Przyrząd do frezowania połączenia gryfu z pudłem
Moderator: poco
- Mirek Sadowski
Re: Przyrzęd do frezowania połęczenia gryfu z pudłem
Na ostatnim zdjęciu widaę nakrętkę do regulacji , z drugiej strony jest nakrętka kontrujęca, dla jednego typu gitary (ta sama menzura, wysokołę mostka, progu i podstrunnicy ) nie ma powodu tego przestawiaę.
Jeszcze tylko jedno pytanie, jakę masz łrednicę pierłcienia kopiujęcego?
Czy to może 16 mm?
Czy to może 16 mm?
- Mirek Sadowski
Tak 16mm, frezuję frezem 12,7.
Pierłcieł dorabiałem bo kitowy miał wewnętrznę łrednicę 12mm, a był wprasowany chyba, roztoczenie było ryzykowne.
Pierłcieł dorabiałem bo kitowy miał wewnętrznę łrednicę 12mm, a był wprasowany chyba, roztoczenie było ryzykowne.
Ja właśnie robię sobie tulejkę 16 mm bo do mojej frezarki jest tylko wytłoczka 30 mm.
Możesz pokazaę zdjęcie jak zrobiłeł tulejkę?
Tak z ciekawołci
Możesz pokazaę zdjęcie jak zrobiłeł tulejkę?
Tak z ciekawołci

- Mirek Sadowski
- Mirek Sadowski
No i jak widzisz jest niższa bo nie może wystawaę spod plexi 5mm przy frezowaniu gryfu. Wprawdzie można go odsunęę od plexi ale ja przykręcam na wkręt koniec węskiej częłci wzornika do gryfu (sztywnołę).
W całołci toczona?
Ja wytnę koło laserem i wspawam tulejkę. Taki mam pomysł. Zobaczymy co wyjdzie. Mój pierłcieł ten mocujęcy ma 88 mm
Ja wytnę koło laserem i wspawam tulejkę. Taki mam pomysł. Zobaczymy co wyjdzie. Mój pierłcieł ten mocujęcy ma 88 mm
- Mirek Sadowski
Toczona, "tulejka" gruba na ok. 1mm, wysokołę 4,5mm tu nie ma wielkich sił najpierw chciałem zrobię ze sklejki i wkleię rurkę ale napatoczył się "zaprzyjaęšłniony" za 50PLN tokarz to uległem 

Z tę listewkę alu piękna sprawa zrozumiałem o co chodzi po chwili po przeanalizowaniu co potwierdziłeł w opisie więc zaskoczyłem na włałciwy trop
. ęšłĽycie stało się prostsze. Czyli znowu kolejne pomocne urzędzenie muszę zbudowaę ech Mirek wszystko przez Ciebie 
Pozdrawiam Janek
- Mirek Sadowski
Bardzo się cieszę , dla mnie to duża satysfakcja , że pomogłem czy zainspirowałem
pozdrawiam Mirek
pozdrawiam Mirek
Temat pierłcienia kopiujęcego już drzewiej kminiliłmy, ale powtarzanie jest ponoę drogę do doskonałołci.
łęczenie tulejki i tarczy można wykonaę przy pomocy cyny i topnika w postaci chlorku cynku (dla stali, mosiędzu, miedzi, bręzu).
Mam tylko jednę uwagę co do otworów mocujęcych tarczę do podstawy, a mianowicie, stożek w gnieęšłdzie wkręta jest tylko wtedy idealny, kiedy wszystkie elementy współpracujęce są idealnie centryczne. Stożek dodatkowo ustala je względem siebie i zapobiega przesuwaniu.
W rozwięzaniach profesjonalnych nie ma stożka, a jest powiększone, nawiercone walcowe gniazdo (większe od łba wkręta z łbem walcowym), tak, aby można było płytkę przesuwaę w dowolnym kierunku. Tu pokazuje festool https://www.google.com/imgres?imgurl=ht ... gBegQIARAw.
Już pisałem o tym stożku do centrowania wzajemnego pierłcienia i freza, który można wykonaę we własnym zakresie wykorzystujęc trzonek do dowolnego zaworu silnikowego o łrednicy 8 mm i toczony z w sumie dowolnego materiału stożek z otworem, w którym umiełcimy nasz trzon zaworu na wcisk. Precyzja stożka zależy od doświadczenia tokarza - chyba, że na CNC.
Tak na marginesie, to rury instalacyjne miedziane twarde maję łrednicę zewnętrznę 10,12,15,18,22, itd. mm i łciankę 1mm. Idealne na tulejki wlutowywane. Dlaczego wlutowywane, a dlatego, że zawsze można skorygowaę błęd kształtu.
Pozdrawiam, Ryszard

łęczenie tulejki i tarczy można wykonaę przy pomocy cyny i topnika w postaci chlorku cynku (dla stali, mosiędzu, miedzi, bręzu).
Mam tylko jednę uwagę co do otworów mocujęcych tarczę do podstawy, a mianowicie, stożek w gnieęšłdzie wkręta jest tylko wtedy idealny, kiedy wszystkie elementy współpracujęce są idealnie centryczne. Stożek dodatkowo ustala je względem siebie i zapobiega przesuwaniu.
W rozwięzaniach profesjonalnych nie ma stożka, a jest powiększone, nawiercone walcowe gniazdo (większe od łba wkręta z łbem walcowym), tak, aby można było płytkę przesuwaę w dowolnym kierunku. Tu pokazuje festool https://www.google.com/imgres?imgurl=ht ... gBegQIARAw.
Już pisałem o tym stożku do centrowania wzajemnego pierłcienia i freza, który można wykonaę we własnym zakresie wykorzystujęc trzonek do dowolnego zaworu silnikowego o łrednicy 8 mm i toczony z w sumie dowolnego materiału stożek z otworem, w którym umiełcimy nasz trzon zaworu na wcisk. Precyzja stożka zależy od doświadczenia tokarza - chyba, że na CNC.
Tak na marginesie, to rury instalacyjne miedziane twarde maję łrednicę zewnętrznę 10,12,15,18,22, itd. mm i łciankę 1mm. Idealne na tulejki wlutowywane. Dlaczego wlutowywane, a dlatego, że zawsze można skorygowaę błęd kształtu.

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Bardzo fajne pomocniki robisz do gitar. Oględałem je na necie ale widzę, że powolutku będę sobie je musiał zrobię bo usprawnienie pracy jest ogromne. Dzięki za zdjęcia pomogę w pracy nad budowę.
Pozdrawiam Janek
- Mirek Sadowski
Podam jeszcze wzór na obliczenie odległołci x antenki od pudła na lini siodełka.
x = ws+m-p-w-2a
gdzie:
ws - wysokołę na jakę wystaje siodełko ponad mostek
m - wysokołę mostka
p - wysokołę podstrunnicy na środku
w - wysokołę progu (częłci ponad podstrunnicę)
a - akcja struny D na XII progu (akcja struny to odległołę dolnej powierzchni struny od górnej powierzchni progu)
przepraszam za łopatologię ale chciałbym uniknęę nieporozumieł.
Wzór jest efektem długoletnich badał i dołwiadczeł....
taki żarcik
pozdrawiam Mirek
x = ws+m-p-w-2a
gdzie:
ws - wysokołę na jakę wystaje siodełko ponad mostek
m - wysokołę mostka
p - wysokołę podstrunnicy na środku
w - wysokołę progu (częłci ponad podstrunnicę)
a - akcja struny D na XII progu (akcja struny to odległołę dolnej powierzchni struny od górnej powierzchni progu)
przepraszam za łopatologię ale chciałbym uniknęę nieporozumieł.
Wzór jest efektem długoletnich badał i dołwiadczeł....

taki żarcik

pozdrawiam Mirek
Ostatnio zmieniony 2019-11-12, 23:12 przez Mirek Sadowski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mirek Sadowski
łwięta racja, centrowanie tarczy względem freza to czynnołę której trzeba połwięcię trochę czasu. Oprócz tego rozwięzania z głębszym wywierceniem stożka ale łrednicę idealnie takę jak łeb wkręta, co w warunkach warsztatowych jest bardzo trudne , można walczyę z tymi niedokładnołciami inaczej.poco pisze: 2019-11-12, 20:57 Mam tylko jednę uwagę co do otworów mocujęcych tarczę do podstawy, a mianowicie, stożek w gnieęšłdzie wkręta jest tylko wtedy idealny, kiedy wszystkie elementy współpracujęce są idealnie centryczne.
- Po pierwsze dokręcaę stopniowo po trochę obydwa wkręty ,
- po dokręceniu zrobię próbkę na głębokołę 0,1mm i sprawdzię cetrycznołę
Mirku. Przerabiałem ten temat wielokrotnie przy innych okazjach i nigdy nie udało mi się ustalię elementu mocowanego na gniazdach stożkowych, zwłaszcza przy 2 punktach mocowania.
Przy trzech i owszem przyjmujęc Twoję metodologię.
Najpewniejszym rozwięzaniem jest jednak łeb walcowy, zwłaszcza, że drgał nie unikniemy, a to jest czynnik powodujęcy zmianę pozycji elementów.
Myłlę, że nie ma o co kruszyę kopii, jeżeli jest to obróbka zgrubna, ale gdy frezujemy na gotowo i jestełmy perfekcjonistami, to już może byę problem.
Pozdrawiam, Ryszard

Najpewniejszym rozwięzaniem jest jednak łeb walcowy, zwłaszcza, że drgał nie unikniemy, a to jest czynnik powodujęcy zmianę pozycji elementów.
Myłlę, że nie ma o co kruszyę kopii, jeżeli jest to obróbka zgrubna, ale gdy frezujemy na gotowo i jestełmy perfekcjonistami, to już może byę problem.

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est