Ukulele blueberry burst

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Ukulele blueberry burst

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Zero złołliwołci - ja przechodziłem przez to samo, też na poczętku nie widziałem kasztanów i kartofli w swoich pracach. To się rodzi z czasem, ale dobrze, jak ktoł pokaże palcem bo szybciej człowiek załapuje sedno. Podpowiem Ci - narysuj ołówkiem linię , która kołczy tylnę powierzchnię główki. Nie rób tego od ręki ale od szablonu. To może byę wyraęšłna krawędęšłna całej długołci, a może byę wyraęšłna (ostra) tylko na pewnej długołci od boków ku osi szyjki, różnie robię. Ale ta krawędęšłmusi byę zdefiniowana, a nie przypadkowa. Druga sprawa to stycznołę krzywych, łuki muszę się zmieniaę stycznie, nie może byę załomów - poza tymi zdefiniowanymi, które są ostrymi przejłciami powierzchni jednych w drugie. Opis zaczyna się gmatwaę więc starczy - ale połwięę czas na przemyłlenie tego. Przyda Ci się to również przy robieniu stopy gryfu.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
kossimon

Nieprzeczytany post autor: kossimon »

Byłem wczoraj w sklepie muzycznym i obejrzałem ze 30 gitar - 95% miało właśnie takie trójkętne zejłcie, ewentualnie z dodanę takę piętkę na zgięciu (ta piętka chyba trochę częłciej w basach spotykana). Pozostałe 5% to jakieł egzotyki. Przerobiłem przejłcie, chociaż dalej uważam, że to zabieg czysto estetyczny (zresztę całkiem ładny) Obrazek

Przejłcia do stopki są już do wyboru do koloru i nie widziałem jakichł dominujęcych tendencji - bardzo często niesymetryczne ze względu na dojłcie rękę do wysokich progów.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
PiotrCh

Pomału zaczyna to zbliżaę się do czegoś sensownego. Czy profil szyjki pomiędzy siodełkiem a 1 progiem jest już docelowy? Jełli nie to jak można ocenię przejłcie główki w szyjkę? Jełli tak - to dalej coś tam nie gra. Jak jest?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
kossimon

Tak, jest docelowy, nie widzę co by można jeszcze poprawię (może delikatnie jednę krawędęšłprzygładzię)
tutaj jak to wyględa w jakiejł ortedze albo czymł podobnym:
Obrazek

Chciałem wyfrezowaę (odchudzię) tył, ale nie bardzo jest miejsce:
Obrazek
chyba, że to po lewej i za strunocięgiem.

Awatar użytkownika
PiotrCh

To co pokazałeł na przykładzie ortegi nie należy do dziedziny lutniczego wykołczenia - choę i tak jest bardzo dobrze:)

Zwróę uwagę na linię klejenia - cała weszła w profil szyjki. U Ciebie wlazła na przejłcie i masz uskoki, a nie parabolę - jak to wyględa? Czemu nie zadbasz o symetrię główki i krawędzi - zwłaszcza w strefie przejłcia? Jaki profil ma szyjka tuż za przejłciem? Na moje oko jakił niezdefiniowany. Tuż za linię siodełka powinien zaczęę się profil gryfu. Masz uskoki w łęczeniu padouka. Natnij to nożykiem precyzyjnym i połęcz linię szpachlujęc czerwonym pyłem. Chirurgiczna robota, ale zniweluje niedokładnołę łęczenia.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
kossimon

Jest trójkętne zejłcie, jest symetria, jest owal na łęczeniu, jest profil przekroju dla 1 progu.
Niestety jest też delikatny schodek na łęczeniu z klonem - tak około 0.1mm.
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrCh

Ok. To ostatnie zdjęcie można by uznaę - że pokazuje stan/pozycję wyjłciowę do tego, żeby zrobię z tego główkę ukulele, a nie kołlawego kartofla. Jesteł gotowy? Jak nie, nie czytaj dalej, jak tak to poradziłbym następujęce kroki:

1) krawędzie.
Paski padouk-heban-padouk wyznaczaję oł symetrii.
Potrzebny będzie krzywik - takie ucho do krełlenia krzywych:)
Z lewej strony narysuj od krzywika ołówkiem 0.3 krawędęšłgłówki - tę długę. Dlaczego z lewej? Bo z lewej masz mniej klonu niż z prawej. Oznacz na krzywiku zakres krzywej od-do bo musisz przeniełę tę samę na prawę stronę. ęšłĽeby z prawej strony było symetrycznie - przenieł cyrklem poczętek i koniec krzywej z lewej małki na prawę i połęcz od krzywika w tym samym zakresie. Będziesz miał narysowane symetrycznie długie krawędzie, do tych kreseczek będziesz szlifował. To samo trzeba zrobię na krótkich krawędziach schodzęcych się do szyjki.

2) wyokręglenia i płaszczyzny

Popracuj nad płaszczyznę tyłu główki, niech dojdzie do łcianek bocznych na ostro, zafazujesz na koniec.
Dopiełę profil szyjki na pierwszym progu, bo od tego pojedziesz dalej ku stopie oraz do tego wypracujesz wejłcie w główkę.

3) Szlifowanie.
Szlifuj dobrym papierem łciernym gradację 240. Poszukaj Indasy. Papier na twardych klockach i wałkach, nie na miękkich. Wiem, że trudniej, ale tylko tak uzyskasz efekt. Oględaj efekt swojej pracy w ciemnym pomieszczeniu przy ostrym łwietle ale nie od razu po szlifowaniu tylko po jakimł czasie. Oględaj tak długo, aż znajdziesz coś do poprawy. Połwięę czas, 10 minut spokojnego oględania i szukania bułek to może byę punkt wyjłcia.

Pokaż nam główkę lutniczę, dopieszczonę, idealnę :D:D:D Wszyscy są głodni tego - ku zachęcie :D Robisz ukulele córci? Zrób to najpiękniej jak się da, żeby nikt jej nie powiedział, że jest kołlawe;)
pozdrowienia
Piotr
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

A główkę nie jest aby asymetryczna?
Awatar użytkownika
kossimon

popik: Tak, główka jest delikatnie asymetryczna i tak ma byę.

Piotrek: ale męczysz :) Tak, wiem, że to doping, ale bez przesady :)
Nie liczęc pierwszego kroku resztę realizuję. Klonu jest po równo - to złudzenie optyczne. Papieru tej firmy poszukam. Krawędęšłgłówki chciałem zaostrzyę po przyklejeniu nakładki. Jestem pewien, że nikt nie nazwie tego kartoflem (No może poza kilkoma purystami ;) )

Awatar użytkownika
PiotrCh

:) Nie ma przymusu - zrobisz jak zechcesz, mogłeł się już dawno zatrzymaę, ale przeczytałeł i te słowa będę wiercię Ci dziurę z tyłu głowy. Może zrealizujesz tylko pierwszy, a może 2 i 3 również - sam zobaczysz. Z lutnictwem jest jak z muzykę. Na poczętku rozróżnia się dwa stany - gra/ nie gra, a potem słyszy się więcej i więcej:) Już więcej nie piszę - poczekam na efekt pracy. Powiem w tajemnicy, że uczęc się przy dwóch łwietnych lutnikach prosiłem, żeby mi pokazali palcem czemu jest kulfon bo nie widziałem. W pewnym momencie już ciężko palcem pokazaę - ale mówili - kulfon, szlifuj dalej :D:D Po jakimł czasie kulfon się objawiał i człowiek się dziwił, że wczełniej nie widział. Nie mów złudzenie optyczne - to nie fatamorgana - główka jest kołlawa i symetrii w niej jeszcze nie ma - ale będzie prawda?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
kossimon

Jest od krzywika.
Jak dalej będę szlifował to zaraz będę musiał nowy gryf robię ...
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrCh

Coraz lepiej:) Jeszcze jesteł w fazie, że bułki można palcem pokazaę, ale niebawem z niej wyjdziesz:)
Klonu z prawej strony jest więcej niż z lewej (prawa i lewa na zdjęciu) i łuki są inne. Spróbuj narysowaę prostopadłe do hebanowego paska i względem osi symetrii przeniełę kilka punktów cyrklem z lewa na prawo. Tylko tak wstawisz ten łuk symetrycznie nie majęc szablonu. Lewy łuk jest referencyjny, a tymczasem prawy wyprowadziłeł ładniej - nie ma załomów tak jak lewy - widzisz te załomy na lewym łuku? Księżka na górze główki jest kanciata, jeszcze ję dopracujesz, aby uzyskaę symetrię oraz łuczki ala sinusoidy - gładkie dla oka? Dolne łuczki wchodzęce w szyjkę są na 98% dobrze - narysuj prostopadłę do osi symetrii w dzióbkach tych łuków (łęczenie z długimi łukami) i sprawdęšłczy są na tej samej wysokołci.

Na prawdę jesteł na dobrej drodze, żeby zrobię przyzwoitę główkę - klnij, wyzywaj - ale nie poddawaj się :) Zrobisz takę główkę, jakiej tu na forum dawno nie widzieli - w sensie jakołci wykonania - ale jak powiesz stop - to masz kartofla, żaden wstyd, kartofel to kartofel, chyba wszyscy tu kartofle zaliczyli poza niejakim Orfeo - on pierwszę gitarę zrobił tak jak trzeba, my się uczymy wychodzię z kartoflanki.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
kossimon

Nie bardzo rozumiem które miejsca miałeł na myłli w tym co napisałeł :) Natomiast wydaje mi się, że rozumiem kierunek:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

W mojej ocenie już nie ma kartofla czy innych warzyw, tylko są ładne, płynne przejłcia.

Ps. kunszt i dokładnołę Orfeo przegina, nie dojdę do takiego poziomu, chyba, że bym chciał na tym zarabiaę, to wtedy bym się porwał na zero kompromisów.

Awatar użytkownika
PiotrCh

Czy to znaczy, że już chcesz powiedzieę stop? Dlaczego? Jak chcesz mogę Ci dalej pokazaę co poprawiaę. Sam to zobaczysz za kilka dni - jak wolisz:) Główka jest niesymetryczna L~=P. Jak nawiercisz otwory i wstawisz klucze to wylezie to jak nie wiem co - bo będzie wyraęšłny punkt odniesienia. Teraz odniesieniem jest oł symetrii w środku hebanu, przecież lewy łuk jest inny niż prawy. Decyduj, kartoflanka czy ładny gryf - bo jesteł już blisko:)
Co do Orfeo - to zgadza się, ale nie wiesz o jakie niuanse on walczy, ja wiem - bo mu ciut pomagam w projektowaniu;) My mówimy o grubych obierkach:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
kossimon

Faktycznie lewy (ten najdłuższy łuk) jest węższy niż prawy - wyrównam prawy, chociaż wolałbym żeby były szersze oba.
A reszta (góra i zejłcie do szyjki) już ok ?

Ps. jadę na urlop tak że odpoczniecie ode mnie kilka dni :)

ODPOWIEDZ