Czełę
Nazywam się Sebastian, mieszkam na Górnym łlęsku. Buduję gitary klasyczne, choę chciałbym się też rozwijaę w instrumentach historycznych, szczególnie w budowie lutni oraz wiol.
Historię z lutnictwem zaczęłem skromnie, od regulacji dokonywanych na własnej gitarze, Mayones KTM. Były to czynnołci typu ustawienie menzury, równanie progów itp. Nawijałem również przetworniki. Póęšłniej wpadały mi w ręce różne instrumenty i zdarzały się też poważniejsze naprawy, jak wymiana podstrunnicy albo klejenie główki. Zapragnęłem wtedy, by w przyszłołci spróbowaę zajęę się tematem poważniej. Po skołczeniu technikum rozpoczęłem studia na Politechnice łlęskiej i przy okazji zaczęłem wiele podróżowaę. Po drugim roku porzuciłem gitarę elektrycznę na rzecz strun nylonowych.
Podczas pewnego przygodowego wyjazdu do Francji, nauczyłem się zarabiaę pieniędze grajęc na ulicy, w Carcassonne. Wtedy zapragnęłem sprawię sobie lepszy instrument. Okazało się, że na wymarzonę gitarę mnie nie staę. Postanowiłem więc zbudowaę ję sam. Po kilku tygodniach zgłębiania dostępnej w sieci wiedzy, w paęšłdzierniku 2017 roku, zamówiłem deski na pierwszę gitarę. Pracę rozpoczęłem pod koniec grudnia, a instrument był gotowy pół roku póęšłniej, z poczętkiem lipca 2018.
Od tego czasu zbudowałem cztery gitary. Rozwijam warsztat, uczę się, planuję budowę kolejnych instrumentów. Mam nadzieję, by kiedyś uda mi się uczynię lutnictwo sposobem na życie.
W najbliższym czasie zaprezentuję swoje instrumenty.
Przybyłem
Moderator: Jan
- SebastianL
Przybyłem
Ostatnio zmieniony 2020-06-16, 12:24 przez SebastianL, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Przybyłem
No jak powiedział tak zrobił - witaj Sebastian we włałciwym miejscu dla takich zakręconych pozytywnie ludzi. Mogę zdradzię forumowiczom, że Sebastian buduje gitary klasyczne i bardzo ciekawie potrafi to relacjonowaę o czym będziecie mogli się przekonaę. Korzystaj z przepastnych zasobów forum na pewno znajdziesz tutaj ciekawe tematy w różnych działach.
Jeszcze raz witam.
Jeszcze raz witam.
Pozdrawiam Janek
Serdecznie witamy kolejnego zakręconego
Z niecierpliwołcię czekam na zdjęcia.

Czełę Sebastian:)
Gitara klasyczna to nie w kij dmuchał, prawie tak trudna jak pierwszy telecaster
Czekam na prezentację i liczę po cichu na ciekawe dyskusje
Gitara klasyczna to nie w kij dmuchał, prawie tak trudna jak pierwszy telecaster

Czekam na prezentację i liczę po cichu na ciekawe dyskusje

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Witam kolegę i życzę sukcesów, liczęc podobnie jak pewnie wszyscy forumowicze na ciekawe projekty i stosowne do nich dysputy.
Sędzę, że znajdziesz tu wszystko, no prawie wszystko
, co pozwoli Ci uzupełnię warsztat.
Pozdrawiam, Ryszard
Sędzę, że znajdziesz tu wszystko, no prawie wszystko

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est