jeszcze umiejscowiony tam gdzie powinien byę, planuje zbadaę to gdzie ma byę dokładnie umiejscowiony jak już gitara będzie miła na sobie struny. Pickup będzie to prawdopodobnie https://bartolini.net/product/mm4cbc/

Materiały jakie planuje użyę, korpus - sosna, gryf - klon, podstrunnica - palisander
Mostek będzie to konstrukcja własna z mosiędzu, jest to typowy Badass przeprojektowany na kształt rębu - na szczęłcie mam kolegę który ma firmę wyposażonę we wszelkiego rodzaju frezarki numeryczne, CNC i inne i liczę na jego pomoc ;-)

Jeżeli ktoł by miał ochotę sprawdzię czy nie zrobiłem jakiegoł błędu już w fazie projektowej to będę wdzięczny :-) załęczam PDF

Pozdrawiam
ME-Bass.jpg
popik10

Re: Bass - pierwszy projekt

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Czym podyktowany był wybór sosny na korpus, jełli wolno zapytaę??
Jełli chcesz żeby ktoł na to zerknęł to podaj chociaż menzurę, rozstawy siodełek w mołcie i takie tam.
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Sosna dla tego że jest tania i jak projekt mi się uda to wykonam wtedy już nowy korpus z np olchy plus jakił fajnym obłóg na wierzch
Menzura to 34,5" dla struny E i 33,5" dla struny G. Rozstaw Strun na mostku jest to 57 mm, rozstaw na siodełku 31,6 mm, radius gryfu 9,5"
popik10

Jełli chcesz użyę sosny z marketu będęšłze składu to sobie daruj. Sę to z reguły będęšłodżywiczone, będęšłzbyt łwieże deski. Jełli trafi Ci się jakił kanał potrafi wylaę żywicę. Jełli masz dostęp do takiej kilkudziesięcioletniej popieram jak najbardziej.
Sosna żeby była ciekawym materiałem musi, powtarzam musi poleżeę i to długo, jak gatunki iglaste. To drewno musi skrystalizowaę.
Edit
Olcha nie jest taka znowu droga, myłl co robisz a będzie dobrze.
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Materiał będę zamawiaę tu http://sekowski.com.pl/dla-lutnikow Sosnę wycenili mi 140 zł podpytam się jeszcze o olchę. Sosna jak się trafi ładny kawałek to też może wyględaę ciekawie :-)
Projekt jeszcze poprawiam, troszkę z gryfem pomotałem ale już jestem na dobrej drodze ;-)
perials

Nieprzeczytany post autor: perials »

I za 140 zł. to ma byę tania sosna? A jaka to formatka? Bo ja za lipę 230x38x5cm ( na co najmniej 4 wiosła) zapłaciłem 80pln.
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

perials pisze: 2019-07-26, 12:46 I za 140 zł. to ma byę tania sosna? A jaka to formatka? Bo ja za lipę 230x38x5cm ( na co najmniej 4 wiosła) zapłaciłem 80pln.
Formatka na jeden korpus 2 szt 20x55x5 cm, to poproszę o namiary bo widzę że coś drogo mnie liczę ;-)

Poprawiony projekt w załęczniku i wizualizacja kolorystyczna
ME-Bass.jpg
popik10

Mam jesiona sezonowanego. Mogę odstępię 2 kawałki do klejenia. Jak był był zainteresowany to szczegóły na priv.
perials

Nieprzeczytany post autor: perials »

LEGRAND-WOOD. Fakt maję raczej wielkie kłody, ale cenowo wychodzi ciekawie.
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

perials pisze: 2019-07-26, 15:04 LEGRAND-WOOD. Fakt maję raczej wielkie kłody, ale cenowo wychodzi ciekawie.
Dziękuję za namiary, jak był kiedyś zmawiał to daj znaę, może skusze się na pół drzewa ;-)

Mam pytanie natury projektowej, jak jest lepiej ułożyę klucze na gryfie, tak jak idę struny w linii prostej od mostka przez siodełko do kluczy - różowa linia, czy równolegle do siebie tylko od siodełka - linia niebieska? Czy ma to jakieł duże znaczenie?
struny.jpg
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Ja się na basach nie znam, nie gram, nie robiłem, no może ciut przy gryfie do jazza - ale w 100% zgadzam się z opinię co do sosny - ze łwieżej bym nie robił - szkoda narzędzi, czasu i efektu, którego nie będzie. Jełli będziesz korpus cięł na cnc - to zrób z docelowego drewna. Nie wiem z jakiego, musisz rozeznaę się w klasyce tematu, co jak brzmi w basie.

Edit - ja głosuję za przedłużeniem strun przez siodełko do kluczy - jedna linia.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Dzięki za opinie, też myłlę że przedłużenie będzie lepsza opcja, nie jest też tak że idealnie na przedłużeniu strun da się zrobię ale to raptem około 0,7 mm struna będzie sklecaę do góry. Chciałbym też zachowaę równe rozłożenie kluczy w rzędzie.

Co do drewna na korpus to głownie widzi się olchę i jesion, czasami lipę. Ale jak dobrze pójdzie to może zrobię z jesionu. Będę raczej robię korpus "ręcznie" CNC tylko mostek wytnie :-)
Awatar użytkownika
PiotrCh

No wiadomo, że potem namotana struna schodzi z linii, ale możesz założyę, że każda struna na przedłużeniu wpada stycznie na trzpieł kołka. Oczywiłcie jełli otwory maję byę w równych odstępach - to na siodełku musi byę równy osiowo rozstaw strun.

basy tez widzi się w egzotycznych gatunkach.

edit:

ups - zapomniałem o zbieżnołci strun:)
pozdrowienia
Piotr
popik10

Ja też bym robił tak jak radzi Piotr.

Ale hmmm jeszcze jedna uwaga. Nie wiem ile masz lat i czy lubisz graę na stojęco. Ale można też zrobię komory ulżeniowe. Tylko to się więże z większę ilołcię pracy no i jakęł doklejkę. Z przodu będęšłtyłu.

Edyta.
Odgapił 😁 mostek będzie robił👍
Hmmm w sumie ja też😉 pierwszy był kossimon.
Ale podrzucę Ci pomysł.
Jak będziesz robił most. To pomyłl o dodaniu do niego piezo. Co prawda sam nie mam pomysłu jeszcze jak, ale też główkuje jak to zrobię.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Przemyłl jeszcze raz główkę. Wejłcie w szyjkę gryfu, te załomy, może byę problem z obrobieniem tych załomów. Z drugiej strony - gniazdo nie za płytkie? Czemu nie wpułcisz tego gryfu solidnie, na 5 wkrętów. Nie widzę też siodełka gryfu. Kolejna sprawa to odległołę skrajnych strun od krawędzi gryfu - nie za węsko to wszystko wyszło? Nie będę struny spadaę? Masz jakieł typowe wymiary - odległołci na których się wzorowałeł?
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ