Ekranowanie, pątla masy, brumienie
Moderator: poco
Narysowałem ten schemacik połpiesznie na potrzeby dyskusji na innym forum i wrzuciłem na przytaczanę stronę.rzech pisze:...a w ogole masz tu strone o ekranowaniu
http://www.gragitara.strefa.pl/index-ekran.htm ...
Sę ogólne, sprawdzone zasady prowadzenia mas analogowych układów elektronicznych opracowane znacznie póęšłniej niż powstały "standardy gitarowe" (w tamtym pionierskim okresie nikt sobie nie zawracał głowy takimi drobiazgami). Dził zasady te zna każdy konstruktor urzędzeł elektronicznych, elektronik-praktyk, podaję je wszystkie księżki i poradniki.
Jednę z podstawowych zasad jest oddzielenie w urzędzeniu masy "sygnałowej" (przewód zerowy pickupów, potencjometrów) od masy "ekranujęcej" (ekrany kabli, komory ekranujęce, obudowy potencjometrów) a ich połęczenie jedynie w jednym miejscu - w przypadku gitary najlepiej w samym gnieęšłdzie.
Należy pamiętaę, że masa sygnałowa jest masą prędowę (płynie w niej pręd od sygnału z przetworników), a masa ekranujęca jest masą potencjałowę - bezprędowę.
Oczywiłcie nie może byę pętli mas - element powinien byę podłęczony do masy tylko w jednym punkcie.
Schematy połęczeł przetworników i elektroniki gitar podawane przez ich producentów ignoruję te zasady i prawie zawsze masa sygnałowa jest połęczona z masą ekranujęcę (patrz połęczenia przy potencjometrach: przewód masy przetwornika połęczony jest z puszkę potencjometru). Bo tak to sobie wymyłlono na poczętku. A i najłatwiej. W okrełlonych warunkach wystarcza.
Prawidłowe połęczenia mas zapewniaję lepszy odstęp zakłóceł od sygnału użytecznego, co jest szczególnie istotne np. przy stosowaniu przesterów.
Pętla masy? Aria Po II
Witam,
Temat byę może wałkowany - może banalny.
Mam troszkę starawę już ciekawę gitarę Aria Pro II MA-25. układ HSS, 5-Way, Vol, Tune, Push-Pull (na Tune)
Pickupy - na nakładkach plastikowych sygnatura Aria Pro II - tyle wiadomo.
Problem mój w brumieniu - wzbudzaniu się na pojedynczych singlach - kiedy pracuję oba - jest ok, na HB również (wiadomo).
Wrzucę szybki szkic - może ktoł coś wypatrzy?
Przymierzam się do wyekranowania całołci (puszki).
Dodam, że zaznaczyłem miejsca gdzie użyto "żyły w ekranie".
Czy nie będzie tu kłopot w masie?
Temat byę może wałkowany - może banalny.
Mam troszkę starawę już ciekawę gitarę Aria Pro II MA-25. układ HSS, 5-Way, Vol, Tune, Push-Pull (na Tune)
Pickupy - na nakładkach plastikowych sygnatura Aria Pro II - tyle wiadomo.
Problem mój w brumieniu - wzbudzaniu się na pojedynczych singlach - kiedy pracuję oba - jest ok, na HB również (wiadomo).
Wrzucę szybki szkic - może ktoł coś wypatrzy?
Przymierzam się do wyekranowania całołci (puszki).
Dodam, że zaznaczyłem miejsca gdzie użyto "żyły w ekranie".
Czy nie będzie tu kłopot w masie?
Mam nadzieję, że nic nie pokręcę, jakby co koledzy poprawcie 
Zachowanie układu jest jak najbardziej poprawne. Każdy singiel będzie "brumił". A to że w parze cichnę, wynika z tego, że szumy jednego znoszę szumy drugiego i się zeruję, powodujęc efekt znany z przystawek HB.
Ekranowanie w około singli powinno nieco pomóc.

Zachowanie układu jest jak najbardziej poprawne. Każdy singiel będzie "brumił". A to że w parze cichnę, wynika z tego, że szumy jednego znoszę szumy drugiego i się zeruję, powodujęc efekt znany z przystawek HB.
Ekranowanie w około singli powinno nieco pomóc.
Re: Ekranowanie, pętla masy, brumienie
Podepnę sie pod wętek, bom już zgłupiał i nie wiem, gdzie szukaę przyczyn problemu.
Sa dwie gitary typu strat: nazwijmy je J i C (jasna i ciemna). Każda ma swoję płytkę (pickguarda) z przetwornikami: nazwijmy je pJ i pC.
Na gitarze C mam wyraęšłny szum, który znaczęco maleje, kiedy dotknę palcem strun/mostka/obudowy gniazda jack. Szum ten jest nawet na pozycjach 2 i 4 przełęcznika (gdzie powinno byę cicho, bo wszak single połaczone są podwójnie). Zjawisko to dotyczy gitary C i z pickguardem pC i pJ (podmieniam całe pickguardy) - więc raczej to nie pickguard stanowi problem.
Na J tego szumu nie ma. Jest oczwiłcie brum na pozycji 1 3 5, natomiast ten brum NIE maleje po dotknięciu strun/mostu/gniazda. Na pozycjach 2 i 4 cichutko - czyli wszystko cacy, jak byę powinno. Jest tak i dla pJ i pC. - co utwierdza mnie w przekonaniu, że pickugardy są ok, a problem tkwi w gitarze C, gDzieł w jej "reszcie"
Na gitarze C przelutowałem kabel, który idzie od punktu masy na obudowie potka Volume do mostu. Wszystkie masy na obu pickguardach schodzę się na tym potku. Co mogę jeszcze przelutowaę? Kabel od potka volume do gniazda Jack?
Przczyłciłem delikatnie mostek w punktach styku wózek/struna (żeby był lepszy kontakt elektryczny między strunę a mostkiem).
Różnice? Gitara J ma dodatkowo wyekranowanę całę komorę (w tym takżę pod pickami) miedzię (blacha plus folia), ekran ten jest umasiony w pukcie masy na obudowie potka.
Czy fakt istnienia tego ekranu może AęšłĽ tak wpływaę na problem masy i szumienia znikajęcego dopiero po dotknięciu strun? Gitara C jest dołę droga i nie chciabym w niej grzebaę aż tak, żeby wsadzaę doł pełne ekranowanie. Zrobię to ewentualnie, jeżeli nie będzie już żadnych innych patentów czy potencjalnych rozwięzał.
A zatem - czy jeszcze mogę coś przedsięwzięę (prócz ekranowania komory)?
Pozdrawiam
L.
Sa dwie gitary typu strat: nazwijmy je J i C (jasna i ciemna). Każda ma swoję płytkę (pickguarda) z przetwornikami: nazwijmy je pJ i pC.
Na gitarze C mam wyraęšłny szum, który znaczęco maleje, kiedy dotknę palcem strun/mostka/obudowy gniazda jack. Szum ten jest nawet na pozycjach 2 i 4 przełęcznika (gdzie powinno byę cicho, bo wszak single połaczone są podwójnie). Zjawisko to dotyczy gitary C i z pickguardem pC i pJ (podmieniam całe pickguardy) - więc raczej to nie pickguard stanowi problem.
Na J tego szumu nie ma. Jest oczwiłcie brum na pozycji 1 3 5, natomiast ten brum NIE maleje po dotknięciu strun/mostu/gniazda. Na pozycjach 2 i 4 cichutko - czyli wszystko cacy, jak byę powinno. Jest tak i dla pJ i pC. - co utwierdza mnie w przekonaniu, że pickugardy są ok, a problem tkwi w gitarze C, gDzieł w jej "reszcie"

Na gitarze C przelutowałem kabel, który idzie od punktu masy na obudowie potka Volume do mostu. Wszystkie masy na obu pickguardach schodzę się na tym potku. Co mogę jeszcze przelutowaę? Kabel od potka volume do gniazda Jack?
Przczyłciłem delikatnie mostek w punktach styku wózek/struna (żeby był lepszy kontakt elektryczny między strunę a mostkiem).
Różnice? Gitara J ma dodatkowo wyekranowanę całę komorę (w tym takżę pod pickami) miedzię (blacha plus folia), ekran ten jest umasiony w pukcie masy na obudowie potka.
Czy fakt istnienia tego ekranu może AęšłĽ tak wpływaę na problem masy i szumienia znikajęcego dopiero po dotknięciu strun? Gitara C jest dołę droga i nie chciabym w niej grzebaę aż tak, żeby wsadzaę doł pełne ekranowanie. Zrobię to ewentualnie, jeżeli nie będzie już żadnych innych patentów czy potencjalnych rozwięzał.
A zatem - czy jeszcze mogę coś przedsięwzięę (prócz ekranowania komory)?
Pozdrawiam
L.
Ostatnio zmieniony 2019-11-04, 12:35 przez lecchu, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Ekranowanie, pętla masy, brumienie
Update:
Przełożyłem na chwilę do gitary C wszystko co się dało przelutowaę z gitary J (pJ, gniazdo Jack z metalowę obudowę, kable), wyekranowałem też na chwilę komory gitary C przy pomocy folii aluminowej (i podlutowałem ekran do wspólnego punktu masy na obudowie potka volume).
Nic to nie dało.
W gitarze J ekranowanie jest solidniejsze - na dnie komór grubsza blacha miedziana, na bokach klejęca tałma miedziana. Ale to już ostatnia różnica. Czy jest aż tak istotna (między ekranowaniem miedzię a folię aluminowę)?
Nie mam pomysłów co dalej. Podpowie ktoł coś?
Po przywróceniu wszystkiego po eksperymentach gitara J ze swoim szpejem nadal cichutka, a gitara C wcięż ma szum, który zminiejsza sie po dotknięciu strun.
Pzdr
L.
Przełożyłem na chwilę do gitary C wszystko co się dało przelutowaę z gitary J (pJ, gniazdo Jack z metalowę obudowę, kable), wyekranowałem też na chwilę komory gitary C przy pomocy folii aluminowej (i podlutowałem ekran do wspólnego punktu masy na obudowie potka volume).
Nic to nie dało.
W gitarze J ekranowanie jest solidniejsze - na dnie komór grubsza blacha miedziana, na bokach klejęca tałma miedziana. Ale to już ostatnia różnica. Czy jest aż tak istotna (między ekranowaniem miedzię a folię aluminowę)?
Nie mam pomysłów co dalej. Podpowie ktoł coś?
Po przywróceniu wszystkiego po eksperymentach gitara J ze swoim szpejem nadal cichutka, a gitara C wcięż ma szum, który zminiejsza sie po dotknięciu strun.
Pzdr
L.